- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Charlie D. Ταινία του Wes Anderson στην καινούργια γαλλική brasserie της Θεσσαλονίκης
Μόλις άνοιξε και σερβίρει την comfort πλευρά της γαλλικής κουζίνας με φόντο το παραμυθένιο ροζ
Φαντάζομαι ότι, αν ο Wes Anderson έβλεπε αυτό που βλέπω τώρα εγώ στο ισόγειο του ξενοδοχείου Excelsior, θα σταματούσε την κίνηση στην Κομνηνών και θα γύρναγε μια ταινία επιτόπου. Έτσι, για την αλητεία και μόνο. Φινετσάτες τζαμαρίες, για έμβλημα ένα Dodo που σε κοιτάει αφ’ υψηλού, και μια αδυναμία στο ροζ. Αυτά είναι τα τρία πρώτα πράγματα που προσέχεις όταν σπρώχνεις την πόρτα και βρίσκεις τη θέση που πάντα έψαχνες στους βελούδινους καναπέδες του Charlie D.
Το Charlie D. που μόλις άνοιξε στη Θεσσαλονίκη όταν η Θεσσαλονίκη καθόλου δεν το περίμενε. Και μάλιστα με τη συμβολή του restaurateur Αποστόλη Τραστέλη (ο κύριος «Σπονδή») και του διάσημου σεφ Arnaud Bignon, που φοράει στο πέτο 2 αστέρια Michelin.
Μην σας καθοδηγούν τα αστέρια Michelin-όχι ότι δεν έχουν κι αυτά τη σημασία τους. Αλλά η ιδιοκτήτρια Ισμήνη Τορνιβούκα δεν είχε καθόλου αυτό στο μυαλό της. Τι είχε; Το ρομαντισμό του Παρισιού και την αγάπη της για τη λογοτεχνία (Τσαρλς Λούτγουϊτζ Ντότζσον –πιο σύντομα Charlie D.- είναι το πραγματικό όνομα του Lewis Carroll συγγραφέα της «Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων», ένα από τα αγαπημένα βιβλία της Ισμήνης). Αλλά και ένα χώρο ζεστό όπου θα μπορεί κανείς να περάσει όλες τις ώρες της ημέρας απολαμβάνοντας comfort πιάτα της γαλλικής κουζίνας σε τιμές κάτι παραπάνω από φιλικές. Έτσι, έβαλε τον Arnaud Bignon να επιστρέψει στα βασικά και απλά, να ανασύρει από τη μνήμη του τη φροντίδα και τη ζεστασιά της γαλλίδας γιαγιάς του όταν μαγείρευε ένα μοσχαράκι μπουργκινιόν ή μια αχνιστή κρεμμυδόσουπα. Το αποτέλεσμα είναι ένα μενού απλό, κατανοητό, που σε κρατάει «ζεστό» από το πρωί μέχρι το βράδυ.
Το Charlie D. λειτουργεί καθημερινά από τις 07.00 το πρωί μέχρι τις 23.00 το βράδυ και ο κατάλογός του αλλάζει ανάλογα με την ώρα της ημέρας. Για γαλλικές ομελέτες, αυγά φλωρεντίν, αυγά σε cocotte, Quiche Lorraine, pancakes, κρουασάν και το ωραιότερο ψωμάκι που έχεις δαγκώσει ποτέ να πας από τις 07.00 έως τη 13.00. Για ζεστό φουαγκρά με πάστα χουρμά, λεμόνι και σοτέ σπανάκι, για κοτόπουλο στον φούρνο με πράσινα φασολάκια ή για μια πάπια “hachis parmentier” να πάτε από τη 13.00 έως τις 19.00. Αλλά για σωστό μοσχαράκι μπουργκινιόν ή για ριζότο με φρέσκο κρεμμυδάκι και μανιτάρια πλευρώτους το δείπνο σερβίρεται από τις 19.00 έως τις 23.00.
Όλα αυτά σε ένα υπέροχο χώρο που αν δεν έφερε την υπογραφή της Ελεάννας και του Θοδωρή Μακρίδη (Makridis Associates Arcitects), σίγουρα θα ήταν σκηνικό για μια ταινία του Wes Anderson. Τόσο σίγουρα που κάποιος πρέπει να του μιλήσει για το Charlie D.
Κομνηνών 10, Θεσσαλονίκη, 2310021010, Fb: @Charlie.D.Brasserie
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με σεφ την Κυριακή Φωτοπούλου και πιάτα ελληνικά
Η πιο ζεστή γωνιά των γιορτών βρίσκεται στο Βραστό
Κοίτα να δεις που η Βενιζέλου έγινε Τραστέβερε
Τραγανοί απ' έξω, αφράτοι μέσα και με απίστευτους συνδυασμούς επικαλύψεων και γεμίσεων
Εκεί που θα βρεις την «Παιδική ανάμνηση» με πτι-μπερ, διπλή σοκολάτα, φουντούκι και πραλίνα
Μια τρατορία με οικογενειακό κλίμα, χειροποίητα ζυμαρικά και φρέσκες πρώτες ύλες
26 χρόνια ιστορίας και μια κουζίνα που αγαπάει τις παραδοσιακές, ανατολίτικες γεύσεις
Aρωματικός καφές και λαχταριστές επιλογές, ιδανικές για το ξεκίνημα της ημέρας
Μια αυθεντική γευστική εμπειρία, με έμπνευση από την ελληνική, τη μεσογειακή και την ανατολίτικη κουζίνα
Αν έχεις δοκιμάσει έστω μία φορά το brunch του The Caravan, ξέρεις πως μιλάμε για εμπειρία
Αγαπημένη συνήθεια για όσους αναζητούν ποιοτικό καφέ, γεύσεις με χαρακτήρα και τη ζωντάνια της πόλης
Tο ιταλικό όπως πρέπει στη Θεσσαλονίκη
Ο executive chef Δημήτρης Τασιούλας επαναπροσδιορίζει τη νεοελληνική γαστρονομία
Ένας χώρος όπου το σύγχρονο στιλ και η δημιουργική γαστρονομία συνθέτουν μία ξεχωριστή εμπειρία
Για τους λάτρεις του κρέατος, η ποικιλία κρεατικών ΧΧL ενός μέτρου είναι must
Μια νέα εκδοχή της ταβέρνας που αξίζει να δοκιμάσεις
Για τίμιους και πεντανόστιμους μεζέδες στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης
Εδώ θα απολαύσετε ουζάκι από το νησί και αυθεντικές νησιώτικες γεύσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.