- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
«Το Γίδι»: Μια χασαποταβέρνα αλλιώτικη από τις άλλες
Ντεκόρ ελληνικής επαρχίας, μενού κρεατοφαγικό και ακαταμάχητο
Μετά από τις αμέτρητες γευστικές διαδρομές που η Αθήνα σου έχει προσφέρει απλόχερα, και αφού σε αποπλάνησαν υφές και τάσεις σύγχρονες και αρώματα που δεν φανταζόσουν πως μπορούν να αποδοθούν σε ένα πιάτο, νοστάλγησες… τον τόπο σου. Γυρίζεις πίσω. Ο δρόμος σε φέρνει στη Μεταμόρφωση, σε μια χασαποταβέρνα με το πρωτότυπο και άκρως αποκαλυπτικό για το είδος της όνομα, «Το Γίδι».
Λειτουργεί από τις αρχές του 2017 και δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. «Το Γίδι» αποπνέει αυτό το απλό, το οικείο, το αυθεντικά ελληνικό που τόσο πεθύμησες.
Στο «έμπα» του μαγαζιού σε υποδέχεται μια δεντροφυτεμένη αυλή που θυμίζει τις εξοχικές ταβέρνες της ελληνικής επαρχίας. Ένας αέρας από το παρελθόν θα σε ακολουθήσει και στο εσωτερικό. Πέτρα, λαμαρίνα, ξύλο, μωσαϊκό, ταγάρια, γκλίτσες, παλιά κουζινικά συνθέτουν ένα βουκολικό σκηνικό που, αν μη τι άλλο, σε απελευθερώνει από τα μεγαλοπρεπή σκηνικά των εστιατορίων που συνηθίζεις να πηγαίνεις και σου δημιουργεί μια διάθεση ανέμελη. Αυτή η ίδια διάθεση είναι που λίγο αργότερα θα σε απενοχοποιήσει και όχι μόνο θα σου επιτρέψει αλλά και θα σε παρακινήσει να γλείψεις με βουλιμία τα δάκτυλά σου. Ο βαθύς γνώστης και ψήστης Γιάννης, - ανήσυχο πνεύμα - πειραματίζεται συνεχώς για να πετύχει το απόλυτο ψήσιμο σε ό,τι κομμάτι πέσει πάνω στη θράκα του.
Η επιλογή γίνεται μέσα από μια μεγάλη γκάμα εκλεκτών, βορειοελλαδίτικης ως επί το πλείστον προέλευσης, κρεάτων. Ουσιαστικά δεν θα ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις, όπως όταν πηγαίνεις στον εξειδικευμένο κρεοπώλη σου και χαζεύεις τη βιτρίνα του με τις ώρες μέχρι να αποφασίσεις. Τρυφερές μπριζόλες, αρνίσια παϊδάκια, συκωταριά, κοντοσούβλι, κοκορέτσι, γαρδουμπάκια (πόσο σου έλειψε το ζουμερό λιπάκι), όλα μαριναρισμένα με διαλεχτά μπαχαρικά που κάνουν τη γεύση τους να αγγίζει την τελειότητα.
Ακόμη, μπιφτέκια από εξαιρετικό μοσχαρίσιο κιμά (το 30% του οποίου έχει περάσει από διαδικασία ωρίμανσης και έχει θεϊκή γεύση) και χειροποίητα λουκάνικα. Οι υπόλοιπες γεύσεις που συμπληρώνουν το μενού, απλές και εξίσου ελληνικές, περιλαμβάνουν τραχανά, φασολάκια, σταμναγκάθι, φέτα βουτυράτη και τις φημισμένες μακαρούνες του μαγαζιού (χειροποίητα μακαρόνια βρασμένα σε ζωμό κρέατος με λιωμένη μυζήθρα και στάκα). Το γιαούρτι με το κυδώνι είναι ο ιδανικός επίλογος.
Θα φας, θα πιεις και θα το ευχαριστηθείς τόσο, που θα υποσχεθείς στον εαυτό σου να επιστρέψεις εδώ σύντομα, γιατί ο Βασίλης Ακριβός (που ξέρεις και εμπιστεύεσαι από το Ψάριστον, το Αιόλου 68 και το Salty Pig) και η ομάδα του έβαλαν έναν ακόμη προορισμό στις γευστικές σου διαδρομές, αλλά αυτόν τον εκτίμησες περισσότερο, γιατί αγαπάς το κρέας και είναι… κι απ’ τον τόπο σου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με σεφ την Κυριακή Φωτοπούλου και πιάτα ελληνικά
Η πιο ζεστή γωνιά των γιορτών βρίσκεται στο Βραστό
Κοίτα να δεις που η Βενιζέλου έγινε Τραστέβερε
Τραγανοί απ' έξω, αφράτοι μέσα και με απίστευτους συνδυασμούς επικαλύψεων και γεμίσεων
Εκεί που θα βρεις την «Παιδική ανάμνηση» με πτι-μπερ, διπλή σοκολάτα, φουντούκι και πραλίνα
Μια τρατορία με οικογενειακό κλίμα, χειροποίητα ζυμαρικά και φρέσκες πρώτες ύλες
26 χρόνια ιστορίας και μια κουζίνα που αγαπάει τις παραδοσιακές, ανατολίτικες γεύσεις
Aρωματικός καφές και λαχταριστές επιλογές, ιδανικές για το ξεκίνημα της ημέρας
Μια αυθεντική γευστική εμπειρία, με έμπνευση από την ελληνική, τη μεσογειακή και την ανατολίτικη κουζίνα
Αν έχεις δοκιμάσει έστω μία φορά το brunch του The Caravan, ξέρεις πως μιλάμε για εμπειρία
Αγαπημένη συνήθεια για όσους αναζητούν ποιοτικό καφέ, γεύσεις με χαρακτήρα και τη ζωντάνια της πόλης
Tο ιταλικό όπως πρέπει στη Θεσσαλονίκη
Ο executive chef Δημήτρης Τασιούλας επαναπροσδιορίζει τη νεοελληνική γαστρονομία
Ένας χώρος όπου το σύγχρονο στιλ και η δημιουργική γαστρονομία συνθέτουν μία ξεχωριστή εμπειρία
Για τους λάτρεις του κρέατος, η ποικιλία κρεατικών ΧΧL ενός μέτρου είναι must
Μια νέα εκδοχή της ταβέρνας που αξίζει να δοκιμάσεις
Για τίμιους και πεντανόστιμους μεζέδες στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης
Εδώ θα απολαύσετε ουζάκι από το νησί και αυθεντικές νησιώτικες γεύσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.