- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Το Πεσκέσι έγραψε έναν μύθο στην Κρήτη
Αυθεντική κρητική κουζίνα σε ένα παλιό αρχοντικό του Ηρακλείου
Το Πεσκέσι δημιουργήθηκε το 2015 στο Ηράκλειο της Κρήτης και μέσα σε 3 χρόνια έγραψε έναν μύθο. Δημιουργός του ο Παναγιώτης Μαγγανάς που ασχολούνταν με διατροφικά κέντρα αδυνατίσματος στην Αθήνα κι όταν μυήθηκε στα μυστικά της κρητικής διατροφής, παράτησε τη ζωή στη μεγάλη πόλη και επαναπατρίστηκε στην Κρήτη. Αγόρασε ένα χωράφι στον Χαρασό και άρχισε να ασχολείται με την οικολογική καλλιέργεια σπόρων από ντόπιες ποικιλίες –κάποιες εκ των οποίων κοντεύουν να χαθούν. Στο κέντρο της πόλης «για να είναι προσιτό στον καθένα», ανακατασκεύασε με περίσσιο γούστο το παλιό αρχοντικό του Καπετάνιου Πολυξίγκη και βάλθηκε να μάθει στον κόσμο τις αυθεντικές κρητικές γκουρμεδιές.
Όταν άνοιξε το Πεσκέσι, έγινε ο χαμός. Τεράστια γκάμα κρητικών εδεσμάτων, όλος ο κρητικός αμπελώνας –και μόνον αυτός- μπροστά στα μάτια σου, αισθητική των πάντων υψηλού επιπέδου, σέρβις εξαίρετο και διάφορα ευρήματα που σε εντυπωσίαζαν… “tres beau pour être vrai” είχα πει μέσα μου, επειδή δεν ήμασταν συνηθισμένοι σε τόσο αψεγάδιαστες καταστάσεις και έτσι, όπως κάθε χρόνο, επανήλθα και το 2018 με τη σχετική αγωνία.
Ο χώρος πάντα ζεστός και οικείος, το προσωπικό νέα παιδιά ευγενικά, ενημερωμένα και πρόθυμα να αφηγηθούν τα πάντα. Οι αξίες και η φιλοσοφία του καταστήματος καταγεγραμμένες φόρα παρτίδα στην εισαγωγή του μενού. Για να ξεκαθαριστούν εξ αρχής τα πράγματα:
«Στόχος μας και μεράκι μας να ανακαλύψουμε τα μυστικά και να απολαύσουμε τα οφέλη της κρητικής διατροφής. Να βασίσουμε τις καθημερινές μας συνήθειες στα αγνά και φυσικά προϊόντα της κρητικής γης, καλλιεργώντας πολλά απ’ αυτά στο κτήμα μας, αλλά και σε συνεργασία με τοπικούς παραγωγούς. Να ενσωματώσουμε στη ζωή μας τη διαδικασία του “αργού” μαγειρέματος που δημιουργεί πιάτα σπιτικά, φτιαγμένα με αγάπη. Και τελικά να αναδείξουμε αρώματα, συναισθήματα και γεύσεις που έχουν ξεχαστεί σε κάθε τραπέζι που στρώνουμε! Χρησιμοποιούμε μόνο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από το κτήμα μας στο Χαρασό Χερσονήσου. Η στάκα, η τσίπα και το στακοβούτυρο παρασκευάζονται από εμάς, τα θαλασσινά και τα ψαρικά είναι μόνο ό,τι φρέσκο βρίσκουμε καθημερινά, τα κρέατά μας είναι νωπά και τα βότανα που περιέχονται στα φυσικά αναψυκτικά και στα σπιτικά λικέρ μας προέρχονται εξ ολοκλήρου από το κτήμα μας…».
Τα εδέσματα όλα κρητικά σε τιμές πολύ προσιτές (γι’ αυτό συναντάς και πολλή νεολαία). Ξεχωρίσαμε εκτός από τις σαλάτες (καστρινή, κρητική χωριάτικη, οφτή και παλικάρια), τα αυγά ή τις τηγανιτές πατάτες με στάκα, τους γεμιστούς με μυζήθρα κολοκυθοανθούς, τους χοχλιούς χαμπίμπα, το σφακιανό σύγκλινο πριν το κιούπι (καπνίζεται μπροστά σου με θυμάρι και φασκόμηλο), τον κρεοκάκκαβο (χοιρινό ψημένο με μέλι και θυμάρι με πουρέ οσπρίων –πιάτο μινωικής Κρήτης), τον χόντρο με μελιτζάνες και γαλομυζήθρα και το χοιρινό του Καντάνου (μινωικής καταγωγής). Περισσότερα.
*Για την μπουγάτσα Ιορδάνης διαβάστε εδώ.
**Για το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μόλις άνοιξε και είναι απίστευτα νόστιμο
Ένα μεζεδοπωλείο για σένα που τον μεζέ τον θες παραδοσιακό αλλά σε νέο, γκλάμουρ περιτύλιγμα
Ο Αορίτης αποχαιρετά την κρητική του κατεύθυνση και βάζει πλώρη για όλη την Ελλάδα. Όμως, ό,τι και να δοκιμάσεις θα σου θυμίσει Κρήτη!
Μέσα στη στοά Καΐρη σε περιμένει ένας ολόκληρος, νόστιμος κόσμος
Νέο στέκι στο Παγκράτι
Φοβερά σουβλάκια στην Πλατεία Εξαρχείων!
Το χριστουγεννιάτικο πνεύμα σε street food εκδοχή!
Από τα πιο αγαπητά στέκια της Αθήνας, με φανατικό κοινό από την πρώτη μέρα που άνοιξε μέχρι σήμερα
Αποστολή των Pax, να προσφέρουν την αυθεντική street food εµπειρία
Απίθανα τυλιχτά, ζουμερά burgers, οι πιο τραγανές πατάτες. Το Nom πάει το street food σε άλλο επίπεδο.
Εδώ θα δοκιμάσεις μερικά από τα πιο νόστιμα burgers της ζωής σου!
Αγάπη, τέχνη και μεράκι είναι τα βασικά συστατικά της επιτυχίας αυτού του αγαπημένου μαγαζιού
Το μαγαζί-φαινόμενο στον χώρο του street food
Εδώ θα βρεις από πεντανόστιμα sushi rolls, μέχρι χορταστικά poke bowls
O σεφ Giovanni Scaraggi και η ομάδα του δημιουργούν μερικά πραγματικά αξέχαστα πιάτα
Δεν προσφέρει απλώς νοστιμιά, αλλά μια ολόκληρη εμπειρία!
Αγαπημένο στέκι για όλους όσοι αγαπούν την ιαπωνική κουζίνα
Ο σεφ Μανώλης Γαρνέλης σχεδιάζει το μενού αξιοποιώντας κάθε κομμάτι του ψαριού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.