Resto

Novak, το καινούργιο που έλειπε

Δεν χάνεις ποτέ σε ένα στέκι που έρχεται με καινούργιες ιδέες και μεγάλη όρεξη

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
ΤΕΥΧΟΣ 660
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
pou-trwme.jpg

Ο Πύργος των Αθηνών μού προκαλεί δέος. Αναρωτιέμαι πάντα πόσο παράξενη πρέπει να είναι η ζωή «εκεί πάνω». Μια πολιτεία στα ουράνια. Στα πόδια της κυλάει η καθημερινότητα, όπως την ξέρουμε. Ή σχεδόν… Λίγο πιο πέρα υπάρχει ένα μικρό σύμπαν πολύ διαφορετικό από αυτά που έχουμε συνηθίζει να συχνάζουμε. Novak είναι μια σέρβικη λέξη που θέλει να περιγράψει αυτό το «κάτι καινούργιο που έρχεται». Αυτό το καινούργιο ήρθε στην Αθήνα και στα πόδια του Πύργου τέλη Φλεβάρη. Όταν ένας ηλεκτρολόγος μηχανικός και ένας ιπτάμενος της πολεμικής αεροπορίας-bartender αποφάσισαν να ενώσουν τα όνειρά τους.

may-1329.jpg

«Ήμουν 23 ή 24 ετών, όταν βρέθηκα σε ένα παραθαλάσσιο εστιατόριο, ένα βράδυ στην Αντίπαρο. Πέρασα τόσο όμορφα που μέσα μου γεννήθηκε η ιδέα να φτιάξω έναν δικό μου χώρο» λέει ο Σωτήρης. «Πέρασαν πολλά χρόνια, έκανα πολλά ταξίδια και κάθε φορά στις πόλεις που επισκεπτόμουν κράταγα στο μυαλό μου λεπτομέρειες από εστιατόρια ή bar που μου άρεσαν. Τυχαία συνάντησα τον Γαβριήλ, που τότε δούλευε ως υπεύθυνος serice σε ένα αθηναϊκό εστιατόριο. Κατάλαβα αμέσως ότι είχε την ίδια εμμονή στη λεπτομέρεια, όπως και εγώ. Και τότε άρχισαν όλα. Το Novak έχει στηθεί με τη δική του τεχνογνωσία». 

may-1334.jpg
img-0352514507876acc047fd9d28dd78e5b-v.jpg

Υπέροχα φωτιστικά κρέμονται από την ψηλοτάβανη οροφή, βελούδινοι πράσινοι καναπέδες και πολυθρόνες στον ίδιο τόνο αφήνουν ένα αίσθημα ζεστασιάς, ένα μοναστηριακό τραπέζι απέναντι από την ανοιχτή κουζίνα σε προσκαλεί σε γεύμα, η εντυπωσιακή μπάρα στο κέντρο δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από την αισθητική των καλύτερων bars του κόσμου. Τον χώρο έχει επιμεληθεί η αρχιτέκτονας Αλεξάνδρα Νικολάου (Workroom 2), έχω όμως την εντύπωση ότι το Novak είναι ένα μωσαϊκό ενωμένων αναμνήσεων από τα ταξίδια του Σωτήρη. Γιατί η αίσθηση που έχεις είναι ότι βρίσκεσαι κάπου μακριά, ίσως σε ένα bar του Λονδίνου, ίσως σε ένα εστιατόριο του Βερολίνου, όχι πάντως στην Αθήνα που ήξερες μέχρι σήμερα. 

img-330185310af756df26cf249f150fc2c4-v.jpg
img-1d7ebe0bf32a7d97f361b2cbde0f6856-v.jpg

Μαγνητισμένη από την ατμόσφαιρα και την απαλή μουσική, κάθομαι στο μοναστηριακό, χαζεύοντας τον κατάλογο. Μπορείς να έρθεις από τις 8.00 για πρωινό, να συνεχίσεις με brunch και να καταλήξεις σε απολαυστικό δείπνο. Άρχισα με μια άκρως δροσερή σαλάτα, τόσο όμορφα καλοκαιρινή, με ντοματίνια, φράουλες, πίκλα κρεμμυδιού, κρέμα αβοκάντο, κάπαρη και ανθότυρο. Συνέχισα με φιλέτο τόνου με φασόλια, αλμύρα, βλίτα, ντομάτα κονφί και πίκλα κρεμμυδιού, που ήρθε ολόσωστα ψημένο, ζουμερό και ολόφρεσκο και, τέλος, ενθουσιάστηκα με το ριζότο άγριων μανιταριών με crumble μαραθόσπορου και κρέμα γραβιέρας Κρήτης, τόσο απολαυστικά αρωματικό που έκλεισα ασυναίσθητα τα μάτια για να παραδώσω όλες μου τις αισθήσεις στη μυρωδιά του. Διθυραμβικές είναι οι κριτικές και για το μαρουλοντολμά με γαρίδα, πλιγούρι, πίκλα, σταφίδα και σάλτσα λεμονιού, αλλά και για την Tagliata από μοσχαρίσιο Tri-Tip με συνοδευτική σαλάτα, φρεσκοτηγανισμένες πατάτες και αφράλατο. 

img-52136ac26d47ced1fdf0a38caac4f970-v.jpg
img-59de99115eab915ea985fc269eae932c-v.jpg

Οι προτάσεις του πρωινού-brunch ακούγονται εξίσου δελεαστικές με πιάτα όπως καγιανά με σύγκλινο, πιπεριά Φλωρίνης και ντοματίνια (συνοδεύεται από φοκάτσια που φτιάχνεται εδώ, όπως άλλωστε όλα τα ψωμιά και οι ζύμες), φριτάτα με βιολογικά αυγά, πατάτα, κολοκύθι και θυμάρι, pancakes με αυγό σοτέ, μπέικον και flakes από αρσενικό. Πολύ καλή είναι και η λίστα των κρασιών, με ετικέτες εξαιρετικών οινοποιείων από όλη την Ελλάδα, μπορείς όμως να συνοδεύσεις με κάποιο από τα άκρως ενδιαφέροντα signature cocktails. Όπως και να ’χει δεν θα χάσεις. Δεν χάνεις ποτέ σε ένα στέκι που έρχεται με καινούργιες ιδέες και μεγάλη όρεξη.

Πυρρή Αγγέλου 5, Πύργος Αθηνών, 210 7481446, Fb: Novak Athens Towers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ