- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Ρομάντζο, η πιο όμορφη ταβέρνα της ορεινής Ελλάδας
Χωμένη μέσα στο καταπράσινο φαράγγι δείχνει ξεχασμένη απ’ το χρόνο
Στα δύο τρίτα της διαδρομής του οδοντωτού τραίνου Διακοφτό-Καλάβρυτα βρίσκεται ο σταθμός του Μέγα Σπηλαίου. Εδώ οι ταξιδιώτες αποβιβάζονται είτε για να κατευθυνθούν προς το Μέγα Σπήλαιο, είτε προς το χωριό Κάτω Ζαχλωρού, είτε να καθίσουν στην παρακείμενη του σταθμού ταβέρνα Ρομάντζο και να απολαύσουν τη φύση και τα πεντανόστιμα φαγητά.
Χωμένη μέσα στο καταπράσινο φαράγγι του Βουραϊκού, δίπλα στο σταθμό του οδοντωτού σιδηροδρόμου – κάτω από τα ενοικιαζόμενα – δείχνει ξεχασμένη απ’ το χρόνο. Ίσως είναι η πιο γραφική ορεινή ταβέρνα της Ελλάδας. Ο κλειστός χώρος χαριτωμένα φτιαγμένος με πάγκους και κουρελούδες, κι ένα τζάκι για το χειμώνα. Μεγάλες τζαμαρίες σου επιτρέπουν να βλέπεις τη θέα. Έξω πάνω σ’ έναν ξύλινο εξώστη – ακριβώς πάνω από την κοίτη του Βουραϊκού – είναι τοποθετημένα μεγάλα παρεΐστικα τραπέζια και πάγκοι. Οι μόνοι θόρυβοι που ακούς είναι τα γάργαρα νερά του ποταμού (μην φανταστείτε κανένα μεγάλο ποτάμι, απλώς χειμώνα-καλοκαίρι έχει νερό για δροσιά και για μουσική), το θρόισμα των πλατανόφυλλων και τα τιτιβίσματα των πουλιών και φυσικά κάθε μια ώρα το τραινάκι που κάνει στάση μπρος τα μάτια σου, χωρίς θόρυβο πια. Πολύς κόσμος που πάει προς μια κατεύθυνση, σταματά τρώει με την ησυχία του – περίπου δυο ώρες – και παίρνει το επόμενο.

Την ταβέρνα την έστησε ο κυρ Κώστας που ήταν πολύ καλός στην κουζίνα. Τα τελευταία χρόνια παρέλαβε ο γιος του ο Φάνης που θέλει ακόμα λίγη δουλειά για να φτάσει τον πατέρα του… Πάντως τα φαγητά είναι αξιοπρεπή, αν λάβεις υπ’ όψιν τις δυσκολίες της θέσης, κι η εξυπηρέτηση πολύ φιλική και άμεση. Ελλάδα του 1960 και τα φαγητά να σε εκπλήσσουν από την ποικιλία. Όχι που θα τα βρεις όλα, γιατί η κουζίνα είναι μικρή και η πελατεία λιγοστή. Απολαύστε τι κατά καιρούς μαγειρεύονται στην ταβέρνα Ρομάντζο: χορτόπιτα, τυρόπιτα, πρασοκρεατόπιτα, γίδα βραστή, κουνέλι στιφάδο, βεργάδι (κατσικάκι χρονιάρικο) με χόρτα, μοσχαράκι με χυλοπίτες, χωριάτικο λουκάνικο, κόκορα με χυλοπίτες, κατσικάκι λαδορίγανη, σπληνάντερο, κοκορέτσι, αρνί σούβλας γιούλμπασι και φυσικά σαλάτες και η κλασική του ομελέτα.
Mε σιγουράντζες το ανεπανάληπτο τοπίο, την οικεία εξυπηρέτηση του Φάνη, τη σίγουρη ψησταριά και ό,τι άλλο προκύψει στο μενού της κουζίνας, και τέλος με τα δωμάτια πάνω από την κουζίνα για κανέναν υπνάκο ή καμιά απρόοπτη διανυκτέρευση, έχεις την αίσθηση ότι στην ταβέρνα Ρομάντζο βρίσκεσαι στο παράδεισο. Περισσότερα.
*Για τον Αγροτικό Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων διαβάστε εδώ.
**Για τον οδοντωτό των Καλαβρύτων διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με σεφ την Κυριακή Φωτοπούλου και πιάτα ελληνικά
Η πιο ζεστή γωνιά των γιορτών βρίσκεται στο Βραστό
Κοίτα να δεις που η Βενιζέλου έγινε Τραστέβερε
Τραγανοί απ' έξω, αφράτοι μέσα και με απίστευτους συνδυασμούς επικαλύψεων και γεμίσεων
Εκεί που θα βρεις την «Παιδική ανάμνηση» με πτι-μπερ, διπλή σοκολάτα, φουντούκι και πραλίνα
Μια τρατορία με οικογενειακό κλίμα, χειροποίητα ζυμαρικά και φρέσκες πρώτες ύλες
26 χρόνια ιστορίας και μια κουζίνα που αγαπάει τις παραδοσιακές, ανατολίτικες γεύσεις
Aρωματικός καφές και λαχταριστές επιλογές, ιδανικές για το ξεκίνημα της ημέρας
Μια αυθεντική γευστική εμπειρία, με έμπνευση από την ελληνική, τη μεσογειακή και την ανατολίτικη κουζίνα
Αν έχεις δοκιμάσει έστω μία φορά το brunch του The Caravan, ξέρεις πως μιλάμε για εμπειρία
Αγαπημένη συνήθεια για όσους αναζητούν ποιοτικό καφέ, γεύσεις με χαρακτήρα και τη ζωντάνια της πόλης
Tο ιταλικό όπως πρέπει στη Θεσσαλονίκη
Ο executive chef Δημήτρης Τασιούλας επαναπροσδιορίζει τη νεοελληνική γαστρονομία
Ένας χώρος όπου το σύγχρονο στιλ και η δημιουργική γαστρονομία συνθέτουν μία ξεχωριστή εμπειρία
Για τους λάτρεις του κρέατος, η ποικιλία κρεατικών ΧΧL ενός μέτρου είναι must
Μια νέα εκδοχή της ταβέρνας που αξίζει να δοκιμάσεις
Για τίμιους και πεντανόστιμους μεζέδες στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης
Εδώ θα απολαύσετε ουζάκι από το νησί και αυθεντικές νησιώτικες γεύσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.
