- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Μαύρος Γάτος
Προχτές βράδυ καθημερινής έχουμε ραντεβού τρεις φίλες, η μία (η μικρή) μόλις έχει αφιχθεί από Παρίσι, εκεί ζει. Οι μεγάλες, της αραδιάζουμε όλες τις νέες αφίξεις, εκείνη όμως, με την πέτσα της ξενιτιάς πάνω της, ζητάει ταβέρνα. Όχι μοντέρνα, μας το ξεκόβει, αλλά απλή, παλιά, χύμα... Λίγη ώρα μετά περνάμε το κατώφλι του Μαύρου Γάτου, μια ταβέρνα που παλιά ερχόμουνα συνέχεια, μετά... χαθήκαμε. Τη βρίσκω ακριβώς όπως τη θυμόμουνα, ο μπαμπάς Γιώργος επί της υποδοχής, η μαμά Παναγιώτα στις κατσαρόλες, τα παιδιά, η Βασιλική και ο Γιώργος στη σάλα για παραγγελίες. Γρήγορα-γρήγορα έρχονται νερά (βρύσης, σε καράφα) και σερβίτσια, η Βασιλική εκφωνεί τα άπαντα της κουζίνας. Αφού τη βάζουμε να μας τα πει δυο φορές παραγγέλνουμε κομψά: πατάτες, μαρουλοσαλάτα, μπιφτέκια, παϊδάκια, κρασί. Χαζεύουμε τις διάσημες ζωγραφιές των τοίχων, είναι αυτές που φτιάχνουν ατμόσφαιρα παλιακή και όμορφη. Στις περισσότερες πρωταγωνιστούν γάτοι, ξέρω και το ιστορικό τους που μοιάζει βγαλμένο από ταινία του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, όπως εξάλλου και η ίδια η ταβέρνα. Τις έχει ζωγραφίσει παλιός γνωστός ζωγράφος, ο Ντόρης Παπαγεωργίου, ο οποίος έτρωγε εδώ πολύ συχνά και μ’ αυτές ξεπλήρωνε στον ταβερνιάρη το φαγητό του. Μη σας λέω πολλά, η παραγγελία ήρθε αμέσως, οι πατάτες ήταν καλές και μεγάλη μερίδα, η σαλάτα ήταν φρέσκια και είχε τα σωστά κρεμμυδάκια-ανιθάκια, τα μπιφτεκάκια ήταν 4 στη μερίδα (μαζί και με άλλες πατάτες) και ήταν μερακλίδικα, highlight ήταν τα παιδάκια που ήρθαν (πάλι με πατάτες) σε ικανοποιητική ποσότητα και ήταν τέλεια ψημένα, από αρνί ΑΑ. Σηκώσαμε το χέρι κουνώντας με νόημα την καράφα του κρασιού, ζητάγαμε με άνεση κάθε λίγο χαρτοπετσέτες, οδοντογλυφίδες, τασάκια, νερά και η Βασιλική τα έφερνε στο πι και φι και με χαμόγελο.
Στο τέλος, με το λογαριασμό, μας έφερε για κέρασμα γιαούρτι με σπιτικό γλυκό κυδώνι καθώς και χαλβαδάκι κατσαρόλας, 3 κομμάτια, πληρώσαμε και οι τρεις €30. Αυτά με τον Μαύρο Γάτο, ταβέρνα από το 1961, καλή, χαλαρή και φιλόξενη για κάθε έναν που θέλει απλά και χύμα ένα βράδυ ή και μεσημέρι να χορτάσει με νόστιμο, στοργικό φαγάκι. Να πω πως έχει τα πάντα από ορεκτικά, τυριά από Γιάννενα, όλα τα ψητά κρεατικά αλλά και συκωταριά στο τηγάνι, υπάρχουν πίτες από τη μαμά Παναγιώτα, μαγειρευτά και πολλά λαδερά, σουπίτσα με μοσχάρι για τώρα που χειμώνιασε.
Πολέμωνος 4, Παγκράτι, 2107236903, μεσημέρι-βράδυ, κλειστά Κυριακή βράδυ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μόλις άνοιξε και είναι απίστευτα νόστιμο
Ένα μεζεδοπωλείο για σένα που τον μεζέ τον θες παραδοσιακό αλλά σε νέο, γκλάμουρ περιτύλιγμα
Ο Αορίτης αποχαιρετά την κρητική του κατεύθυνση και βάζει πλώρη για όλη την Ελλάδα. Όμως, ό,τι και να δοκιμάσεις θα σου θυμίσει Κρήτη!
Μέσα στη στοά Καΐρη σε περιμένει ένας ολόκληρος, νόστιμος κόσμος
Νέο στέκι στο Παγκράτι
Φοβερά σουβλάκια στην Πλατεία Εξαρχείων!
Το χριστουγεννιάτικο πνεύμα σε street food εκδοχή!
Από τα πιο αγαπητά στέκια της Αθήνας, με φανατικό κοινό από την πρώτη μέρα που άνοιξε μέχρι σήμερα
Αποστολή των Pax, να προσφέρουν την αυθεντική street food εµπειρία
Απίθανα τυλιχτά, ζουμερά burgers, οι πιο τραγανές πατάτες. Το Nom πάει το street food σε άλλο επίπεδο.
Εδώ θα δοκιμάσεις μερικά από τα πιο νόστιμα burgers της ζωής σου!
Αγάπη, τέχνη και μεράκι είναι τα βασικά συστατικά της επιτυχίας αυτού του αγαπημένου μαγαζιού
Το μαγαζί-φαινόμενο στον χώρο του street food
Εδώ θα βρεις από πεντανόστιμα sushi rolls, μέχρι χορταστικά poke bowls
O σεφ Giovanni Scaraggi και η ομάδα του δημιουργούν μερικά πραγματικά αξέχαστα πιάτα
Δεν προσφέρει απλώς νοστιμιά, αλλά μια ολόκληρη εμπειρία!
Αγαπημένο στέκι για όλους όσοι αγαπούν την ιαπωνική κουζίνα
Ο σεφ Μανώλης Γαρνέλης σχεδιάζει το μενού αξιοποιώντας κάθε κομμάτι του ψαριού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.