- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Το όνομά του έρχεται από µια παλιότερη εποχή, αρχές των 70s, τότε που η τάση της µόδας ήταν να δίνονται ξένα ονόµατα στα καταστήµατα του κέντρου, όπως Astoria, Galaxy, Inteal… Κάπως έτσι βαφτίστηκε και το Tivoli που για κάποια χρόνια έκανε καριέρα επί της Πανεπιστηµίου και στη συνέχεια µετεγκαταστάθηκε στην Εµµανουήλ Μπενάκη, δηλαδή ακόµα πιο βαθιά στα «σπλάχνα» της πόλης.
Μεταξύ καφενείου και ταβέρνας, λοιπόν, το Tivoli συγκεντρώνει όλα αυτά τα χρόνια κόσµο που κινείται καθηµερινά στο κέντρο, οικογένειες, αλλά και πολλούς καλλιτέχνες, ποιητές, λογοτέχνες, εκδότες που βάζουν κι αυτοί το δικό τους intellectual αποτύπωµα στο χώρο. Οι τοίχοι του µαρτυρούν την ιστορία του. Πίνακες του Ψυχοπαίδη, του Τέτση, του Φασιανού, του Στεφάνου, του Σόρογκα, της Λουλάκη, αφιερωµένοι εξαιρετικά στο Tivoli, µας διηγούνται ότι έχει γίνει και σηµείο έµπνευσης ή τουλάχιστον σηµείο παρεϊκής καλοπέρασης.
Οι άνθρωποι εδώ ακολουθούν κανόνες καλής µαγειρικής. Κατεβαίνουν κάθε µέρα στην αγορά και µε ό,τι βρίσκουν φρέσκο διαµορφώνουν το µενού της ηµέρας. Οι σαλάτες, βραστές και φρέσκιες, ακολουθούν τις εποχές, το ίδιο και τα µαγειρευτά. Από κοντά και διάφορα µεζεκλίκια: σαχανάκια, φέτα - κεφαλοτύρι - µελιτζάνα (τηγανητή και µετά µε σαλτσούλα και φέτα στο σαχάνι) και ψωµάκια µε ροκφόρ, ντοµάτα στο φούρνο, γίγαντες φούρνου, πατάτες τηγανητές και ψητές, όλα τους ικανά να σου ανοίξουν την όρεξη µε το παραπάνω.Για συνέχεια έχει κι άλλα πολλά και εξίσου νόστιµα. Θα βρεις καλοµαγειρεµένα κοκκινιστά (µοσχαράκι ή και αρνάκι), µακαρόνια µε κιµά, κεφτεδάκια µε σάλτσα και πολλά της ώρας.
Αυτά που δεν παίζονται, όµως, είναι τα ψαράκια τους και τα θαλασσινά τους. Σαρδελάκι ψητό, κουτσοµουράκι µια σταλιά και υπέροχα τηγανισµένο, γαυράκι στο φούρνο, καλαµαράκια φρέσκα και τηγανητά, σαρακοστιανό χταποδάκι µε κοφτό µακαρονάκι, µυδοπίλαφο, σουπιές µε ρύζι, γαύρο και λακέρδα µε «σπιτικό» µαρινάρισµα και ό,τι άλλο φρέσκο κολυµπάει.
Όλα τους κουζίνα ελληνική, σπιτικής νοστιµιάς, βασισµένη σε πολύ φρέσκα υλικά, µε δυο λόγια στοργικό φαγάκι. Το Tivoli ανοίγει από το πρωί για καφέδες και ουζάκια και µετά µέχρι το βράδυ συνεχώς µπαινοβγαίνει κόσµος. Τα βράδια της Πέµπτης, της Παρασκευής και του Σαββάτου, τη µουσική αναλαµβάνει συγκρότηµα µε λαϊκά και ρεµπέτικα, χωρίς µικρόφωνο, και τότε η κατάσταση απογειώνεται – αν είσαι τυχερός µπορείς να δεις κανένα από κείνα τα ζεϊµπέκικα που βλέπεις και στους πίνακες…
TIVOLI, Εµ. Μπενάκη 34, 210 3830.919, 694 5584130, ανοιχτά κάθε µέρα εκτός Κυριακής, 9 π.µ. - 1 π.µ., τα Παρασκευοσάββατα έως πολύ αργά. Κατανάλωση/άτοµο 15-20 ευρώ.
INFO
Ιστορικό μαγαζί του κέντρου, σημείο συνάντησης καλλιτεχνών, συγγραφέων, πολιτικών. Πιάτα ελληνικής, σπιτικής, και σε πολλές στιγμές εξαιρετικής, κουζίνας. Από το μεσημέρι, Πεμπτη, Παρασκευή, Σάββατο ζωντανή μουσική (με εξαιρετικούς συντελεστές).
Δες αναλυτικάΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με σεφ την Κυριακή Φωτοπούλου και πιάτα ελληνικά
Η πιο ζεστή γωνιά των γιορτών βρίσκεται στο Βραστό
Κοίτα να δεις που η Βενιζέλου έγινε Τραστέβερε
Τραγανοί απ' έξω, αφράτοι μέσα και με απίστευτους συνδυασμούς επικαλύψεων και γεμίσεων
Εκεί που θα βρεις την «Παιδική ανάμνηση» με πτι-μπερ, διπλή σοκολάτα, φουντούκι και πραλίνα
Μια τρατορία με οικογενειακό κλίμα, χειροποίητα ζυμαρικά και φρέσκες πρώτες ύλες
26 χρόνια ιστορίας και μια κουζίνα που αγαπάει τις παραδοσιακές, ανατολίτικες γεύσεις
Aρωματικός καφές και λαχταριστές επιλογές, ιδανικές για το ξεκίνημα της ημέρας
Μια αυθεντική γευστική εμπειρία, με έμπνευση από την ελληνική, τη μεσογειακή και την ανατολίτικη κουζίνα
Αν έχεις δοκιμάσει έστω μία φορά το brunch του The Caravan, ξέρεις πως μιλάμε για εμπειρία
Αγαπημένη συνήθεια για όσους αναζητούν ποιοτικό καφέ, γεύσεις με χαρακτήρα και τη ζωντάνια της πόλης
Tο ιταλικό όπως πρέπει στη Θεσσαλονίκη
Ο executive chef Δημήτρης Τασιούλας επαναπροσδιορίζει τη νεοελληνική γαστρονομία
Ένας χώρος όπου το σύγχρονο στιλ και η δημιουργική γαστρονομία συνθέτουν μία ξεχωριστή εμπειρία
Για τους λάτρεις του κρέατος, η ποικιλία κρεατικών ΧΧL ενός μέτρου είναι must
Μια νέα εκδοχή της ταβέρνας που αξίζει να δοκιμάσεις
Για τίμιους και πεντανόστιμους μεζέδες στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης
Εδώ θα απολαύσετε ουζάκι από το νησί και αυθεντικές νησιώτικες γεύσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.