Otto. Το καινούργιο στην Αγίας Ειρήνης έχει όνομα βασιλικό.
Εκεί που κάποτε ήταν η εξοχική κατοικία του Όθωνα, μόλις άνοιξε ωραίο restaurant bar
Όταν το 1834 η Αθήνα έγινε η επίσημη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, έπρεπε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Είχε βέβαια τον Παρθενώνα, αλλά της έλειπε η αρχιτεκτονική αίγλη των άλλων ευρωπαϊκών πόλεων. Κάπως έτσι αρχίζουν να εμφανίζονται τα πρώτα νεοκλασικά κτίρια ως συνέχεια της κλασικής εποχής και του λαμπρού ελληνικού πολιτισμού. Ανάμεσά τους και το κτίριο στον αριθμό 16-18 της οδού Καλαμιώτου με τους μαρμάρινους κίονες και το αχνό χρώμα της ώχρας, που προοριζόταν για μια από τις εξοχικές κατοικίες του Όθωνα.

Σχεδόν δύο αιώνες μετά, το κτίριο ανήκει στα τυχερά εκείνα νεοκλασικά που υπάρχουν ακόμα. Ακόμα πιο τυχερό όμως αυτό από τους μισογκρεμισμένους συνομήλικούς του, αποκτά νέα χρήση και καινούργια ζωή. Όπως τα έφεραν οι καιροί και η εξάπλωση της πόλης, εκεί που κάποτε οι αγροί δικαιολογούσαν τον όρο «εξοχική κατοικία», σήμερα φυτρώνει μια από τις πιο δημοφιλείς συνοικίες της πόλης. Η πλατεία Αγίας Ειρήνης. Κι έτσι το νεοκλασικό της ιστορίας μας γίνεται ένα σύγχρονο all day restaurant bar, που ακούει στο όνομα του αλλοτινού ιδιοκτήτη του, «Otto».


Τραπεζάκια στην πλατεία για καφέ και χάζι, βελούδινο μπροκάρ στα υφάσματα των επίπλων και χειροποίητα φωτιστικά για μια πιο υποβλητική ατμόσφαιρα στο εσωτερικό. Στα ενδότερα της κουζίνας έντονο είναι το ελληνικό στοιχείο. Το μενού πατάει σταθερά στις ελληνικές γεύσεις και στις ελληνικές πρώτες ύλες, για να σταθεί με φαντασία και arty διάθεση στη σύγχρονη γαστρονομία. Κατσικάκι Σκύρου σιγομαγειρεμένο με μαστίχα Χίου, λαχανικά και μπεσαμέλ γιαουρτιού, κροκέτες μπακαλιάρου με κρέμα από φάβα Σαντορίνης, μελάνι σουπιάς και σφαίρες λεμονιού, είναι μερικές από τις ωραίες προτάσεις του καταλόγου.


Στο ίδιο ελληνικό μοτίβο κινείται και η μπάρα με cocktails που αφηγούνται ελληνικούς μύθους (υπάρχει ακόμα και η εκδοχή της Ωραίας Ελένης σε cocktail) και παίζουν με διαφορετικά υλικά και ελληνικά αποστάγματα.
Καφές, φαγητό και κοκτέιλ λοιπόν σε μια περιοχή που έτσι και αλλιώς θα πας. Το ατού κρύβεται κάπου μεταξύ στα μάρμαρα και στους τοίχους του παλιού νεοκλασικού, σε όλες αυτές τις μικρές πτυχές των πανέμορφων κτιρίων που πολλές φορές παραμένουν κρυφά και ερμητικά κλειστά στους περαστικούς. Ευτυχώς, κάποια είναι πιο τυχερά.

Καλαμιώτου 16-18, Πλατεία Αγίας Ειρήνης, 210 3314676
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ιταλικά υλικά, χειροποίητο ζυμάρι κι απίστευτη νοστιμιά!
Λατρεμένες πίτσες, αξέχαστες μπουγάτσες, τυρόψωμα, ριγανόψωμα, σκορδόψωμα, ελιόψωμα κι άλλα πολλά
Στο Umami, κάθε sandwich γίνεται viral με κάθε μπουκιά
Άνοιξε μέσα στο Δεκέμβριο και είναι ήδη στέκι
Ένα από τα πιο αγαπημένα ψητοπωλεία της πόλης
To Sam Burgers επιμένει στο αυθεντικό αμερικανικό grill burger, ψημένο στη σχάρα, χωρίς smash εκδοχές και πειραματισμούς
Το θρυλικό μπεργκεράδικο της Γλυφάδας συνεχίζει ακάθεκτο από το 1978
Η απόδειξη ότι το burger, εκτός από πεντανόστιμο, μπορεί να είναι και απόλυτα ποιοτικό
Φαγητό στο όρθιο, άραγμα με την παρέα και καλή μουσική
Δοκίμασε τραγανά tenders, wings και μοναδικά combos με τηγανητές πατάτες
Σε κάθε παραγγελία σου ξέρεις ότι αυτό που θα φας θα είναι απολαυστικό και ποιοτικό
Στο Ancho το μεξικάνικο street food γίνεται όσο προσωπικό θέλεις
Το local burger house που έχει καταφέρει να ισορροπήσει ιδανικά ανάμεσα στη raw street αισθητική και τη ζεστασιά ενός συνοικιακού spot
Νέο εστιατόριο στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης, «ριζοσπαστικό» και νόστιμο
London dog, fish & chips και μαύρες βαρελίσιες μπίρες
Η επιστροφή της διάσημης οικογενειακής σουτζουκοτεχνίας
O σεφ Γιάννης Λιόκας μαγειρεύει την ιταλική κουζίνα με τον δικό του τρόπο
Γιατί όλοι μιλούν για το Wild Child στα Χανιά
Πήγαμε στο νέο street food στέκι στο Αιγάλεω, φάγαμε, ήπιαμε και σας το προτείνουμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.