- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Μελιτζάνες Λαγκαδά: Απέκτησαν την πρώτη σφραγίδα εγγυημένου παραδοσιακού ιδιότυπου προϊόντος
Η μελιτζάνα αλά ελληνικά περιέχει τα τρία βασικά παραδοσιακά προϊόντα της Μακεδονίας
Μελιτζάνες Λαγκαδά: Απέκτησαν την πρώτη σφραγίδα εγγυημένου παραδοσιακού ιδιότυπου προϊόντος
Στην τελική ευθεία για την απόκτηση της σφραγίδας Εγγυημένου Παραδοσιακού Ιδιότυπου Προϊόντος (ΕΠΙΠ), της πρώτης που διεκδικεί η Ελλάδα, βρίσκεται το πιάτο «Μελιτζάνες Λαγκαδά αλά ελληνικά με ντομάτα και τυρί φέτα»/ «Melitzanes Laggada ala ellinika», το οποίο προέκυψε μέσω του προγράμματος «Macedonian Gourmet»,.
Πρόκειται για το Εγγυημένο παραδοσιακό ιδιότυπο προϊόν (ΕΠΙΠ), όπως εξηγεί ο Γιώργος Σαμούρης, διευθυντής ερευνών ΕΛΓΟ Δήμητρα. Είναι μια ετικέτα, που μπαίνει σε παραδοσιακά προϊόντα τα οποία διαθέτουν χαρακτηριστικά που συνδέονται με τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής. Σε αυτήν την περίπτωση δεν υπάρχει σύνδεση με συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή προέλευσης. Ο νέος όρος, ιδιότυπο προϊόν αφορά ένα προμαγειρεμένο γεύμα, που περιλαμβάνει μελιτζάνα, τυρί φέτα και ντομάτα σάλτσα.
Ένα πρόγραμμα που έχει σχέση με την γαστρονομία υπεβλήθη στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το ΑΠΘ και μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο της εστίασης επί δεκαετίες, προκειμένου να ενταχθεί στα επενδυτικά σχέδια της περιφέρειας. Στόχος να αναδειχθούν τα παραδοσιακά πιάτα της μακεδονικής κουζίνας. Έτσι, παλιές συνταγές, έγινα έτοιμο φαγητό και τυποποιήθηκαν προκειμένου ως γεύματα να γίνουν ευρύτερα γνωστά.
Όπως εξηγεί ο κ. Σαμούρης, από περίπου 125 συνταγές κατέληξαν σε 30 και από αυτές οι επτά επελέγησαν ως οι πλέον χαρακτηριστικές της περιοχής. «Η μελιτζάνα αλά ελληνικά περιέχει τα τρία βασικά παραδοσιακά προϊόντα της Μακεδονίας». Ο φάκελος με την πρόταση για το εγγυημένο παραδοσιακό, ιδιότυπο προϊόν παραδόθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Μιλώντας για την καινοτομία που προωθούνταν στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος, της εδώδιμης μεμβράνης, κατασκευασμένη από τυρόγαλα και κυτταρίνη και με ενσωματωμένα αιθέρια έλαια που συμβάλλουν στην συντήρηση του έτοιμου γεύματος στην ψύξη, ο κ. Σαμούρης σημείωσε ότι απαιτείται περισσότερη μελέτη για την αξιοποίησή της. Αυτή η εδώδιμη μεμβράνη, έχει ως στόχο να προσδώσει βελτιωμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά και αυξημένο χρόνο ζωής στα έτοιμα γεύματα που μπαίνουν στην ψύξη.
Για την εδώδιμη μεμβράνη, ο καθηγητής στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, Δημήτρης Βλάχος, επισήμανε ότι αυτή σχεδιάζεται με στόχο να αλληλεπιδρά με το τρόφιμο που θα πλαισιώνει και θα του δίνει νέα χαρακτηριστικά. Διευκρίνισε μάλιστα, ότι τα αιθέρια έλαια που θα είναι ενσωματωμένα σε αυτήν και δοκιμάστηκαν είναι τα ρίγανης και του θυμαριού και όπως τόνισε, «είναι συμβατά με τα περισσότερα ελληνικά πιάτα και όχι μόνο δεν αλλοιώνουν τη γεύση τους, αλλά αντίθετα την ενισχύουν».
Αναφερόμενος στη μελέτη που έγινε για την εφοδιαστική αλυσίδα των τοπικών παραδοσιακών έτοιμων γευμάτων, τόνισε ότι «διαπιστώθηκε ότι είναι μάλλον εύκολη η διακίνησή τους εντός και εκτός ελληνικών συνόρων σε επίπεδο Logistics» και διευκρίνισε ότι τα μοντέλα που αναπτύχθηκαν εξασφαλίζουν τον βέλτιστο τρόπο μεταφοράς των ετοίμων γευμάτων σε ανταγωνιστική τιμή και με όσο το δυνατόν πιο χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Τονίζεται ότι το πρόγραμμα στόχευε και στην παροχή εξειδικευμένης διαχείρισης logistics και μάρκετινγκ, υπηρεσίες που βοηθούν την επιχείρηση να εντοπίσει τις πιθανές αγορές και τις ανάγκες και προτιμήσεις των καταναλωτών, τον τύπο των προϊόντων που θα παράγονται και θα διακινούνται, το στυλ και τη συσκευασία των προϊόντων, τους ενδεδειγμένους τρόπους μεταφοράς, τις βέλτιστες διαδικασίες διανομής και τις πρακτικές ανταλλαγής πληροφοριών και την ένταξή της σε δίκτυα με καινοτόμες εφαρμογές (vegan, vegetarian, gluten free, gmo free, zero food miles).
Την πεποίθησή του ότι τα ελληνικά προϊόντα του πρωτογενούς τομέα μπορούν σε βάθος 10ετίας να αποτελούν την μεγάλη εξαγωγική δύναμη της Ελλάδας, εξέφρασε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας στην Κεντρική Μακεδονία, Γιώργος Κεφαλάς, κτηνοτρόφος, υπογραμμίζοντας την επιτακτική ανάγκη «να οργανωθεί καλύτερα το σύστημα τυποποίησης και διάθεσης των αγροτικών προϊόντων στην αγορά».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια τάση που ξεκίνησε κατά την πανδημία
Μόλις δυο μήνες στη Φιλοθέη κι έχει ήδη το δικό του φανατικό κοινό
Tα ελληνικά πιάτα που κρατούν ψηλά τη σημαία
Καλά πιάτα και πλούσια κάβα με 300 ελληνικές ετικέτες
Για να συνδυάσεις τη σαμπάνια με τα ψώνια στην Ερμού
Με σεφ την Κυριακή Φωτοπούλου και πιάτα ελληνικά
Η πιο ζεστή γωνιά των γιορτών βρίσκεται στο Βραστό
Κοίτα να δεις που η Βενιζέλου έγινε Τραστέβερε
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Οχτώ ερυθρές ετικέτες για ζεστές βραδιές
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Με μεγάλη συλλογή αλκοολούχων ποτών, οίνων και ζύθων χωρίς αλκοόλ
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.