Αυτοκινηση

Μαθαίνουμε γιατί τo Hyundai IONIQ 5 δημιούργησε καταιγισμό ενδιαφέροντος από ευρωπαίους πελάτες

3.000 οχήματα της limited edition του IONIQ 5 Project 45 εξαντλήθηκαν εντός 24 ωρών, καθώς η ζήτηση ήταν 3 φορές μεγαλύτερη από την αναμενόμενη.

97704-195847.jpg
Θωμάς K. Ευθυμίου
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μαθαίνουμε γιατί τo Hyundai IONIQ 5 δημιούργησε καταιγισμό ενδιαφέροντος από ευρωπαίους πελάτες

Hyundai IONIQ 5: Το design, η τεχνολογία και η συμπεριφορά του στον δρόμο

 

Τι είναι
Tο πρώτο πλήρως ηλεκτρικό crossover της Hyundai και το πρώτο όχημα που φέρει την υπογραφή IONIQ, της μάρκας αποκλειστικά για ηλεκτρικά οχήματα. 

Fast Info

Η αποκάλυψη του αμιγώς ηλεκτρικού μεγάλου crossover Hyundai IONIQ 5 δημιούργησε καταιγισμό ενδιαφέροντος από ευρωπαίους πελάτες.

3.000 οχήματα της limited edition του IONIQ 5 Project 45 εξαντλήθηκαν εντός 24 ωρών, καθώς η ζήτηση ήταν 3 φορές μεγαλύτερη από την αναμενόμενη.

Το ντεμπούτο του IONIQ 5 δημιούργησε εξαιρετικά υψηλή επισκεψιμότητα στην επίσημη ιστοσελίδα αλλά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Hyundai από τους ευρωπαίους καταναλωτές, μεγαλύτερη μάλιστα από οποιοδήποτε άλλο μοντέλο της εταιρείας που παρουσιάστηκε στην ευρωπαϊκή αγορά.

Το IONIQ 5 βασίζεται στη νέα πλατφόρμα, αποκλειστικά για BEV (Battery Electric Vehicles) ηλεκτροκίνητα οχήματα, που εξελίχθηκε από την Hyundai και ονομάζεται Electric-Global Modular Platform (E-GMP).

Hyundai IONIQ 5

Σχεδίαση

Ο εντυπωσιακός σχεδιασμός του crossover IONIQ 5 ξεφεύγει από κάθε προηγούμενο στερεότυπο και αναδεικνύει το 45ετές ταξίδι της Hyundai που έχει γίνει μέρος του lifestyle των πελατών της δημιουργώντας μια κοινή πορεία από το παρελθόν έως το παρόν και το μέλλον.

Ο ριζοσπαστικός σχεδιασμός του IONIQ 5 είναι εμπνευσμένος από το πρώτο μοντέλο της Hyundai, το Pony και διαθέτει μεταξόνιο 3 μέτρα. Αυτό το επιμηκυμένο μεταξόνιο απαιτεί μια πιο εξελιγμένη προσέγγιση προκειμένου αυτές οι νέες αναλογίες να ενταχθούν σε μια νέα σύγχρονη εικόνα ηλεκτροκίνησης (EV).

Τα σχεδιαστικά στοιχεία του IONIQ 5 περιλαμβάνουν Parametric Pixels (που είδαμε για πρώτη φορά στο νέο Tucson), τη μικρότερη μονάδα ψηφιακής απεικόνισης, καθώς και τη φιλική προς το περιβάλλον κατεύθυνση Color Material Finish (CMF) που συνδέει τον αναλογικό με τον ψηφιακό κόσμο.

Hyundai IONIQ 5

Στο εμπρός μέρος το IONIQ 5 είναι διακοσμημένο με συστοιχίες φώτων εμπνευσμένων από pixel που υποδηλώνουν την ψηφιακή τεχνολογία.

Το IONIQ 5 είναι επίσης το πρώτο όχημα της Hyundai που διαθέτει νέο καπό τύπου “clamshell” που καλύπτει όλο το πλάτος του αυτοκινήτου δημιουργώντας μια καθαρή και υψηλής τεχνολογίας συνολική εμφάνιση.

Οι αεροδυναμικοί τροχοί στην υπερμεγέθη διάμετρο των 20 ιντσών και αποτελούν τις μεγαλύτερες ζάντες που έχουν τοποθετηθεί ποτέ σε ένα ηλεκτρικό όχημα Hyundai.

Στα πλαϊνά του IONIQ 5 ξεχωρίζουν οι αυτόματα πτυσσόμενες λαβές από τις πόρτες.

Εξωτερικά ισορροπημένες γραμμές του και τους μικρούς προβόλους λόγω του επιμηκυμένου μεταξονίου

Hyundai IONIQ 5

Ευρύχωρο & Πρακτικό εσωτερικό

Το μοτίβο «Living Space» είναι αυτό που διακατέχει το εσωτερικό του αυτοκινήτου με βασικό χαρακτηριστικό το Universal Island, την κεντρική κονσόλα που μπορεί να μετακινηθεί έως και 140 mm.

Το Universal Island, σε συνδυασμό με το εντελώς επίπεδο πάτωμα, που από κάτω του βρίσκονται οι μπαταρίες, επιτρέπει μεγαλύτερη ελευθερία κίνησης και ευελιξίας στο εσωτερικό του αυτοκινήτου.

Ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενα εμπρός καθίσματα. Η Hyundai έχει μειώσει το πάχος των εμπρός καθισμάτων κατά 30% εξασφαλίζοντας περισσότερο χώρο για τους επιβάτες στα πίσω καθίσματα.

Hyundai IONIQ 5

531 λίτρα για τις αποσκευές με τη χωρητικότητα να φθάνει έως και 1.600 λίτρα με αναδιπλωμένα τα πίσω καθίσματα.

Τα πίσω καθίσματα μπορούν να αναδιπλωθούν σε αναλογία 6:4 και έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν προς τα εμπρός μέχρι και 13,5 cm.

Επιπλέον χώρος αποθήκευσης 57 λίτρων στην καμπίνα του αυτοκινήτου, στοιχείο ιδιαίτερα χρήσιμο στα μεγάλα ταξίδια για τη μεταφορά επιπλέον αποσκευών.

Hyundai IONIQ 5

Το μεταβλητό ταμπλό του αυτοκινήτου περιλαμβάνει μια οθόνη πολυμέσων πλήρους αφής 12 ιντσών, απαλλαγμένη από σκληρούς διακόπτες, καθώς και ένα ψηφιακό πίνακα οργάνων επίσης 12 ιντσών που απεικονίζει πλήθος πληροφοριών

Πολλά από τα στοιχεία της καμπίνας όπως καθίσματα, επενδύσεις, υποπόδια ή υποβραχιόνια στηρίγματα - είναι κατασκευασμένα από φιλικά προς το περιβάλλον υλικά με βιώσιμη προέλευση, όπως ανακυκλωμένες φιάλες PET και φυτικές ίνες (bio PET), φυσικές ίνες από μαλλί καθώς και οικολογικό, ειδικά επεξεργασμένο δέρμα, με βιοβαφή από φυτικά εκχυλίσματα.

Στον δρόμο

Η έκδοση της δοκιμής μας, 2WD IONIQ 5 με έναν ηλεκτροκινητήρα 218 ίππων στον πίσω άξονα και ροπή 350 Nm, όταν συνδυάζεται με την μπαταρία των 72,6 kWh επιτυγχάνει τα 0-100 km/h σε 7,4 δευτερόλεπτα.

Η μέγιστη αυτονομία του με μία μόνο φόρτιση είναι περίπου 480 χιλιόμετρα (WLTP).

Μπορεί να φορτίσει από το 10% έως το 80% της μπαταρίας του σε μόλις 18 λεπτά αλλά και να παρέχει ρεύμα με τη σειρά του σε άλλες συσκευές.

Είναι εξοπλισμένο με νέας γενιάς Hyundai SmartSense, με προηγμένα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού, εξασφαλίζοντας υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας και άνεσης στο δρόμο.

Hyundai IONIQ 5

Αμφίδρομη φόρτιση

Το σύστημα αμφίδρομης φόρτισης Vehicle to Load (V2L) του IONIQ 5 το οποίο λειτουργεί ως τροφοδοτικό (110 / 220V) μπορεί να τροφοδοτήσει με ρεύμα διάφορες ηλεκτρικές συσκευές ενός τροχόσπιτου, όπως λ.χ. για να ψηθεί μια γαλοπούλα σε ένα μεγάλο φούρνο, να ακούγεται μουσική σε ηχεία και να ασκείται ο ιδιοκτήτης του σε διάδρομο γυμναστικής - όλα αυτά σε ένα κάμπινγκ.

5 Min Challenge
Το «5 Min Challenge» αναφέρεται στην εξαιρετικά γρήγορη δυνατότητα φόρτισης του IONIQ 5 που του επιτρέπει να διανύσει πάνω από 100 χλμ. με μια μόνο φόρτιση διάρκειας 5 λεπτών (WLTP). 

Τιμή
Οι τιμές της γκάμας του Hyundai IONIQ 5 αρχίζουν από τις 41.090 ευρώ για την έκδοση IONIQ 5 58 kWh 170ps RWD Premium, ενώ για το μοντέλο της δοκιμής μας IONIQ 5 77 kWh 230ps RWD Distinctive από τις 47.190 ευρώ (Στις τιμές συμπεριλαμβάνεται το όφελος κρατικής επιδότησης των 8.000 ευρώ).

Hyundai IONIQ 5

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ