Αυτοκινηση

Ράλλυ Πορτογαλίας: Νικητής ο Kalle Rovanpera

Μετά από μήνες «απουσίας» επέστρεψε στην κορυφή

eleni_helioti_1.jpg
Ελένη Χελιώτη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
WRC - Ράλλυ Πορτογαλίας 2023: Νικητής του αγώνα ο Kalle Rovanpera.
© RBCP

WRC - Ράλλυ Πορτογαλίας 2023: Νικητής του αγώνα ο Kalle Rovanpera.

Ο Φινλανδός οδηγός Kalle Rovanperä, ο οποίος δεν είχε ανέβει στην κορυφή του βάθρου από την κατάκτηση του τίτλου στη Νέα Ζηλανδία την περασμένη σεζόν, έχει τώρα πλεονέκτημα 17 πόντων έναντι του Ott Tänak μετά τον 5ο αγώνα του φετινού πρωταθλήματος με 13 αγώνες συνολικά στο ημερολόγιο.

Ο Rovanperä πήρε τα ηνία του Ράλλυ Πορτογαλίας όταν ο Ott Tänak υπέστη ζημιά στον τροχό το απόγευμα της Παρασκευής, παίρνοντας ένα μικρό προβάδισμα 10,7 δευτερολέπτων μέχρι το τέλος του εναρκτήριου σκέλους.

Το Σάββατο όμως επέστρεψε δριμύτερος και μας θύμισε τον Kalle Rovanpera που όλοι ξέραμε και αγαπήσαμε, έναν απόλυτα δυναμικό, αποτελεσματικό και χαρισματικό οδηγό αγώνων, ο οποίος κατάφερε μεγαλώσει τη διαφορά στα επιβλητικά 57,5 δευτερόλεπτα μέχρι το τέλος της ημέρας. «Έχει περάσει πολύς καιρός, αλλά επιτέλους επιστρέψαμε», είπε ο Rovanperä. «Πρέπει να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Jonne (Halttunen, συνοδηγός) και στην ομάδα.»

WRC - Ράλλυ Πορτογαλίας 2023: Νικητής του αγώνα ο Kalle Rovanpera.
© RBCP

Ο Esapekka Lappi κατάφερε να μπουν δύο i20 N μέσα στην πρώτη τριάδα, σημειώνοντας τον δεύτερο τερματισμό του στο βάθρο, βοηθώντας τη Hyundai να μείνει σε απόσταση 32 βαθμών από τον κορυφαίο κατασκευαστή του πρωταθλήματος, την Toyota Gazoo Racing.

WRC - Ράλλυ Πορτογαλίας 2023: Νικητής του αγώνα ο Kalle Rovanpera.
© RBCP

Ο Thierry Neuville ξεκίνησε τη μέρα στην τρίτη θέση, αλλά ένας σπασμένος στροβιλοσυμπιεστής (turbocharger) στην πρώτη κιόλας Ειδική Διαδρομή της ημέρας άφησε το Hyundai του με σοβαρή πτώση στην ισχύ. Κατάφερε να τερματίσει και να τελειώσει τον αγώνα, αλλά με την απώλεια αυτή τερμάτισε στην 5η θέση γενικής 8 λεπτά και 22 δευτερόλεπτα πίσω από τον Rovanpera, επιτρέποντας έτσι στον Ott Tänak της M-Sport με το Ford Puma να ανέβει στην τέταρτη θέση.

WRC - Ράλλυ Πορτογαλίας 2023: Νικητής του αγώνα ο Kalle Rovanpera.
© RBCP

Ανατρεπτικά αποτελέσματα είχαμε επίσης και στη μάχη της κατηγορίας WRC2 όπου ο Gus Greensmith εντέλει διεκδίκησε την 1η θέση, με μόλις 1,2 δευτερόλεπτα διαφορά από τον αντίπαλό του, Oliver Solberg. Ενώ ο Solberg  προηγείτο με 35,4 δευτερόλεπτα το Σάββατο το απόγευμα, νωρίς το πρωί της Κυριακής τιμωρήθηκε με ποινή ενός λεπτού.

Οι Andreas Mikkelsen, Yohan Rossel και Teemu Suninen - επίσης αγωνιζόμενοι στο WRC2 - ολοκλήρωσαν την πρώτη δεκάδα.

Επόμενος αγώνας το σκληρό Ράλλυ Σαρδηνίας (Rally Italia Sardegna) με έδρα την Όλμπια, 1 έως 4 Ιουνίου.

WRC - Ράλλυ Πορτογαλίας 2023: Νικητής του αγώνα ο Kalle Rovanpera.
© RBCP

WRC – Ράλλυ Πορτογαλίας 2023: Οι νικητές

Στην κορυφαία κατηγορία του WRC οι νικητές ήταν: 1ος ο Kalle Rovanpera (Toyota Yaris), 2ος ο Dani Sordo (Hyundai i20), 3ος ο Esapekka Lappi (Hyundai i20)

Στην κατηγορία WRC2 οι νικητές ήταν: 1ος ο Gus Greensmith (Skoda Fabia Rally2 evo),

2ος ο Oliver Solberg (Skoda Fabia Rally2 evo), 3ος ο Andreas Mikkelsen (Skoda Fabia Rally2 evo),

WRC - Ράλλυ Πορτογαλίας 2023: Νικητής του αγώνα ο Kalle Rovanpera.
© RBCP

WRC - Βαθμολογίες

Στο πρωτάθλημα οδηγών οι βαθμολογίες είναι: Kalle Rovanpera (93), Ott Tanak (77), Sebastien Ogier (69), Elfyn Evans (69), Thierry Neuville (68), Esapekka Lappi (46), Dani Sordo (35), Craig Breen (19), Takamoto Katsuta (18), Pierre-Louis Loubet (14)

Στο πρωτάθλημα κατασκευαστών οι βαθμολογίες είναι: Toyota Gazoo Racing (194), Hyundai Motorsport (165), M-Sport Ford (130)

Final Day Highlights | WRC Vodafone Rally de Portugal 2023

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ