Life

Εσύ ξέρεις ποια είναι τα visco girls;

Αν έχετε κόρες ή ανιψιές από 9-19 ετών, έχετε ακούσει τη φράση «μα είναι τόσο Βίσκο γκερλ». Και όχι, δεν εννοούνε ντίσκο…

Μανίνα Ζουμπουλάκη
Μανίνα Ζουμπουλάκη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
visco girls

Η Μανίνα Ζουμπουλάκη εξηγεί ποια είναι το visco girls.

Αν είστε εσείς αυτοπροσώπως 9-19 ετών αποκλείεται να διαβάζετε – η γενιά αυτή, δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν διαβάζει. Είναι όμως η γενιά που φτιάχνει καινούργιες φράσεις, λέξεις, είδωλα, ακόμα και νοήματα, όπως όλες οι γενιές σε αντίστοιχες ηλικίες. Οπότε, ας μη τη σνομπάρουμε καθόλου.

Άκουγα λοιπόν «βίσκο γκερλ» και για κάνα μήνα μού φαινότανε «ντίσκο γκερλ». Κάπως αναθάρρησα κιόλας ότι επέστρεψε (πάλι!) η ντίσκο, ότι η Γκρέις Τζόουνς και η Ντόνα Σάμερ χορεύονται ξανά με όλες τις φίλες τους και με ό,τι στρας υπάρχει στο Σύμπαν... αλλά όχι. Τα μικρότερα παιδιά (μου) γέλασαν κοροϊδευτικά διότι δεν υπάρχει «ντίσκο», μόνον «βίσκο». Που σημαίνει «φλάυ». Άντε.

Επειδή για κάποιον μη-9-19-χρονο ούτε το «φλάυ» είναι ξεκάθαρο: «Πώς λέγατε εσείς παλιά "τρέντι";!» γέλασαν τα παιδιά, επαναλαμβάνοντας «τρέντι, τρέντι» πειραχτικά (μιας και όταν αποκαλούν κάτι «τρέντι» πια, το κάνουνε μόνο για να το κοροϊδέψουν).

Το «βίσκο» σημαίνει σύγχρονο τρέντι… αν και, το βρήκα κάπου ως “white people shit”, που φαίνεται πολύ σωστό: όλα τα «βίσκο γκερλς» είναι λευκά πλούσια κορίτσια, από 8-25 ετών. Η λέξη «βίσκο» βγαίνει από τα αρχικά VSCO, που είναι της εταιρείας Visual Supply Company, η οποία με τη σειρά της λάνσαρε το διάσημο mobile photography app που χρησιμοποιούν (τα παιδιά και πάλι) όταν κάνουν (βιντεάκια) TikTok. Όλα αυτά χρειάζονται λεξικό/γκουγκλ/διερμηνέα αν είσαι άνω των 40 ετών, ίσως και άνω των 30. Και επίσης, ό,τι και άνω αν είσαι, βαριέσαι. Αλλά έχεις και μια περιέργεια παράλληλα όταν ακούς ότι το τάδε κοριτσάκι είναι «τρελά βίσκο» ενώ το δείνα δεν είναι κα-θό-λου.

Όλα τα (Αμερικανάκια κυρίως) κορίτσια-βίσκο έχουνε κάποια στάνταρ αξεσουάρ: μπουκαλάκια νερού Hydro flask, μεταλλικά καλαμάκια μέσα σε θήκες, σακίδια της γλωσσοδέτικης μάρκας Fjallraven Konken, τσόκαρα και γενικά παντοφλοειδή Crocs, λαστιχάκια για τα μαλλιά scrunchies, παπούτσια Vans, μπλουζάκια Brandy Melville ή Urban Outfitters. Τα μπλουζάκια είναι ή τεράστια ή πάρα πολύ στενά/κοντά, με το στομάχι έξω, και φοριούνται πάνω από σορτσάκια. Συχνά, έχουν περιβαλλοντολογικά μηνύματα, ή έτσι νόμιζα στην αρχή, μέχρι που η κόρη μου με διόρθωσε: ΜΟΝΟΝ θαλάσσιες χελώνες! Τα βίσκο γκερλς δεν χολοσκάνε για δελφίνια, φάλαινες ή φασιανούς, ΜΟΝΟΝ οι θαλάσσιες χελώνες είναι αποδεκτές ως στάμπα/μήνυμα μπλουζακίου. Με ποια λογική; Με καμία, απλώς οι χελώνες είναι «πιο κιουτ» (=γλυκούλες).

Αν δεν έχετε κόρες, ανιψιές ή μαθήτριες σε αυτές τις ηλικίες καθόλου δεν σας νοιάζουν τα βίσκο γκερλς. Αν έχετε, αναρωτιέστε τι βρίσκουν οι κόρες, ανιψιές και μαθήτριές σας σε κάτι υπερ-διάσημα, κατάλευκα, ψωνισμένα κοριτσάκια που έχουν δημιουργήσει μια ολόκληρη κλίκα και μια μόδα και έναν «τρόπο ζωής». Θα αναρωτιόμαστε για λίγο καιρό ακόμα, μέχρι να βγει το επόμενο φαινόμενο των σόσιαλ μίντια που θα λάμψει κι αυτό για κάνα χρόνο μέχρι να εξαφανιστεί. Σε αντίθεση με τη ντίσκο που δεν πεθαίνει ποτέ, απλώς ξεκουράζεται πότε πότε μέχρι να ξανα-έρθει στη μόδα και να γίνει, ναι, πάλι τρέντι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ