Life

To «κορίτσι του Ζάντε» μιλά για πρώτη φορά - «Δεν είχα ξαναδεί φωτογραφική μηχανή»

Η κ. Γιοβάνα Βυθούλκα μιλά για τον πρώην υπουργό Εξωτερικών και τον σεισμό του '53

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
zante-girl-1.jpg
imerazante.gr

Η Γιοβάνα Βυθούλκα έγινε γνωστή στο πανελλήνιο ως το «το κορίτσι του Ζάντε», όταν κοινοποιήθηκε η φωτογραφία της ως παιδί προκειμένου να την εντοπίσει ο πρώην υπουργός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και πρώην Επιτελάρχης του Λευκού Οίκου, Τζέιμς Μπέικερ, που την αναζητούσε.

Εκείνος την είχε φωτογραφίσει ως παιδί μετά τον σεισμό του 1953 στην Ζάκυνθο και 65 χρόνια μετά κίνησε Γη και ουρανό για να μάθει νέα της.

Σήμερα η κ. Βυθούλκα στα 71 της χρόνια μίλησε στο ραδιόφωνο του News 24/7 και περιγράφει τις στιγμές που έζησε το νησί μετά τον σεισμό.

Όπως είπε, στη Ζάκυνθο έσπευσαν προκειμένου να συνδράμουν τους κατοίκους της, μεταξύ άλλων και ναύτες του αμερικανικού ναυτικού, οι οποίοι μοίραζαν και φαγητό στους κατοίκους.

Η κυρία Βυθούλκα αναφέρει την ιδιαίτερη εντύπωση που της έκανε το γεγονός πως υπήρχανε ναύτες στο νησί, γιατί δεν ήταν κάτι που έβλεπε συχνά ως παιδί, ενώ, φυσικά, δεν θυμάται το γεγονός της φωτογράφισής της.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «δεν ήξερα ότι αυτό που είχαν στο λαιμό τους οι ναύτες ήταν φωτογραφική μηχανή γιατί δεν είχα ξαναδεί».

Όταν έμαθε για την αναζήτηση, σύγκρινε τη φωτογραφία που είχε βγάλει ως ναύτης ο πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, με μία που οικογενειακή που είχε βγάλει αργότερα, ενώ όλοι στο χωριό της επέμεναν πως πρόκειται για το ίδιο άτομο.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την κυρία Βυθούλκα, ο Μπέικερ είχε επισκεφτεί ξανά την Ζάκυνθο, όπου πραγματοποίησε και έκθεση φωτογραφίας, όμως η ίδια δεν το γνώριζε, ενώ είπε ότι αναμένει τηλέφωνο απόψε από τον Μπέικερ, και ότι θέλει να τον γνωρίσει και να τον ευχαριστήσει «για το πιάτο που μου γέμισε».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ