Life

Sweets are Not Forever?

Τα γλυκά δεν είναι για πάντα, ισχυρίζεται η εικαστικός Χριστίνα Δάρρα

114980-643438.jpg
Ελίζα Συναδινού
ΤΕΥΧΟΣ 407
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
26970-59174.jpg

Η καινούργια δουλειά της Χριστίνας Δάρρα, που εγκαινιάζεται στις 8 Οκτωβρίου στο χώρο του πωλητηρίου του Μουσείου Μπενάκη στην Πειραιώς και θα διαρκέσει έως τις 11 Νοεμβρίου, έχει τίτλο Sweets are Not Forever. Περιλαμβάνει μια κατασκευή-εγκατάσταση από 3.500 πήλινα σοκολατάκια, μια σειρά ζωγραφικών έργων, σχεδίων με μολύβι, κοσμημάτων κ.ά. «Η εποχή όπου τα γλυκά έρεαν άσκοπα και άμετρα έχει φύγει, το πάρτι τελείωσε κι αυτό είναι καλό» λέει και μας καλεί να επιλέξουμε λίγα και καλά. Και αυτό κάναμε εστιάζοντας όμως στην αγαπημένη μας σοκολάτα.

V for Valrona

Η βασίλισσα της σοκολάτας, αναγνωρισμένη ως η ελίτ του είδους από γκουρμέ σοκολατόφιλους σε όλο τον κόσμο, η Valrona είναι κάτι παραπάνω από μια μάρκα σοκολάτας: είναι ιδέα. Στην Αθήνα, Valrona χρησιμοποιούν το ζαχαροπλαστείο Melissa και ο Στέλιος Παρλιάρος – στο κατάστημά του Sweet Alchemy θα βρείτε Valrona σε κομματάκια που θα χρησιμοποιήσετε ως πρώτη ύλη. Καινούργια άφιξη στις γλυκές αναζητήσεις της πόλης, που έχει κάνει ήδη αίσθηση, είναι η μους σοκολάτας valrhona le noir extra amer με παντεσπάνι βουτηγμένο σε ρούμι στη Louisa pastry Boutique.

Ρόφημα αποκλειστικά από σοκολάτα Valrona σερβίρει επίσης και το αγαπημένο μας καφέ L’arret du temps. Αν είστε fans της σοκολάτας σε υγρή μορφή ορκιστείτε στο μικροσκοπικό καφέ Petit Fleur, που μοιάζει σαν να ήρθε κατευθείαν από το Παρίσι και σερβίρει θεσπέσια ροφήματα σοκολάτας με κάθε λογής επιλογές (πιπέρι, τζίντζερ, κάρδαμο, πορτοκάλι κ.ά.)

Στην αναζήτηση για το καλύτερο τρουφάκι

κάντε μια στάση στο Fresh. Θα βρείτε πραγματικά φρέσκα τρουφάκια, τα οποία είναι και πολύ διάσημα, αλλά εμάς η αδυναμία μας είναι τα bon-bons σε sticks, με σοκολατένιο περιεχόμενο και ζαχαρωτή επικάλυψη. Για τεράστια τρουφο-απόλαυση, τούρτα τρούφα από το Ελληνικόν: σαν ένα γιγαντιαίο τρουφάκι… Στο Cake δοκιμάστε ένα ωραίο και χορταστικό Chocolate Fudge προς € 21. Μην ξεχάσετε να το αφήσετε εκτός ψυγείου, για να διατηρηθεί η γεύση και η υφή του καλύτερα.

Σοκολατένια παπάκια στη σειρά…

Ένα από τα αγαπημένα μας μέρη, όταν ανεβαίνουμε βόρεια, μας το έμαθε η φίλη Ρ. στην οποία είμαστε ευγνώμονες! Το Chocolate Duck, εκτός από σοκολατένια παπάκια που είναι το σήμα κατατεθέν του (και ο λόγος που το λατρέψαμε εξαρχής), έχει ακόμη ένα κάρο γλυκά, μπισκοτάκια και άλλα σοκολατένια και μη. Η φάση είναι: πιάνεις την τέλεια θέση μπροστά στο London μπαούλο, τρως το γλυκάκι και τον καφέ και αργότερα μεσημεριανό (από φέτος και σουπίτσες), κι αν είσαι τυχερός θα πετύχεις και live το βράδυ. Το αγαπημένο μας είναι το βιβλίο με τις άσχετες πληροφορίες – μιλάμε για ώρες.

n 

Για παγωμένη σοκοαπόλαυση, η καλύτερη λύση που μπορούμε να προτείνουμε είναι τούρτα-parfait σοκολάτα με παγωτό, από το Εσκιμώ. Θυμάστε τη γνωστή γεύση παγωτού Εσκιμώ; Αυτό που το γεύεσαι, σε παρασύρει και θέλεις κι άλλο κι άλλο κι άλλο; Ε, φανταστείτε το σε τούρτα παγωτό. Το πιάνετε; Μπορεί να είναι κλισέ, αλλά είναι αλήθεια: τα αγνά υλικά «μιλάνε» μέσα στο γλυκό. Δεν είναι τυχαίο ότι η οικογενειακή αυτή επιχείρηση ήταν από τους πρωτοπόρους παραγωγούς παγωτού στην Ελλάδα, από το 1955. Ίσως γι’ αυτό οι γεύσεις μάς ξυπνάνε τόσες αναμνήσεις. Στο Εσκιμώ όλα τα γλυκά… παραμιλάνε.

n

Εσείς φτιάχνετε ένα που είναι... έτσι, όλο σαντιγί

Αν θέλετε να το φάτε και όχι να το μάθετε, ίσως το πιο ξακουστό προφιτερόλ στην Αθήνα το έχει ο Ανδριάς. Ακολουθούν το Palet (δεν είναι τυχαίο πως οι ιδιοκτήτες διατηρούσαν σοκολατοποιία στην Πόλη), το Κοσμικόν και φυσικά η Despina. Για γλυκά από… σπίτι, η πασίγνωστη Νανά Γιώτη. Μους σοκολά που θυμίζει κάτι από μανούλα και κάνει θραύση εδώ και χρόνια. Μιλώντας για μους, ο Ασημακόπουλος, που σε 3 χρόνια γίνεται 100 ετών και υπάρχει πάντα στην ίδια θέση στη Χαριλάου Τρικούπη, με τα φρέσκα γάλατα και τα βούτυρά του να μοσχομυρίζουν στα γλυκά, καταλαμβάνει μία από τις πρώτες θέσεις στις προτιμήσεις μας (είναι και κοντά στο γραφείο…). Chocolate Royale, η βασιλική: αυτή η γευστική πρόκληση για chocoholics φέτος τριανταρίζει αλλά δεν χάνει τη φρεσκάδα της: μια πραγματικά βασιλική τούρτα, με βελούδινη σοκολάτα και μους. Πιο σοκολατένια δεν γίνεται. Μην ξεχάσετε να την παραγγείλετε λίγο νωρίτερα, γιατί λόγω της περίπλοκης σύνθεσής της θέλει ειδική προετοιμασία. Τη βρίσκουμε στο Nouvelle Patisserie. Για παιχνιδάκια με σοκολατάκια, το αξεπέραστο Αριστοκρατικόν κάνει τα σοκολατάκια βίδες... βίδες μπίτερ, βίδες γάλακτος, πάντα με την ίδια ποιότητα.

Το κεφάλαιο σοκολατάκια δεν θα μπορούσε να κλείνει με κάτι άλλο από μια στάση στις μικρές πραλίνες του Desire στο Κολωνάκι. Ένα ζαχαροπλαστείο που μας θυμίζει τη γιαγιά μας, τα παιδικά μας χρόνια, και γενικώς μας ξεσκονίζει ό,τι γλυκιά ανάμνηση είχαμε κρυμμένη στο κεφάλι μας... Το ίδιο κάνει και μια καινούργια, μικρή γωνίτσα στο Χαλάνδρι: το Sweet Spot είναι ένα λιλιπούτειο μαγαζάκι, γεμάτο μυρωδιές και πεντανόστιμα cupcakes (και σοκολατένια, εννοείται). Σοκολατάκια ασυνήθιστα με κέδρο, μέλι και κάρδαμο, με ροζ πιπέρι και δυόσμο, με τσίλι, με βασιλικό, με δενρολίβανο: στο The Dark Side of Chocolate (Σόλωνος 49) από τον Αριστοτέλη Παναγιώταρο που του αρέσει να πειραματίζεται με τα ελληνικά βότανα.

Τέλος, αν είστε της τεχνολογίας και δεν σας αρέσει να κοινωνικοποιείστε την ώρα που αγοράζετε την αγαπημένη σας δόση σοκολάτας, μπείτε στο www.leonidas-chocolates.gr και παραγγείλετε online ό,τι τραβάει η όρεξή σας – πραλίνες, πλάκες σοκολάτας κ.λπ.

Μην το φάτε, φορέστε το!

Οι πραγματικοί choco lovers δεν τρώνε απλώς σοκολάτα – τη χρησιμοποιούν παντού. Ο Willy Wonka, για να κατασκευάσει το κάστρο του. Άλλοι για σοκολατοθεραπεία στο δέρμα. Στο Handromania αγοράζουμε «σοκολατένια» κοσμήματα που φαίνονται λαχταριστά, αλλά δεν τρώγονται… φοριούνται! Διαλέξτε: ταρτάκια, κεκάκια, ντόνατ σε διάφορες γεύσεις, cupcakes και τουρτάκια, ακόμα και... κομμάτια σοκολάτας κρεμασμένα στο λαιμό μας, όπως το λαχταριστό ντόνατ της φωτογραφίας, φτιαγμένο από σιλικόνη, που κοστίζει μόλις € 10!

n


Ξέρατε ότι…

-Το 1850, ο Άγγλος Joseph Fry άλλαξε τη ζωή μας όταν αποφάσισε να προσθέσει περισσότερο βούτυρο κακάο παρά βραστό νερό σε σκόνη κακάο και ζάχαρη. Το αποτέλεσμα ήταν η πρώτη σοκολάτα, όπως την ξέρουμε σήμερα.

-25 χρόνια αργότερα, ο Daniel Peter και ο Henri Nestle προσέθεσαν γάλα στο μείγμα και κατασκεύασαν την πρώτη σοκολάτα γάλακτος.

-Το πιο ωραίο quote για τη σοκολάτα: Μια καινούργια έρευνα δείχνει ότι 9 στους 10 τρελαίνονται για σοκολάτα. Ο δέκατος λέει ψέματα. -Robert Paul

-Ζωόφιλοι, μην ξεχνάτε: εμείς μπορεί να απολαμβάνουμε όσο θέλουμε, αλλά τα κατοικίδιά μας απαγορεύεται να αγγίξουν τη σοκολάτα.

-Στον αγώνα για το ποιος είναι το καλύτερο αντιοξειδωτικό, η μαύρη σοκολάτα τερματίζει πρώτη και χωρίς να έχει ιδρώσει – τα μύρτιλλα, που θεωρούνται από πολλούς τα καλύτερα, τρέχουν ασθμαίνοντας πίσω της, λιγότερο ισχυρά κατά 10.000 μονάδες.

-Είναι κι επιστημονικά αποδεδειγμένο. Η σοκολάτα θεωρείται ήπιο αντικαταθλιπτικό, αφού αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο.

-Καλό νέο: Παρόλο που είναι υψηλή σε λιπαρά, η σοκολάτα δεν αυξάνει τη χοληστερίνη!

-Πονηρό; Η θερμοκρασία στην οποία λιώνει η σοκολάτα είναι ελάχιστα κάτω από τη θερμοκρασία του σώματός μας. Γι’ αυτό λιώνει όταν τη βάζουμε στο στόμα μας, διαδικασία που ερεθίζει τη λειτουργία του εγκεφάλου και της καρδιάς πιο έντονα από ένα παθιασμένο φιλί και διαρκεί 4 φορές περισσότερη ώρα.


Φτιάξ’ το μόνος σου

Η πιο νόστιμη σοκολάτα ρόφημα

Διαλέγεις την αγαπημένη σου σοκολάτα και λιώνεις ίση ποσότητα σοκολάτας και γάλατος σε ένα κατσαρολάκι. Αναλόγως με τις προτιμήσεις σου, μπορείς να προσθέσεις ένα stick κανέλας, λίγο κονιάκ, ή λίγο τσίλι (αν έχεις άγριες ορέξεις).

Με την ίδια δοσολογία, αντικαθιστώντας το γάλα με κρέμα γάλακτος και βάζοντας το μείγμα στο ψυγείο μέχρι να παγώσει, φτιάχνεις την γκανάς, την πιο διάσημη κρέμα σοκολάτας. Την γκανάς μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις πρακτικά στα πάντα: να γεμίσεις κρέπες και τούρτες, να αλείψεις το ψωμί σου, να τη φας σκέτη ή ανάμεσα σε μπισκότα.


Διευθύνσεις

Handromania Α. Παπανδρέου 39, Χαλάνδρι, 210 6991.566

Melissa Εθν. Μακαρίου 43 , Περιστέρι 210 5711.055

Sweet Alchemy Ηροδότου 24, 210 7240.205, Κολοκοτρώνη 9, Κηφισιά, 210.8080.480

Chocolate Duck ,Ευαγγελιστρίας 30, Ν. Ερυθραία, 210 8000.976

Louisa pastry Boutique Αγίου Τρύφωνος 8, Κηφισιά, 210 8014.101

L’arret du temps Βασιλέως Αλεξάνδρου 7, 210 7253.200

Petit Fleur Ομήρου 44, 210 3613169

Fresh Λεωφόρος Κηφισίας 162, Ψυχικό, 210 6753.802

Ελληνικόν 25ης Μαρτίου 91, Ν Ψυχικό, 210 6753.388

Cake Μακρυγιάννη19-21, Ακρόπολη 210 9225.110

ΕΣΚΙΜΩ Ανδρέα Παπανδρέου 8-10, Γλυφάδα, 210 8942.414, Θηβών 309, Αιγάλεω, 210 5693.448

Ανδριάς Σεβαστουπόλεως 64, Αμπελόκηποι 210 7775.631

Κοσμικόν Αγ.Αλεξάνδρου 102 , Παλαιό Φάληρο, 210 9811.677

Despina Πατρ. Ιωακείμ 56, 210 7295.582

Νανά Γιώτη Ψυχάρη 1, Νέο Ψυχικό, 210 6615.754

Palet Θουκυδίδου 50, Καλαμάκι, 210 9828154

Ασημακόπουλος Χ. Τρικούπη 82, 210 3610.092

Nouvelle Patisserie Λεωφ. Αμφιθέας 168, 210 9833.096

Αριστοκρατικόν Βουλής 7, Σύνταγμα, 210 3220.546

Desire Δημοκρίτου 6, 210 3632.333

Sweet Spot Ανδ. Παπανδρέου 39, Χαλάνδρι

n

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ