Visual Browsing

Δημόπουλος-κορωνοϊός: Είμαστε στο πιο δύσκολο σημείο στην Αττική

Πολίτες στο κέντρο της Αθήνας
Πολίτες στο κέντρο της Αθήνας © EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Οι τρεις παράγοντες που οδηγούν στη σημερινή κατάσταση
  • A-
  • A+
0
Δημόπουλος και Θωμαΐδης για την αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού: Γιατί είμαστε στο πιο δύσκολο σημείο - Τι δείχνουν τα λύματα για αύξηση του ιικού φορτίου.

O πρύτανης του ΕΚΠΑ και καθηγητής Ιατρικής, Θάνος Δημόπουλος, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στην επιδημιολογική εικόνα της Αττικής και δήλωσε ότι «Είμαστε στο πιο δύσκολο σημείο».  

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ είπε σχετικά με τη διασπορά του κορωνοϊού στην Αττική: «όταν έχουμε τόσο μεγάλη διασπορά σε μια περιοχή 5 εκατ. κατοίκων, τι να απομονώσεις, βεβαίως είναι πολύ δύσκολη κατάσταση». Επιπλέον, σε ό,τι αφορά την αύξηση των κρουσμάτων, ο κ. Δημόπουλος υποστήριξε ότι «προφανώς κυριαρχούν οι μεταλλάξεις, και άλλες ενδεχομένως που δεν γνωρίζουμε ήδη έχουν αναφερθεί στην Καλιφόρνια και στην περιοχή της Νέας Υόρκης, και στην προσπάθεια του ιού να επιβιώσει χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Ο κορωνοϊός γίνεται σαφώς πιο μεταδοτικός, γι' αυτό επικρατεί μια μετάλλαξη έναντι κάποιας άλλης, ευτυχώς δε φαίνεται πιο θανατηφόρος. Αλλά όταν αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων, αυξάνει κι ο αριθμός των θυμάτων». 

Μάλιστα, για τα «κορωνοπάρτι» που εξακολουθούν να διοργανώνονται παρά τις απαγορεύσεις και τους περιορισμούς που έχουν τεθεί εν μέσω πανδημίας, ο κ. Δημόπουλος είπε ότι είναι οι χειρότερες συνθήκες για τη διασπορά του κορωνοϊού, μιας και πολλά άτομα μέσα σε ένα κλειστό χώρο και με μουσική, μιλούν δυνατά μεταξύ τους. «Ένας αν φέρει τον ιό θα υπάρχει ευρύτατη διασπορά». 

Η αύξηση κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τον πρύτανη, έχει να κάνει με τρεις σημαντικούς παράγοντες. «Πρώτον η κόπωση όλων μας και επομένως η μη εφαρμογή ή η ελλιπής εφαρμογή των μέτρων. Δεύτερον ο καιρός. Φεβρουάριος – αρχές Μαρτίου η χειρότερη περίοδος για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, το έχουμε δει και στη γρίπη. Τρίτον, οι μεταλλάξεις. Οι 3 παράγοντες συνεργούν και οδηγούν στη σημερινή κατάσταση και το χειρότερο χρειάζεται να αναπτύσσουμε καθημερινά νέες κλίνες COVID. (…) Το θέμα είναι η εφαρμογή των μέτρων στο μέγιστο δυνατό βαθμό για μερικές εβδομάδες. Το ΕΣΥ αναγκάζεται καθημερινά να ανοίγει νέες κλίνες COVID νέες κλίνες ΜΕΘ, δεν είναι απλή υπόθεση αυτό, πέραν του κρεβατιού και του εξοπλισμού χρειάζεται ιατρικό προσωπικό και οι γιατροί είναι στα όρια τους».

Σχετικα
Λύματα - Κορωνοϊός: Οριακά πτωτική τάση στην Αττική
Λύματα - Κορωνοϊός: Οριακά πτωτική τάση στην Αττική

 

Θωμαΐδης: Τι δείχνουν τα λύματα για την αύξηση κρουσμάτων 

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, αναφέρθηκε στα λύματα που δείχνουν σε κάποιες περιοχές αύξηση στο ιικό φορτίο. «Ειδικά στη Θεσσαλία και στην Κρήτη φαίνεται να έχουμε μια έκρηξη στο ιικό φορτίο. Την άλλη εβδομάδα θα γνωρίζουμε εάν η εφαρμογή περιοριστικών μέτρων θα έχει σύντομα αποτέλεσμα. Η εκτίμηση είναι ότι μπορούν να αυξηθούν πάνω από τα 2.702 τα κρούσματα γιατί θα αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων και στην περιφέρεια», είπε ο καθηγητής στον ΣΚΑΪ και προσέθεσε:  

«Φαίνεται κι από την πορεία της καταγραφής του ιικού φορτίου στα λύματα ότι η διασπορά ξεκινά από τις νεότερες ηλικίες. Κι αυτό συμβαίνει από τους ασυμπτωματικούς που συνήθως είναι νεαρότερης ηλικίας. Την επόμενη Τρίτη θα έχουμε νέα στοιχεία. Αυτή η εικόνα θα αποτυπωθεί στην αύξηση των κρουσμάτων σε συνάρτηση πάντα με τα τεστ», σχολίασε. 

Σχετικα
Κορωνοϊός: Μείωση 27% στα λύματα της Αττικής
Κορωνοϊός: Μείωση 27% στα λύματα της Αττικής

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5