Visual Browsing

Εύβοια: Όλα τα νεότερα για τη φωτιά που συνεχίζει να καίει

Συνεχίζει να καίει για τέταρτη ημέρα η φωτιά στην κεντρική Εύβοια
Συνεχίζει να καίει για τέταρτη ημέρα η φωτιά στην κεντρική Εύβοια/©INTIMENEWS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ
«Σύμμαχος» των πυροσβεστών ο καιρός - Αρχίζει η καταγραφή των ζημιών
  • A-
  • A+
0
Εκατοντάδες πυροσβέστες συνεχίζουν για τέταρτο 24ωρο τις προσπάθειες να σβήσουν τη φωτιά στην κεντρική Εύβοια.

Συνεχίζονται, για τέταρτο 24ωρο, οι προσπάθειες ισχυρών δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο τη φωτιά στην κεντρική Εύβοια. Όπως και τις προηγούμενες ημέρες, τα εναέρια μέσα (αεροσκάφη και ελικόπτερα) πραγματοποίησαν ρίψεις νερού μέχρι να πέσει το σκοτάδι σε δύσβατα σημεία, όπου δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν εύκολα τα πεζοπόρα τμήματα.

Στο έδαφος, τμήματα της πυροσβεστικής, της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, του στρατού αλλά και αρκετοί εθελοντές προσπάθησαν να μην αφήσουν ούτε μια εστία να καίει, ιδιαίτερα στα «ευαίσθητα» περιφερειακά σημεία της φωτιάς, όπως επίσης στα απόκρημνα και στις χαράδρες, όπου παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη απειλή.

«Σύμμαχος» ο καιρός - Επικράτησε άπνοια

Κατά τη διάρκεια της ημέρας επικράτησε άπνοια, η οποία ευνόησε τις πυροσβεστικές δυνάμεις παρά το γεγονός ότι το ξημέρωμα είχαν σηκωθεί -για μικρό χρονικό διάστημα- ισχυροί άνεμοι που προβλημάτισαν τους πυροσβέστες. Από το πρωί ένα μεγάλο κομμάτι από την καμένη έκταση περιμετρικά έχει πλέον ελεγχθεί. Η προσπάθεια κατάσβεσης ωστόσο συνεχίζεται και όπως φαίνεται θα συνεχιστεί όλη τη νύχτα καθώς το σύνολο των πυροσβεστών που έχουν μεταφερθεί στην περιοχή παραμένουν, για να ξεκαθαρίσουν το τοπίο και «να περπατήσουν με το πόδι όλα τα σημεία της φωτιάς» όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά οι επιτελείς της Πυροσβεστικής.

Σχετικα
Φωτιά στην Εύβοια: Βίντεο με την κατάσβεση μέσα από καναντέρ
Φωτιά στην Εύβοια: Βίντεο με την κατάσβεση μέσα από καναντέρ

Ελικόπτερο πραγματοποιεί ρίψη νερού στην κεντρική Εύβοια
Ελικόπτερο πραγματοποιεί ρίψη νερού στην κεντρική Εύβοια/©INTIMENEWS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ

«Είναι μια τεράστια περιοχή, την οποία πρέπει να περπατήσουμε βήμα προς βήμα και μόνο τότε θα νιώσουμε ασφάλεια για το επόμενο διάστημα» δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Στερεάς Ελλάδας, Θανάσης Καρακάντζας τονίζοντας πως «η επιφυλακή στη συγκεκριμένη περιοχή θα είναι για πολλές ημέρες ακόμη. Θα έχουμε τελειώσει μόνο όταν η μπότα του πυροσβέστη πατήσει και το τελευταίο αποκαΐδι μέσα σε αυτήν την τεράστια έκταση» υπογραμμίζει με νόημα.

Τι χάθηκε στις φλόγες

Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι των χωριών Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι, Πλατανιά Ψαχνών και Σταυρού μετρούν τις «πληγές» που αφήνει η φωτιά.

Σύμφωνα με τον περιφερειακό σύμβουλο Δημήτρη Βουρδάνο «σήμερα βρέθηκαν στην περιοχή για να κάνουν μια αναγκαία εκτίμηση της κατάστασης ειδικοί εκτιμητές του ΕΛΓΑ. Θα πρέπει να περιμένουμε να ολοκληρώσει η Πυροσβεστική τις επιχειρήσεις κατάσβεσης, και στη συνέχεια να δοθεί εντολή στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ που είναι στον Δήμο Ψαχνών να δεχθούν αιτήσεις για αποζημίωση, καταβάλλοντας και το ειδικό παράβολο που έχει προβλεφθεί για αυτές τις περιπτώσεις» σημειώνει ο κ. Βουρδάνος.

Για τέταρτο 24ωρο καίει η φωτιά στην κεντρική Εύβοια
Για τέταρτο 24ωρο καίει η φωτιά στην κεντρική Εύβοια/©INTIMENEWS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ

Ο ίδιος, όμως, δεν κρύβει και την ανησυχία του καθώς σε παρόμοιες περιπτώσεις τόσο στη γειτονική Λίμνη όσο και στο Κοντοδεσπότι «υπήρξαν προβλήματα αποζημιώσεων με τους ρητινοπαραγωγούς, που θα πρέπει να αποφευχθούν».

Παράλληλα, επισημαίνει πως «το μεγαλύτερο μέρος του δάσους που έχει καεί είτε είναι διακατεχόμενο είτε οι κάτοικοι των χωριών έχουν ψήφους ιδιοκτησίας σε αναγκαστικούς συνεταιρισμούς και προκύπτουν πολλά προβλήματα που στην περίπτωση της Λίμνης της Εύβοιας χρειάστηκαν ειδικές παρεμβάσεις για να μπορέσουν να ενταχθούν στις αποζημιώσεις. Αυτό όμως είναι κάτι το οποίο θα το δούμε στη συνέχεια».

Στο μικροσκόπιο το ενδεχόμενο εμπρησμού

Σε ό,τι αφορά την έναρξη της φωτιάς δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα επίσημα, ενώ έχει γίνει γνωστό ότι έχουν ληφθεί 24 καταθέσεις και οι ανακριτικοί υπάλληλοι της Πυροσβεστικής μελετούν τα στοιχεία που υπάρχουν είτε για ανθρώπους είτε για ευρήματα χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα.

Τι γίνεται με τις βλάβες στην ηλεκτροδότηση

Για το θέμα της ηλεκτροδότησης, το μέλος του Δ.Σ. της ΕΤΕ/ΔΕΗ και του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, Γ. Κεμανές σημειώνει ότι «οι βλάβες που σημειώθηκαν ήταν σχετικά μικρές, σε σχέση με το τεράστιο μέγεθος της πυρκαγιάς».

Όπως μάλιστα διευκρινίζει, «μέσα σε 8 περίπου ώρες αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση των χωριών Πλατανιά και Μακρυμάλλη» και υπογραμμίζει πως «αρκετοί τεχνίτες διέκοψαν για τον λόγο αυτό τις κανονικές τους άδειες».

Κάηκαν αυτοκίνητα στη μεγάλη φωτιά της Εύβοιας
Κάηκαν αυτοκίνητα στη μεγάλη φωτιά της Εύβοιας/©INTIMENEWS/ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ

Ο ίδιος απορρίπτει την πιθανότητα να ξεκίνησε η φωτιά από τα δίκτυα της ΔΕΗ, δηλώνοντας πως «λόγω της ένταξης του συγκεκριμένου πευκοδάσους στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Νatura, τα δίκτυα μας διέρχονται αρκετά χιλιόμετρα μακριά από την αρχική εστία. Αυτός ήταν εξάλλου και ο λόγος που τα δίκτυα είχαν μικρές ζημιές και δεν δημιουργήθηκαν μεγάλα προβλήματα ηλεκτροδότησης».

Τα δάση που κάηκαν κοντά στους οικισμούς

Τέλος, σε ότι αφορά τον χαρακτήρα της περιοχής, σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών της Εύβοιας, διευκρινίζεται ότι «η ευρύτερη περιοχή των οικισμών Κοντοδεσπότι, Μακρυμάλλη, Πλατάνα, Σταυρός δεν περιλαμβάνεται στις περιοχές του δικτύου Natura 2000» επί των οποίων έχει αρμοδιότητα ο συγκεκριμένος φορέας.

Και καταλήγει, λέγοντας πως «η συγκεκριμένη περιοχή χαρακτηρίζεται ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής (ΚΑΖ) με προστατευτέα είδη τα: Πετροκούναβο, Αλεπού, Σκατζόχοιρος, Ασβός, Πέρδικα, Λαγός, Φασιανός, Γεράκι, Τσίχλες, Κότσιφας, Τρυγόνι, κά».

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Διαχρονίες: Μια συνομιλία των συλλογών του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας με σύγχρονους Έλληνες εικαστικούς
Διαχρονίες: Μια συνομιλία των συλλογών του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας με σύγχρονους Έλληνες εικαστικούς
Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος"
26.02.2020
Διαχρονίες: Μια συνομιλία των συλλογών του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας με σύγχρονους Έλληνες εικαστικούς
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5