1821 Digital Gallery
Τέλος δεν έχουν οι προσφυγές για την επένδυση στο Ελληνικό

Τέλος δεν έχουν οι προσφυγές για την επένδυση στο Ελληνικό

Ο συντελεστής δόμησης «μαμούθ» και οι ουρανοξύστες ύψους 200 μέτρων που προκαλούν αντιδράσεις
©EUROKINISSI

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκε την Παρασκευή η συνταγματικότητα και νομιμότητα της επένδυσης στο Ελληνικό Αττικής και ειδικότερα για τα έργα ύψους 6 δισ. που πρόκειται να κατασκευαστούν, στο μητροπολιτικό πάρκο Ελληνικού - Αγίου Κοσμά.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Φεβρουάριο η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας άναψε «το πράσινο φως» για να προχωρήσει η επένδυση στο Ελληνικό. Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου αποφάνθηκε ότι είναι συνταγματικό και νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την «έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά περιφέρειας Αττικής» (έκτασης 6.000 στρεμμάτων) και έκανε μόνο νομοτεχνικού περιεχομένου παρατηρήσεις.

Στη συνέχεια, πλέον των 550 κάτοικων της περιοχής του Ελληνικού όπως και νομικά πρόσωπα (Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων, Οικολογική Συνεργασία, Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων, Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση- WWF Ελλάς, Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης) προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να ακυρωθεί το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα.

Παρέμβαση υπέρ του Προεδρικού Διατάγματος έκαναν το ΤΑΙΠΕΔ, οι εταιρείες Ελληνικό Α.Ε., Helliniko global, κ.λπ.

Σχετικα
Μητσοτάκης για Amazon: Η Ελλάδα κόμβος για επενδύσεις τεχνολογίας
Μητσοτάκης για Amazon: Η Ελλάδα κόμβος για επενδύσεις τεχνολογίας

«Αγκάθι» οι ουρανοξύστες

Στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (πρόεδρος η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Χρήστος Ντουχάνης) συζητήθηκαν την Παρασκευή οι εν λόγω αιτήσεις ακύρωσης.

Οι δικηγόροι των προσφευγόντων στράφηκαν κατά της πρόβλεψης «για την κατασκευή 6 ουρανοξυστών των 200 μέτρων ύψους ο καθένας (ο ένας θα έχει και καζίνο 15.000 τ.μ.) και κατά της κατασκευής και άλλων ύψους 60 μέτρων». Υποστήριξαν, δε, ότι «οι ουρανοξύστες πρέπει να εναρμονίζονται με το αττικό τοπίο.

Σχετικα
ΣτΕ: Συνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε υγειονομικούς
ΣτΕ: Συνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε υγειονομικούς

Επίσης, ανέφεραν ότι στην επίμαχη περιοχή των 6.000 στρεμμάτων δημιουργείται μια ολόκληρη πόλη των 44.000 κατοίκων, η οποία θα έχει διπλάσιο συντελεστή δόμησης, δηλαδή συντελεστή «μαμούθ», αφού ο γενικά επικρατέστερος συντελεστής δόμησης είναι 0,80, ενώ στην επίμαχη περιοχή του Ελληνικού προβλέπεται από 0,86 έως 1,80.

Σε άλλο σημείο οι δικηγόροι των προσφευγόντων ανέφεραν ότι το Π.Δ., παραβιάζει την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης (άρθρο 24 Συντάγματος), καθώς «έχουν ξεπεραστεί τα ανεκτά όρια της φέρουσας ικανότητας του Λεκανοπεδίου της Αττικής και της ισορροπίας μεταξύ δομημένων και αδόμητων κοινόχρηστων εκτάσεων». Επίσης, σύμφωνα με τους συνηγόρους, παραβιάζει σωρεία συνταγματικών διατάξεων, όπως επίσης την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία.

Οι δικηγόροι των παρεμβαινόντων υποστήριξαν ότι δεν υπάρχει πολεοδομική επιβάρυνση και ότι από τα 6.000 στρέμματα τα 3.500 είναι ελεύθεροι χώροι. Επίσης, για τις μικρές δασικές εκτάσεις που υπάρχουν επεσήμαναν ότι τα δένδρα είναι τεχνικά φυτεμένα, διάσπαρτα και είναι καλλωπιστικά.

Τέλος, οι δικηγόροι του Δημοσίου (ΝΣΚ) ανέφεραν ότι για το επίμαχο έργο πρέπει να εξετασθεί και η οικονομική διάστασή του και μάλιστα σε περιόδους οικονομικής κρίσης, τη στιγμή κατά την οποία δημιουργεί 19.000 θέσεις εργασίας και επέφερε έσοδα στο Ελληνικό Δημόσιο.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις της.

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5