Ελλαδα

Εκδικάστηκε η αγωγή της Athens Review of Books κατά του Αρείου Πάγου

Η εισήγηση του Συμβουλίου της Επικρατείας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
stee.jpg
© EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Έγινε χθες 4 Δεκεμβρίου 2018 στο Ειδικό Δικαστήριο η δίκη για την αγωγή κακοδικίας που έχουν ασκήσει η εκδότρια και ο διευθυντής της Athens Review of Books Μαρία και Μανώλης Βασιλάκης.

Ο εισηγητής κ. Γεώργιος Ποταμιάς, Σύμβουλος της Επικρατείας, στην εκ 46 σελίδων μακροσκελή Εισήγησή του δέχθηκε ότι οι αποφάσεις τόσο του Εφετείου όσο και του Αρείου Πάγου για την γνωστή αντιδικία με τον «Γκαουλάιτερ του Σταλινισμού» Ν. Κοτζιά είναι πολλαπλά εσφαλμένες, επισημαίνοντας μάλιστα τις πολλαπλές παραβιάσεις του συντάγματος και των διεθνών συνθηκών από τις οποίες δεσμεύονται τα ελληνικά δικαστήρια (ιδίως του άρθρου 10 της ΕΣΔΑ, της νομολογίας του ΕΔΔΑ κ.ά.).

Ωστόσο όμως θεώρησε ότι τα σφάλματα αυτά δεν οφείλονται σε δόλο ή βαριά αμέλεια των εναγομένων δικαστικών. 

Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Ο Ν. Κοτζιάς, ως δημόσιο/πολιτικό πρόσωπο ήταν επιτρεπτό στα πλαίσια ενός ανοικτού διαλόγου, σύμφωνα και με την νομολογία του ΕΔΔΑ να υφίσταται έντονη κριτική για την πολιτική του δραστηριότητα, η κριτική αυτή εντάσσεται στην γενικότερη ανοχή που πρέπει σε μία δημοκρατική κοινωνία να υφίσταται για απόψεις ή γνώμες που είναι δυνατόν ακόμη και να θίξουν ή να σοκάρουν».

«Ο χαρακτηρισμός του Ν. Κοτζιά στο επίμαχο δημοσίευμα ως "γκαουλάιτερ του Σταλινισμού" αποτελεί αξιολογική κρίση, έντονη κριτική προς το πρόσωπο του θιγομένου, εντούτοις εντάσσεται στα πλαίσια του πολιτικού διαλόγου και στηρίζεται σε ευρύτατη πραγματική βάση: Ήταν μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και εκ τούτου τεκμαίρεται ότι εκθείαζε τα καθεστώτα του "υπαρκτού σοσιαλισμού", είχε το προσωνύμιο «ο Σουσλόφ του ΚΚΕ», εκπροσώπησε το ΚΚΕ το 1980 στο 3o Συνέδριο Κοινωνιολογίας που οργάνωσε η Ακαδημία Επιστημών της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Το 1981 εκδόθηκε το βιβλίο του "Η Πολωνία και Εμείς" στο οποίο παρουσίαζε την δημοκρατική Ελλάδα σαν αυταρχικό καθεστώς και την Πολωνία της δικτατορίας του Γιαρουζέλσκι σαν δημοκρατικό παράδεισο. Ο Ν. Κοτζιάς συμμετείχε στη συγγραφική ομάδα του προπαγανδιστικού βιβλίου με τίτλο "Der autonome intelleut" (Ο Αυτόνομος Νους) που γράφτηκε υπό την καθοδήγηση του Μάνφρεντ Μπουρ (Manfred Buhr) επικεφαλής του Ιδεολογικού Αγώνα του καθεστώτος Χόνεκερ (και πράκτορα της Στάζι με το ψευδώνυμο "Ελαφοπόδαρος"). Υπάρχουν φωτογραφίες που τον δείχνουν ανάμεσα σε στελέχη του καθεστώτος Χόνεκερ. Από τα ανωτέρω, και από άλλα στοιχεία που προσκομίζουν και επικαλούνται με την κρινόμενη αγωγή οι ενάγοντες συνάγεται ότι η αξιολογική κρίση "γκαουλάιτερ του Σταλινισμού" έχει πραγματική βάση και μπορεί να στηρίξει τον επίμαχο χαρακτηρισμό», αναφέρει επίσης ο κ. Ποταμιά.

Η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί τους επόμενους μήνες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ