TV & Media

The Daily Show: O Jon Stewart επιστρέφει μετά από 9 χρόνια

Η νέα πρόκληση για την τηλεοπτική εκπομπή που έγινε πολιτιστικό φαινόμενο

eleni_helioti_1.jpg
Ελένη Χελιώτη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
The Daily Show: O Jon Stewart επιστρέφει μετά από 9 χρόνια
© EPA PHOTO/EPA/BRENDAN MCDERMID

Η επιστροφή του Jon Stewart στο The Daily Show μετά από 9 χρόνια και το στοίχημα για τον θρύλο των late night εκπομπών.

Ο Jon Stewart κάνει την πολυαναμενόμενη επιστροφή του στο «The Daily Show» - αλλά μόνο τις Δευτέρες καθότι θα είναι ένας από πολλούς ανταποκριτές/παρουσιαστές της σατιρικής εκπομπή, συμπεριλαμβανομένου της Dulce Sloan, του Michael Kosta, του Ronny Chieng και της Desi Lydic, οι οποίοι θα βοηθήσουν στο να «τρέξει» η εκπομπή καθώς θα συνεχίσει και φέτος χωρίς μόνιμο οικοδεσπότη μετά την αποχώρηση του Trevor Noah το 2022.

Jon Stewart Returns to The Daily Show

Ο Jon Stewart, ο οποίος ανανέωσε και παρουσίασε την εκπομπή πολιτικής σάτιρας για 16 χρόνια (1999-2015), θα επιστρέψει ως παραγωγός και part-time παρουσιαστής κατά τον εκλογικό κύκλο του 2024.

The Daily Show: Πώς ο Jon Stewart έκανε την τηλεοπτική εκπομπή πολιτιστικό φαινόμενο

Ενώ ο Stewart δεν δημιούργησε το The Daily Show, κατάφερε με έναν εκπληκτικό τρόπο να το κάνει πολιτιστικό φαινόμενο. Πριν αναλάβει, το 1999, η εκπομπή αυτή του Comedy Central ήταν μια απλή παρωδία των ειδήσεων του δικτύου και ο Craig Kilborn ήταν απλά ένας παρουσιαστής. Ο Stewart ακολούθησε μια πιο στεγνή, πιο ωμή και πιο πολιτικοποιημένη, όπως επίσης και πιο «θυμωμένη», προσέγγιση, σατιρίζοντας έντονα υποκριτές πολιτικούς και κοροϊδεύοντας τις ανοησίες των καλωδιακών δικτύων ειδήσεων της εποχής.

Jon Stewart Is Excited To Take Over "The Daily Show" | Letterman

Το 2015 πέρασε τα ηνία στον Trevor Noah και αυτός με τη σειρά του αποχώρησε 7 χρόνια αργότερα, το 2022. Μέχρι πρότινος το Daily Show έμεινε χωρίς μόνιμο παρουσιαστή και αντ’ αυτού είχε έναν διαφορετικό οικοδεσπότη/κωμικό κάθε εβδομάδα για μήνες.

Όπως ανακοίνωσαν την Τετάρτη το Showtime και το MTV Entertainment Studios, ο Stewart θα παρουσιάσει το The Daily Show τις Δευτέρες, αρχής γενομένης από τις 12 Φεβρουαρίου. Για τους θαυμαστές του, οι οποίοι σίγουρα απογοητεύτηκαν όταν ακυρώθηκε ξαφνικά η εκπομπή του στο Apple TV+ «The Problem With Jon Stewart» τον περασμένο Οκτώβριο, αυτά είναι υπέροχα νέα.

Το περιοδικό TIME ωστόσο έγραψε πρόσφατα ότι είτε τον λατρεύουμε είτε τον μισούμε, η επιστροφή του Stewart είναι κακός οιωνός για μια «γερασμένη» εκπομπή που αιχμαλώτισε τα πρώιμα μέσα ενημέρωσης όσο κανένα άλλο - και προσδιόρισε τις late night εκπομπές ως είδος.

O Chris McCarthy, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των Showtime/MTV Entertainment Studios, ανέφερε σε μια δήλωση ότι «Ο Jon Stewart είναι η φωνή της γενιάς μας και μας τιμά που επιστρέφει στο The Daily Show του Comedy Central για να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε την παραφροσύνη και τον διχασμό που μαστίζει τη χώρα καθώς μπαίνουμε στην προεκλογική περίοδο. Σε μια εποχή συγκλονιστικής υποκρισίας και δραματοποιημένης πολιτικής, ο Jon είναι ο ιδανικός άνθρωπος για να σατιρίσει την κενή ρητορική και να προσφέρει την τόσο αναγκαία διαύγεια με το λαμπρό πνεύμα του», συνέχισε.

The Daily Show - Exclusive - Barack Obama Extended Interview

Αλλά για ποια γενιά μιλάει; Γεννημένος το 1962, ο Stewart έκανε το ντεμπούτο του στο Daily Show στα 36 του. Το σαρκαστικό του χιούμορ και ο προσανατολισμός του κατά του κατεστημένου είχαν απήχηση σε ένα νεανικό κοινό που ο ίδιος ο οικοδεσπότης χλεύαζε ειρωνικά. Η απήχηση της εκπομπής -ειδικά πριν τα blogs στριμώξουν την αγορά, και κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του George Bush, της οποίας ο παραλογισμός φαίνεται εκ των υστέρων σαν πρόβα τζενεράλε για τα χρόνια του Trump- ήταν στην ειλικρινή, σκληρή ανάλυση του δικομματικού εφιάλτη που εκτυλίσσεται στην Ουάσιγκτον και των mainstream μέσων ενημέρωσης που είτε χρύσωναν το χάπι των δρώμενων ή τα εκμεταλλεύονταν για ψυχαγωγία. Κανένα είδωλο της ποπ κουλτούρας δεν αξίζει περισσότερα εύσημα από τον Stewart ο οποίος ξεκίνησε τον διάλογο σχετικά με την υποβαθμισμένη κατάσταση των καλωδιακών δικτύων ειδήσεων.

Αλλά σχεδόν μια δεκαετία μετά την αποχώρησή του από το The Daily Show, ο Stewart έχει διπλάσια ή τριπλάσια ηλικία από τον παραδοσιακό δημογραφικό στόχο των late night εκπομπών. Αν και οι παρουσιαστές όπως ο Stephen Colbert και ο Jimmy Kimmel δεν είναι ιδιαίτερα νεότεροι, και η ηλικία δεν είναι απαραίτητα καθοριστική, η φρεσκάδα της φωνής του Stewart ήταν αυτή που έκανε την εκπομπή του τότε μια αποτελεσματική εναλλακτική λύση σε σχέση με τους πολιτικά προσεκτικούς Leno και Letterman της εποχής Y2K. Το Daily Show φάνηκε να το αντιλαμβάνεται αυτό όταν ο Stewart αποχώρησε το 2015, και όταν ο Trevor Noah, ένας μιγάς, millennial κωμικός από τη Νότια Αφρική, τον οποίο χαρακτήριζε μια ιδιαίτερη ηρεμία και πραότητα, έγινε ο διάδοχος του Stewart στα 31 του.

Passing the Host Baton: Jon Stewart & Trevor Noah | The Daily Show

Στη δεκαετία που έχει μεσολαβήσει όμως, από το 2014 έως τώρα, το τοπίο έχει αλλάξει δραματικά και η νέα γενιά έχει απομακρυνθεί στην πλειοψηφία της από την καλωδιακή τηλεόραση. Ως εκ τούτου, οι περισσότεροι θεατές του φετινού Daily Show θα είναι παλιοί θαυμαστές του Jon Stewart των οποίων η επιστροφή θα οφείλεται πολύ περισσότερο στο συναίσθημα της νοσταλγίας και όχι τόσο στο πραγματικό ενδιαφέρον. Το κατά πόσο αυτή η επιστροφή όμως είναι, όπως ισχυρίζεται το ΤΙΜΕ, ένας κακός οιωνός, θα φανεί, όπως λένε, sooner rather than later.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ