TV & Media

Allen εναντίον Farrow: Συνεχίζεται το σίριαλ με ένα ντοκιμαντέρ

Από το HBO

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ντίλαν Φάροου και Γούντι Άλεν
Ντίλαν Φάροου και Γούντι Άλεν © EPA

Allen v. Farrow: Το νέο ντοκιμαντέρ 4 επεισοδίων του HBO που διερευνά τον ισχυρισμό σεξουαλικής κακοποίησης από τον Γούντι Άλεν

Ένα καινούργιο ντοκιμαντέρ με τίτλο Allen v. Farrow ξαναφέρνει στην επικαιρότητα τις κατηγορίες περί σεξουαλικής κακοποίησης της Dylan Farrow εναντίον του θετού πατέρα της Woody Allen. Το πρώτο μέρος του ντοκιμαντέρ των 4 επεισοδίων προβλήθηκε στο HBO την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου, παρουσιάζοντας καινούργια στοιχεία από την εποχή που η Dylan ήταν επτά ετών ―όταν συνέβη η υποτιθέμενη κακοποίηση.        

Το Allen v. Farrow περιλαμβάνει μαγνητοφωνημένες τηλεφωνικές συνομιλίες της Farrow και του Allen, που ήταν μαζί με δώδεκα χρόνια, καθώς και συνεντεύξεις με μέλη της οικογένειας Farrow: της Dylan, της Mia και γιου της Ronan. Οι οικογενειακοί φίλοι της Mia, μεταξύ των οποίων η τραγουδίστρια Carly Simon, επισημαίνουν τα ελαττώματα του Allen.        

Ο βραβευμένος με Emmy Kirby Dick, που σκηνοθέτησε το ντοκιμαντέρ μαζί με την Amy Ziering, λέει ότι στην αρχή δεν ήταν σίγουρος για την αθωότητα ή την ενοχή του Allen. «Δεν είχα γνώμη έως ότου ξεκινήσαμε να σκάβουμε και μέχρι να βρούμε πληροφορίες που δεν είχαν δημοσιοποιηθεί», λέει, «επειδή ο Woody Allen κατάφερε να μπερδέψει το κοινό και να μπερδέψει κι εμένα. Ένα από τα πράγματα που νομίζω ότι κάνει αυτή η τηλεοπτική σειρά, είναι να δώσει μια πολύ ακριβέστερη εικόνα του τι συνέβη στ’ αλήθεια.»

Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης του Annie Hall και του Μanhattan δεν απάντησε στα αιτήματα για συνέντευξη στην docuseries. Ούτε η σύζυγός του, Soon-Yi Previn, δέχτηκε να μιλήσει. Ο Μoses, ο υιοθετημένος γιος του Allen με τη Μia Farrow, πιστεύει στην αθωότητα του πατέρα του και αρνήθηκε να συμμετάσχει· εμφανίζεται όμως σε αρχειακό υλικό που έχει γυρίσει η ίδια η Farrow. Όσο για τον Allen, ακούγεται η φωνή του από την έκδοση του audio book των απομνημονευμάτων του «Σχετικά με το τίποτα» (που κυκλοφόρησε στα ελληνικά τον Δεκέμβριο του 2020 από τις εκδόσεις Ψυχογιός). Ο Αμερικανός εκδότης από τον οίκο Skyhorse λέει ότι η χρήση του ήχου είναι μη εξουσιοδοτημένη και αποτελεί παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.

Ο Αllen έχει αρνηθεί επανειλημμένως τους ισχυρισμούς της Dylan ότι της επιτέθηκε σεξουαλικά το καλοκαίρι του 1992 στη σοφίτα του σπιτιού της Farrow στο Κονέτικατ. Τους ισχυρισμούς του επιβεβαίωσαν διάσημοι φίλοι του όπως η Diane Keaton, ο Alec Baldwin και η Scarlett Johansson, οι οποίοι έχουν συνεργαστεί σε ταινίες του.     

Σε δήλωσή τους στην εφημερίδα USA TODAY τη Δευτέρα, ο Allen και η Soon-Yi Previn απέρριψαν το Allen v. Farrow ως μυθοπλασία και κατηγόρησαν τους δημιουργούς του ότι πέρασαν χρόνια σε συμπαιγνία με τους Farrow οι οποίοι τους τάισαν με ψέματα. Το 2014 ο Allen είχε γράψει στους New York Times ότι η Mia Farrow χρησιμοποίησε την Dylan «σαν πιόνι για εκδίκηση» μετά τον χωρισμό του ζευγαριού. Παρόλο που ζούσαν σε διαφορετικά σπίτια, η σχέση τους τελείωσε επεισοδιακά στις αρχές του 1992 όταν η Farrow ανακάλυψε μια συλλογή γυμνών φωτογραφιών της Soon-Yi, που φοιτούσε τότε στο κολέγιο.

Μια συνέντευξη με την Dylan έπεισε την παραγωγό Amy Herdy ότι η υπόθεση χρειάζεται περισσότερη έρευνα. Κι ενώ στην αρχή ούτε η Dylan ούτε η Mia ήθελαν να συμμετάσχουν στο ντοκιμαντέρ, στο τέλος πείστηκαν, διότι, όπως λένε, στα ΜΜΕ κυριαρχεί η αφήγηση του Allen κι αυτό πρέπει επιτέλους να αλλάξει. Eίναι και δεν είναι αλήθεια: από το 2014, πολλοί ηθοποιοί και σκηνοθέτες έχουν πεισθεί ότι ο Woody Allen είναι παιδεραστής και λέει ψέματα στην υπόθεση της Dylan. Ανάμεσά τους, η Kate Winslet που δήλωσε ότι «μετανιώνει» που συνεργάστηκε με τον Woody Allen (και τον Roman Polanski), καθώς και ο Spike Lee που ζήτησε συγγνώμη για την αρχική υποστήριξη του «φίλου του» Woody Allen. 

Παρά τη θύελλα στα ΜΜΕ, ο Allen δεν κατηγορήθηκε ποτέ επισήμως για εγκλήματα. Το 1993, η υπόθεση μπήκε στο αρχείο μεταξύ άλλων επειδή οι δικαστικές αρχές του Κονέτικατ αποφάσισαν να μη βάλουν σε δοκιμασία τη νεαρή Dylan καλώντας τη να καταθέσει στο δικαστήριο. Τώρα, η 35χρονη Dylan λέει στο πρώτο επεισόδιο του ντοκιμαντέρ ότι ο Allen της έδειχνε «με ένταση την αγάπη του, όλη την ώρα». «Ήμουν πάντοτε η λεία του,» συνεχίζει. «Με κυνηγούσε.» Η Dylan λέει ότι θυμάται το Allen να την αγκαλιάζει στο κρεβάτι, ενώ φορούσαν και οι δύο εσώρουχα και να της ζητάει να πιπιλίζει τον αντίχειρά του. «Μακάρι να ήμουν πιο δυνατή», λέει στο επεισόδιο της περασμένης Κυριακής. «Βρέθηκα κάτω από τρομερή πίεση, αλλά τώρα πρέπει, κατά κάποιον τρόπο, να αποδείξω στον εαυτό μου ότι μπορώ να το αντιμετωπίσω.» Το επόμενο επεισόδιο θα προβληθεί στις 28 Φεβρουαρίου.

Το ντοκιμαντέρ του HBO είναι το τελευταίο ενός κύματος ντοκιμαντέρ που επιδιώκουν να κάνουν όσα καθυστερεί να κάνει, ή δεν κάνει ποτέ, η δικαιοσύνη. Προηγήθηκε το ντοκιμαντέρ των New York Times, Framing Britney Spears, που προβλήθηκε στο FX και στο Hulu φέτος τον Φεβρουάριο, ενώ το 2019 το Leaving Neverland περιέγραφε τις σκοτεινές πτυχές του Michael Jackson που ήταν γνωστές σε όλους.

Οι ταινίες δεν περιέχουν πραγματικές βόμβες: τα επιχειρήματα και τα αντεπιχειρήματα είναι ήδη γνωστά. Το στοίχημά τους είναι η επιρροή στην κοινή γνώμη και ο εξαναγκασμός σε λογοδοσία διασημοτήτων που έχουν φερθεί άσχημα ή εγκληματικά. Μπορούμε να ονομάσουμε την τάση αυτή ως μέρος της «κουλτούρας των συνεπειών» η οποία προσπαθεί να ανατρέψει το κατεστημένο της ειδικής μεταχείρισης των διασημοτήτων. Το εν λόγω κύμα των απομυθοποιητικών ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει επίσης το Tiger του HBO για την άνοδο και την πτώση του παίκτη του γκολφ Tiger Woods, το οποίο είδαν μέσα σε μια μέρα 639.000 θεατές σε όλες τις πλατφόρμες και το Surviving R. Kelly, για τη σεξουαλική εγκληματικότητα του γνωστού τραγουδιστή R&B το οποίο είδαν 26 εκατομμύρια θεατές.  

Πάντοτε υπάρχει ο κίνδυνος της υποκειμενικότητας. Και όσον αφορά το Allen vs Farrow, δεν υπάρχει αμφιβολία με ποιανού το μέρος τίθενται οι κινηματογραφιστές. Το αποτέλεσμα είναι οι Los Angeles Times να χαρακτηρίζουν το ντοκιμαντέρ του HBO «το τελευταίο ένα καρφί στο φέρετρο της φήμης και της καριέρας του Woody Allen», ενώ το IndieWire γράφει ότι το Allen v. Farrow θα μπορούσε να φέρει πολιτιστική δικαιοσύνη, αν όχι ποινική δικαιοσύνη.

Είτε είναι ένοχος είτε όχι, ο Allen, 85 ετών σήμερα, έχει ήδη παροπλιστεί. Τα τελευταία χρόνια, η Amazon αποχώρησε από μια συμφωνία τεσσάρων ταινιών και ο αρχικός του εκδότης απέρριψε το απομνημονεύματά του τα οποία κυκλοφόρησαν τελικά από ένα μικρότερο εκδοτικό οίκο. Αλλά όπως συμβαίνει και με τον Michael Jackson, τα κομμάτια του οποίου συνεχίζουν να ακούγονται στο ραδιόφωνο σε όλο τον κόσμο, η τελευταία ταινία του Allen A Rainy Day in New York σημείωσε κέρδη 22 εκ. δολαρίων παρότι δεν προβλήθηκε στις ΗΠΑ. Ίσως ισχύει κάτι που λέει η Mia Farrow στο ντοκιμαντέρ του HBO: «Δεν έχει σημασία τι είναι αλήθεια. Σημασία έχει αυτό που πιστεύει ο κόσμος».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ