- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πετρέλαιο: Έφθασε τα 126 δολάρια το βαρέλι, πόσο θα αυξηθεί η βενζίνη
Έρχονται νέες ανατιμήσεις στην αντλία
Το ράλι στο πετρέλαιο συνεχίζεται λόγω του αδιεξόδου στο Ιράν και στα Στενά του Ορμούζ, με τη βενζίνη να πωλείται ακριβότερα στα πρατήρια υγρών καυσίμων τις επόμενες ημέρες
Δραματική είναι η κατάσταση στις διεθνείς αγορές, με το πετρέλαιο να συνεχίζει το ράλι τιμών, με φόντο το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις Ιράν με ΗΠΑ για το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ.
Το πετρέλαιο Brent (σ.σ. παγκόσμιος δείκτης αναφοράς) ξεπέρασε τα 125 δολάρια το βαρέλι, φθάνοντας τα 126 δολάρια. Πρόκειται για υψηλό τεσσάρων ετών, καθώς είναι η πρώτη φορά που προσεγγίζει τέτοια επίπεδα από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.
Η ανησυχία στις διεθνείς αγορές για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή είναι τεράστια, την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει έτοιμος να προχωρήσει σε νέες πολεμικές επιχειρήσεις κατά του Ιράν.
Λίγο μετά τις 09:30 το πρωί σήμερα Πέμπτη 30/4, το βαρέλι στο πετρέλαιο Brent (συμβόλαια Ιουνίου) καταγράφει άνοδο 5,30%, στα 124,29 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό (συμβόλαια Ιουνίου) ενισχύεται 3,08%, στα 110,11 δολάρια το βαρέλι.
Το ράλι του πετρελαίου ακριβαίνει τη βενζίνη
Παράγοντες της αγοράς προειδοποιούν για νέες αυξήσεις στην αντλία. Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα έχει δοθεί παράταση και τον Μάιο στην επιδότηση 20 λεπτών/λίτρο στο πετρέλαιο diesel, ωστόσο δεν υπάρχει ανάλογη πρόβλεψη για τη βενζίνη.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι οι περισσότεροι δικαιούχοι αξιοποίησαν το Fuel Pass 2026 για την έξοδο του Πάσχα και την επιστροφή από το χωριό, οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες για τους οδηγούς, οι οποίοι θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν τα καύσιμα, που χρειάζονται για τις καθημερινές μετακινήσεις τους.
Δεν αρκεί να ανοίξουν τα Στενά του Ορμούζ
Από τα Στενά του Ορμούζ, το στρατηγικό θαλάσσιο πέρασμα ανοιχτά του Ιράν, περνά το 20% της ετήσιας παραγωγής πετρελαίου. Διεθνείς αναλυτές προειδοποιούν ότι ακόμα και στην περίπτωση που ΗΠΑ και Ιράν συμφωνήσουν άμεσα και τα Στενά του Ορμούζ ανοίξουν ακόμη και σήμερα, θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες (αν όχι μήνες) μέχρι η κυκλοφορία σε αυτό το θαλάσσιο πέρασμα αποκατασταθεί πλήρως και ομαλοποιηθεί η κατάσταση στα αποθέματα των διυλιστηρίων.
Πλώρη για μέση τιμή στα 2,10 ευρώ/λίτρο βάζει η βενζίνη
Μέχρι τότε, οι οδηγοί θα κληθούν να πληρώσουν πανάκριβα τη βενζίνη, μ’ ένα από τα σενάρια να κάνει λόγο ακόμα και για 2,10 ευρώ/λίτρο στην απλή αμόλυβδη το επόμενο χρονικό διάστημα.
Σημειώνεται ότι την Τετάρτη 29/4 η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 2,058 ευρώ το λίτρο, την ώρα που η… premium (100 οκτάνια) πωλείται προς 2,246 ευρώ/λίτρο. «Τσίμπησε» και η τιμή στο πετρέλαιο diesel, στα 1,88 ευρώ/λίτρο.
Σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι σε νησιά και απομακρυσμένες ορεινές περιοχές της χώρας, όπου οι τιμές στα καύσιμα έχουν προ πολλού ξεφύγει.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Διερωτώμαι τι θα λένε τώρα», επισημαίνει σε ανάρτησή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
Χωρίς τέλος ο «πονοκέφαλος» για τους αδειούχους του Αυγούστου
Τι ισχύει με την προσαύξηση
Τι ώρα μπαίνουν τα λεφτά στα ΑΤΜ
«Αγρότες και κτηνοτρόφοι διαπιστώνουν ότι το πλαίσιο των επιδοτήσεων μπαίνει στα σωστά του θεμέλια» σημειώνει ο πρωθυπουργός
«Να μην αφήσουμε να περάσει ούτε μία μέρα για να προχωρήσουμε στις ενέργειες αποκατάστασης του δάσους που χάθηκε»
Ποιες εργασίες θα γίνουν
Πού και πώς κάνω την αίτηση
Προτεραιότητα η προστασία των πολιτών και η ταχεία καταγραφή και αποτίμηση των ζημιών
Η είσοδος της Meridiam ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης στον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας - H σημασία της συμφωνίας
Για ανεπαρκή χρηματοδότηση κάνει λόγο ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ
«Τώρα είναι δικό μας χρέος να σταθούμε δίπλα σας», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Ο Αλ Σισί εξέφρασε την συμπαράστασή του στην Ελλάδα για τις πρόσφατες πυρκαγιές
Ολοκληρώθηκαν 66.578 αιτήσεις - Στο 80% παραμένει η ποσοστιαία εγκρισιμότητα
Η ανακοίνωση από Αυγερινό, Κοκοτσάκη, Μουτσάτσου και άλλων 19 πρώην στελεχών του Κινήματος «Ελπίδα για τη Δημοκρατία»
Η Meridiam αναλαμβάνει πλειοψηφικό πακέτο στην GSI - Υπογράφονται και οι έρευνες βυθού
Όσα αποφασίστηκαν στη διυπουργική υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Άμεση καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες της πυρκαγιάς ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.