- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Κυβερνητικές πηγές για Σαμαρά: Κυριαρχικά δικαιώματα δεν χάνονται μέσω συμφωνιών με ιδιωτικές εταιρείες
«Eκτός πραγματικότητας» οι τοποθετήσεις του, λένε κυβερνητικά στελέχη
Κυβερνητικές πηγές για Σαμαρά: Εκτός πραγματικότητος οι τοποθετήσεις για τα εθνικά θέματα
Για «συνήθεις εκτός πραγματικότητας τοποθετήσεις» κάνουν λόγο κυβερνητικά στελέχη απαντώντας στον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος με ανακοίνωσή του μίλησε για «δυνητική εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων» στους όρους της σύμβασης με την Chevron για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στα θαλάσσια οικόπεδα νοτίως της Κρήτης.
«Ο οποιοσδήποτε γνωρίζει ότι κυριαρχικά δικαιώματα δεν χάνονται μέσω συμφωνιών με ιδιωτικές εταιρείες» σημειώνουν τα ίδια κυβερνητικά στελέχη, επισημαίνοντας ότι οι ρήτρες στις οποίες αναφέρθηκε ο Αντώνης Σαμαράς τέθηκαν για «διασφάλιση υπέρ του Δημοσίου έτσι ώστε να μην προκύψουν θέματα αποζημιώσεων σε περίπτωση μελλοντικών οριοθετήσεων που θα αποφασίσει η Ελληνική Πολιτεία».
Ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η σύμβαση του Ελληνικού Δημοσίου με την κοινοπραξία της Chevron περιλαμβάνει αναφορές για «αποχώρηση της εταιρίας από μέρος που θα μπορούσε να μην αποτελεί μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ή ΑΟΖ», «περιοχές που η Ελληνική Δημοκρατία δεν θα διαθέτει κυριαρχικά δικαιώματα», «απώλεια οριοθετημένης περιοχής», «παραίτηση, ακόμη και αν έχει προσδιοριστεί περιοχή εκμετάλλευσης».
Η απάντηση των κυβερνητικών στελεχών στην ανακοίνωση Σαμαρά έχει ως εξής:
Σχετικά με τις συνήθεις εκτός πραγματικότητας τοποθετήσεις, αναφέρουμε τα ακόλουθα:
Σχετικά με τη σύμβαση με την εταιρεία Chevron, ο οποιοσδήποτε γνωρίζει ότι κυριαρχικά δικαιώματα δεν χάνονται μέσω συμφωνιών με ιδιωτικές εταιρείες. Εκείνο το οποίο ισχύει είναι ότι, όπως σε κάθε σύμβαση τέτοιου τύπου, θα πρέπει να υπάρχει η αναγκαία πρόνοια για νομικές ρήτρες διασφάλισης υπέρ του Δημοσίου έτσι ώστε να μην προκύψουν θέματα αποζημιώσεων σε περίπτωση μελλοντικών οριοθετήσεων που θα αποφασίσει η Ελληνική Πολιτεία. Εξάλλου, όπως είναι γνωστό, έχει εκκινήσει η προκαταρκτική συζήτηση τεχνικών επιτροπών για τα θέματα οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης, ενόσω υφίσταται και η μερική οριοθέτηση Ελλάδας και Αιγύπτου.
Σχετικά με την ερευνητική δραστηριότητα του πλοίου Ievoli Relume για το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου, παραπέμπουμε στην ανακοίνωση της 24ης Ιουλίου 2024 του ίδιου του φορέα υλοποίησης του έργου ΑΔΜΗΕ, ο οποίος προφανώς γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα την πρόοδο του έργου, σύμφωνα με την οποία το πλοίο ολοκλήρωσε τις εργασίες του στα διεθνή ύδατα μεταξύ Κάσου και Καρπάθου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του.
Η δήλωση Σαμαρά
Εδώ και καιρό έχω εκφράσει τις ανησυχίες μου για τα εθνικά μας θέματα. Δυστυχώς, οι εξελίξεις δικαιώνουν τις θέσεις μου.
Ως πρώην πρωθυπουργός δεν δικαιούμαι να σιωπώ για τη χώρα.
Γι αυτό και θέτω υπόψη του ελληνικού λαού δυο σημαντικά ζητήματα και απαιτώ από την κυβέρνηση άμεσα απαντήσεις.
Πρώτον, όπως αποκαλύφθηκε, στη σύμβαση μεταξύ Ελλάδας και της κοινοπραξίας της Chevron για έρευνα και εξορύξεις στα θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης, προστέθηκαν την τελευταία στιγμή όροι που υποδηλώνουν, εμμέσως πλην σαφώς, τη δυνητική εκχώρηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Και πως συμβιβάζονται αυτοί οι όροι της σύμβασης με τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης περί μιας συμφωνίας ψήφου εμπιστοσύνης στις ελληνικές θέσεις;
Συγκεκριμένα, στη σύμβαση η οποία εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο -μεταξύ άλλων- προβλέπεται «αποχώρηση της εταιρίας από μέρος που θα μπορούσε να μην αποτελεί μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ή ΑΟΖ», «περιοχές που η Ελληνική Δημοκρατία δεν θα διαθέτει κυριαρχικά δικαιώματα», «απώλεια οριοθετημένης περιοχής», «παραίτηση, ακόμη και αν έχει προσδιοριστεί περιοχή εκμετάλλευσης».
Τι είδους σύμβαση είναι αυτή; Νομοθετούμε για πιθανή αποχώρηση από τα οικόπεδά μας; Η Ελλάδα, δηλαδή, συζητάει τα κυριαρχικά της δικαιώματα; Με ποιους; Από πότε;
Δεύτερον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ευθέως ότι στην Κάσο υπήρξε παρεμπόδιση των ερευνών από την Τουρκία, και ότι οι έρευνες λόγω Τουρκίας, προσέξτε, ΔΕΝ ολοκληρώθηκαν. Ο υπουργός των Εξωτερικών Γεραπετρίτης έχει δηλώσει ρητά ότι «το πρόγραμμα έρευνας ολοκληρώθηκε απολύτως και δεν υπήρξε καμία απολύτως υποχώρηση».
Ρωτάω λοιπόν, καθαρά: Λέει ψέματα η Κύπρος;
Αυτά δεν λέγονται ««ήρεμα νερά» …
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη διατύπωση μπορεί να φέρει υπονοούμενα
Συλλυπητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας στην οικογένεια και στους συναδέλφους του
Η ετήσια λίστα με τους δισεκατομμυριούχους δεν είναι πάντα απόλυτα ειλικρινής...
Άλμα 12% σημείωσαν τα ταξιδιωτικά έσοδα, φτάνοντας τα 13,5 δισεκατομμύρια ευρώ
Εμφανίστηκε οικειοθελώς στο Βέλγιο
Στο 29,7% η Νέα Δημοκρατία - 7 στους 10 δεν «βλέπουν» αυτοδυναμία της κυβέρνησης
Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ έδωσε τη δική του εκδοχή για την κόντρα με την εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ
«Για ενίσχυση του συντονισμού απέναντι στις κοινές προκλήσεις», έκανε λόγο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας
Στην εκδήλωση της Endeavor Greece «The Future of AI Elsewhere» στο Σαν Φρανσίσκο, βρέθηκε ο πρωθυπουργός
«Ο λογαριασμός δεν βγαίνει»
«Πολύ σύντομα, η Αστυνομία θα τελειώσει με αυτό το φαινόμενο», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Έντονη κριτική από τον Φραγκίσκο Παρασύρη και τον Τομέα Ενέργειας
«Το Υπουργείο Υγείας δεν αναγνωρίζει την υπνοθεραπεία»
«Χρειάζεται γενναιότητα στις αποφάσεις, στα μέτρα και στις πολιτικές μας», δηλώνει ο Περιφερειάρχης Αττικής
Κριτήρια και προϋποθέσεις - Τι πρέπει να γνωρίζετε
Συζητήθηκαν ζητήματα κοινωνικής φροντίδας που απασχολούν τόσο την Ελλάδα όσο και την ομογένεια
Οι αναφορές στην «κβαντική ιατρική» της Μαρίας Καρυστιανού και η δημοσιογραφική κάλυψη
Επιδότηση 90% μισθού και εισφορών για 12 μήνες με εξ αποστάσεως εργασία
«Οι πολίτες δεν ξεχνούν τα ΑΤΜ, τις απολύσεις και τα λουκέτα»
«Θα συλληφθεί όπως συλλαμβάνονται όλοι» σημείωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.