Πολιτικη & Οικονομια

Η Ελλάδα ξανά παγκόσμια πρωταθλήτρια στη γραφειοκρατία!

Στη φετινή έκθεση του TMF Group η πατρίδα μας διατήρησε την πρώτη θέση, την οποία είχε κατακτήσει το 2024

41586-784579.jpg
Μάνος Βουλαρίνος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Ελλάδα ξανά παγκόσμια πρωταθλήτρια στη γραφειοκρατία!
© Freepik

Η Ελλάδα έχει το πιο πολύπλοκο (γραφειοκρατικό δηλαδή) επιχειρηματικό περιβάλλον στον κόσμο, σύμφωνα με την έκθεση «Global Business Complexity Index» του TMF Group

Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα κι έτσι οι παγκοσμίου επιπέδου πρωτιές της είναι αναπόφευκτα λίγες. Πράγμα που σημαίνει ότι κάθε πρωτιά είναι μια ευκαιρία για γιορτές και πανηγύρια. Είναι μια ευκαιρία να κοιτάξουμε γύρω μας και να φωνάξουμε «έλα ρε Ελλαδάααααααραααααα». Μια τέτοια ευκαιρία μας δίνει η έκθεση του TMF Group, Global Business Complexity Index που, όπως λέει τ’ όνομά της, κατατάσσει τις χώρες ανάλογα με την πολυπλοκότητα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, δηλαδή ανάλογα με το πόσα παυσίπονα θα πρέπει να καταναλώσει κάποιος που θέλει να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά, δηλαδή ανάλογα με τον όγκο του τέρατος που ονομάζουμε «γραφειοκρατία».

Στη φετινή έκθεση η πατρίδα μας διατήρησε την πρώτη θέση, την οποία είχε κατακτήσει το 2024, γκρεμίζοντας από την κορυφή τους Γάλλους*, που για δεύτερη χρονιά θα πρέπει να αρκεστούν στο αργυρό μετάλλιο. Γιατί η χώρα μας έχει το πιο πολύπλοκο (γραφειοκρατικό δηλαδή) επιχειρηματικό περιβάλλον στον κόσμο. Είμαστε η πιο γραφειοκρατική χώρα στον κόσμο κι όταν λέω στον κόσμο εννοώ και τις χώρες που έχουν κομμουνιστικά καθεστώτα, στις οποίες η γραφειοκρατία είναι λιγότερο πολύπλοκη από την ελληνική.

Πολλοί συμπολίτες (πιθανότατα κι εσείς που διαβάζετε τώρα) θεωρούν τη γραφειοκρατία κάτι κακό και ίσως να μη συμμερίζονται τη χαρά μου. Σ’ αυτούς, πέρα από το ότι κάθε πρωτιά είναι πρωτιά, έχω να πω ότι η γραφειοκρατία είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους μείωσης της ανεργίας και αύξησης των εισοδημάτων. Δημιουργείς σωρούς χαρτιών που χρειάζονται συμπλήρωση και ταυτοχρόνως θέσεις εργασίας που απαιτούνται για την κατάθεση και τον έλεγχό τους, δημιουργείς αμέτρητους κανόνες και ταυτοχρόνως τις θέσεις αυτών που χρειάζονται για την επίβλεψη και την επιβολή τους (ασχέτως αν δεν τους επιβλέπεις και δεν τους επιβάλεις ποτέ), πολλαπλασιάζεις τις απαιτήσεις για κάθε είδους άδεια και ταυτοχρόνως φτιάχνεις επιτροπές αδειοδότησης κ.ο.κ. Και σαν να μην έφταναν αυτά, ένα πολύπλοκο σύστημα δημιουργεί ανάγκη απλοποίησης, η οποία μπορεί να επιτευχθεί με ένα δωράκι που αυξάνει το εισόδημα των υπαλλήλων, οι οποίοι, αν τα πράγματα ήταν απλούστερα, δεν θα είχαν καν δουλειά.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν δεν νοιάζεστε για την καταπολέμηση της ανεργίας ή την αύξηση των εισοδημάτων των συμπολιτών σας, ας μείνουμε στο ότι η πρωτιά είναι πρωτιά. Μια πρωτιά που επετεύχθη με κόπο και μέθοδο, καθώς το 2022 η Ελλάδα ήταν 6η στη σχετική κατάταξη, το 2023 ήταν 2η και το 2024 ανέβηκε επιτέλους στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου – θέση την οποία διατηρεί ακόμα και σήμερα.

Κάποιος κακόπιστος μπορεί να παρατηρήσει πως αυτή η ανοδική πορεία ίσως καθιστά την Ελλάδα ελάχιστα ελκυστική για επενδύσεις, αλλά προτείνω να μην αφήσουμε ανθρώπους που είναι παραδομένοι στον καπιταλισμό να μας χαλάσουν τη χαρά για την πρωτιά. Και μπράβο μας. 

*Για το 2023 οι Γάλλοι ήταν πρώτοι και εμείς δεύτεροι. Και όχι, φυσικά και δεν είναι τυχαίο που, μαζί με εμάς, στην κορυφή βρίσκεται άλλη μια χώρα της οποίας οι κάτοικοι είναι έτοιμοι να την τινάξουν στον αέρα στην προσπάθειά τους να μην προσαρμοστούν στην πραγματικότητα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY