Ειρ. Αγαπηδάκη: Δωρεάν υπηρεσία διατροφικής τηλεσυμβουλευτικής για παιδιά
Δράσεις κατά της παιδικής παχυσαρκίας από το υπουργείο Υγείας
«Η χώρα μας εμφανίζει, δυστυχώς, υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας ακόμη και σε μικρές ηλικίες», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη
Στη νέα δωρεάν υπηρεσία Διατροφικής Τηλεσυμβουλευτικής που παρέχεται από το υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο της Εθνικής Δράσης κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας, αναφέρθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.
«Το υπουργείο Υγείας αναλαμβάνει μία μεγάλη πρωτοβουλία, που αφορά συνολικά την πρόληψη. Το πρόγραμμα "ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ" αποτελεί την αιχμή του δόρατος, καθώς προσφέρει δωρεάν προληπτικές εξετάσεις. Παράλληλα θέτουμε έναν διπλό εθνικό στόχο: Καλύτερη υγεία για όλους και ένα γερό ξεκίνημα για τα παιδιά μας στη ζωή», σημείωσε η κ. Αγαπηδάκη μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega για τη νέα υπηρεσία Διατροφικής Τηλεσυμβουλευτικής.
«Όταν οι οικογένειες επισκέπτονται τον παιδίατρό τους, το παιδί αξιολογείται ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει πρόβλημα υπερβάλλοντος βάρους ή παχυσαρκίας. Αν υπάρχει, παραπέμπεται δωρεάν για Διατροφική Τηλεσυμβουλευτική στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Παχυσαρκίας, το οποίο έχουμε δημιουργήσει και στελεχώσει με ειδικούς στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, σε συνεργασία με τη UNICEF. Εκεί οι οικογένειες έχουν δωρεάν υποστήριξη από διατροφολόγους, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, από τον Μάιο μέχρι σήμερα ήδη έχουν παραπεμφθεί περίπου 200 οικογένειες. Οι περισσότερες αφορούν παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις παιδιών μόλις 2 ετών. «Η χώρα μας εμφανίζει, δυστυχώς, υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας ακόμη και σε τόσο μικρές ηλικίες», τόνισε για να συμπληρώσει:
«Οι γονείς μάς μεταφέρουν δύο πράγματα: Πρώτον, ότι δεν περίμεναν ποτέ πως θα λάβουν τόσο ολιστική υποστήριξη δωρεάν. Και δεύτερον, ότι για πολλά από αυτά τα παιδιά η στήριξη είναι ακόμη πιο σημαντική, γιατί έχουν βιώσει απώλεια ενός ή και των δύο γονιών και συνοδεύονται από κηδεμόνες, παππούδες ή γιαγιάδες. Υπάρχουν, επίσης, παιδιά που έχουν δεχτεί έντονο μπούλινγκ λόγω της παχυσαρκίας τους, γεγονός που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την ψυχολογία τους».
Όπως επεσήμανε η κ. Αγαπηδάκη, η παχυσαρκία είναι πολυπαραγοντικό φαινόμενο και είναι βασικό να έχουν οι οικογένειες πρόσβαση σε υγιεινά τρόφιμα.
«Γι' αυτό και στο πλαίσιο του προγράμματος, σε συνεργασία με την οργάνωση "Μπορούμε" υλοποιούμε δράσεις δωρεάς τροφίμων, φτάνοντας σε πολλά σημεία της χώρας. Μέχρι τώρα συμμετέχουν στη δράση αυτή 60.000 παιδιά από 907 σχολεία, συλλέγοντας δεκάδες τόνους τροφίμων από λαϊκές αγορές, τα οποία μας τα δωρίζουν και τα παρέχουμε σε οικογένειες που έχουν δυσκολία να τα αγοράσουν».
Τέλος, αναφέρθηκε και στη σπατάλη τροφίμων στη χώρα μας, η οποία αντιστοιχεί, κατά μέσο όρο, σε 1.000 ευρώ ανά πολίτη. «Δηλαδή, πετάμε καθένας μας, κάθε χρόνο, τρόφιμα αξίας 1.000 ευρώ και την ίδια στιγμή στη γειτονιά μας υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν πρόσβαση σε βασικά τρόφιμα. Το υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με τη UNICEF, καλύπτει αυτές τις ανάγκες. Καλώ κάθε δήμο που έχει ανάγκες και δυσκολεύεται να τις καλύψει, να επικοινωνήσει μαζί μας. Έχουμε τη δυνατότητα, με αξιοπρέπεια και σεβασμό, να προσφέρουμε τρόφιμα στις οικογένειες που τα χρειάζονται», κατέληξε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι δύο μονομάχοι είναι ο Δημήτρης Αναστασόπουλος και ο Ανδρέας Κουτσόλαμπρος
Η ακτινογραφία της ελληνικής αγοράς
Ο ΣΥΡΙΖΑ αποστασιοποιείται από το δημοσίευμα - «Δεν αντιπροσωπεύει τις θέσεις μας»
Πληρωμές 1,2 δισ. ευρώ έως τέλος Δεκεμβρίου - Κάλεσμα για υπεύθυνες κινητοποιήσεις
Από 5,5 ευρώ σε 2,5 ευρώ ανά χιλιόμετρο με τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία
Η νέα πρέσβης των ΗΠΑ αναδεικνύει τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακό και τεχνολογικό κόμβο στη στρατηγική Τραμπ
Η Ελλάδα εξοφλεί πρόωρα δάνεια ύψους 5,29 δισ. ευρώ - Τα οφέλη στην οικονομία
Στο βίντεο παρελαύνουν φράσεις με παιχνιδιάρικη διάθεση
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους αγρότες σε συντεταγμένη εκπροσώπηση
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό για «Ιθάκη» και Μάτι
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άνοιξε την πόρτα σε συνάντηση - Τόνισε ότι οι παραβατικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές
Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς σχολιάζει την εκδήλωση για την «Ιθάκη»
Ποιοι δικαιούνται το δώρο - Πώς υπολογίζεται και ποιες κυρώσεις προβλέπονται για τους εργοδότες
«Ζωτικής σημασίας για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις η Βόρεια Ελλάδα» είπε η Αμερικανίδα πρέσβειρα
«Η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη και απαιτητική για τον αγροτικό κόσμο και αποτυπώνεται και στις κινητοποιήσεις»
«Η κατάληξη θα είναι το νησί της Καλυψώς με την ψευδαίσθηση της Ιθάκης»
Πολιτική Προστασία και υπηρεσίες σε 24ωρη επιφυλακή για την ασφάλεια των πολιτών
Τονίζει τη σημασία του διαλόγου με Τουρκία και Λιβύη - Ζητά «πατριωτικό ρεαλισμό»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.