- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Ειρήνη Αγαπηδάκη: Έρχονται δωρεάν φάρμακα για την παχυσαρκία και εφαρμογή για άσκηση
3,6 εκατομμύρια πολίτες έχουν κάνει εξετάσεις μέσω του «Προλαμβάνω»
Ειρήνη Αγαπηδάκη: Έρχονται δωρεάν φάρμακα για την παχυσαρκία και εφαρμογή για άσκηση
Τη διεύρυνση των προληπτικών παρεμβάσεων του ΕΣΥ με νέα δωρεάν προγράμματα για την παχυσαρκία ενηλίκων, την παιδική παχυσαρκία και τη νεφρική δυσλειτουργία, προανήγγειλε η Υφυπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, τονίζοντας ότι στόχος είναι η καθολική πρόσβαση των πολιτών, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.
«Από τον Σεπτέμβριο θα είναι διαθέσιμη δωρεάν καινοτόμος φαρμακευτική αγωγή για την παχυσαρκία, για άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος άνω του 40», δήλωσε, διευκρινίζοντας πως θα προηγείται υποχρεωτική αξιολόγηση από παθολόγο, ενδοκρινολόγο ή γενικό γιατρό, ενώ η φαρμακευτική παρέμβαση θα συνοδεύεται υποχρεωτικά από διατροφική παρακολούθηση και άσκηση.
Παράλληλα, ανακοίνωσε τη δημιουργία νέας ψηφιακής εφαρμογής για την προώθηση της άσκησης και την αλλαγή συμπεριφορών υγείας, τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες, στο πλαίσιο των δράσεων για την παιδική παχυσαρκία. «Θα έχει βίντεο με προγράμματα άσκησης για όλη την οικογένεια και θα είναι δωρεάν», τόνισε.
«Στο σύστημα φαίνονται ποιες εξετάσεις δικαιούται ο κάθε πολίτης. Τα διαγνωστικά κέντρα το βλέπουν και σε καθοδηγούν. Δεν περιμένεις τίποτα – όλα γίνονται αυτόματα», σημείωσε, διευκρινίζοντας πως μετά την πρώτη εξέταση, το σύστημα εκδίδει αυτόματα το επόμενο παραπεμπτικό, χωρίς καμία ενέργεια από τον πολίτη.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ειδική αιματολογική εξέταση για την πρόληψη της νεφρικής δυσλειτουργίας, η οποία θα προστεθεί στο πρόγραμμα για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη ή αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, καθώς «η πρώιμη νεφρική βλάβη δεν δίνει συμπτώματα και μπορεί να προληφθεί αν εντοπιστεί εγκαίρως».
Σε ερώτηση τηλεθεατών για την αδυναμία συνταγογράφησης καρκινικών δεικτών από τον προσωπικό γιατρό, απάντησε: «Οι συγκεκριμένοι δείκτες δεν αφορούν την πρόληψη, αλλά την παρακολούθηση της πορείας ασθενών με διάγνωση καρκίνου. Είναι clawback εξετάσεις και μπορούν να συνταγογραφούνται μόνο από ογκολόγους».
3,6 εκατομμύρια πολίτες έχουν κάνει εξετάσεις μέσω του «Προλαμβάνω»
Αναφορικά με την έλλειψη συμβεβλημένων διαγνωστικών στην Κω, απέδωσε την κατάσταση σε συντονισμένη αποχώρηση των ιδιωτικών εργαστηρίων από τον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να πιέσουν για καλύτερα συμβόλαια. «Έχουμε ενισχύσει το νοσοκομείο και θα διαθέσουμε κινητές μονάδες υγείας για να καλύψουμε τις ανάγκες των κατοίκων», ανέφερε.
Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι ήδη 3,6 εκατομμύρια πολίτες έχουν κάνει εξετάσεις μέσω του Προλαμβάνω, επισημαίνοντας ότι: «Για πρώτη φορά χτίζεται στην Ελλάδα μια κουλτούρα πρόληψης. Πάμε όταν νιώθουμε καλά – όχι όταν νιώσουμε σύμπτωμα. Η πρόληψη είναι το δώρο που δεν πρέπει να αμελήσουμε».
Πηγή: ΕΡΤ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δεν έχει υπάρξει ακόμη επίσημη απόφαση
«Θα είμαι πάντα ευγνώμων σε Τραμπ και Ρούμπιο»
Η αθέατη πλευρά μιας διπλωματικής θητείας
Η εξέλιξη έρχεται μετά από δημοσίευμα της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο η Αμερικανίδα πρέσβης είχε ζητήσει 100.000 δολάρια από δωρητή
Πού οφειλόταν η καθυστέρηση στην εξέλιξη του προγράμματος
Eγκαινίασε τη Σχολή Μη Επανδρωμένων και Αυτονόμων Συστημάτων Θάλασσας στο «ΚΕ ΠΑΛΑΣΚΑΣ»
Παρουσίαση από τον Νίκο Ανδρουλάκη και τη Μιλένα Αποστολάκη - Ευθεία σύγκριση με την κυβέρνηση
Οι σύντροφοι της Χαριλάου Τρικούπη πήραν ένα άρθρο γνώμης που απευθυνόταν σε περιορισμένο κοινό και του χάρισαν πανελλήνια επιτυχία
Πυρά από τον πρώην δήμαρχο Αθηναίων στη νυν δημοτική αρχή
Η συνομιλία με τους συντελεστές
Είχε αποχωρήσει τον Ιούλιο από τον ΣΥΡΙΖΑ
Τι προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος
Τι αναφέρει ο συντονιστής ομάδας εργασίας για το Ινστιτούτο του Αλέξη Τσίπρα
Με αφορμή τις εξελίξεις στα δυο κόμματα
Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι η σημερινή εικόνα της Γραμμής 1 είναι προβληματική
Τι είπε για στέγαση και ενεργειακή κρίση
Οι διευκρινίσεις που έδωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
«Στις πρώτες εκλογές δεν θα κατέβω, στις δεύτερες είναι πολύ πιθανόν» είπε ο πρώην υπουργός
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στην έπαρση της σημαίας στην Ακρόπολη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.