- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ειρήνη Αγαπηδάκη: Έρχονται δωρεάν φάρμακα για την παχυσαρκία και εφαρμογή για άσκηση
3,6 εκατομμύρια πολίτες έχουν κάνει εξετάσεις μέσω του «Προλαμβάνω»
Ειρήνη Αγαπηδάκη: Έρχονται δωρεάν φάρμακα για την παχυσαρκία και εφαρμογή για άσκηση
Τη διεύρυνση των προληπτικών παρεμβάσεων του ΕΣΥ με νέα δωρεάν προγράμματα για την παχυσαρκία ενηλίκων, την παιδική παχυσαρκία και τη νεφρική δυσλειτουργία, προανήγγειλε η Υφυπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, τονίζοντας ότι στόχος είναι η καθολική πρόσβαση των πολιτών, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.
«Από τον Σεπτέμβριο θα είναι διαθέσιμη δωρεάν καινοτόμος φαρμακευτική αγωγή για την παχυσαρκία, για άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος άνω του 40», δήλωσε, διευκρινίζοντας πως θα προηγείται υποχρεωτική αξιολόγηση από παθολόγο, ενδοκρινολόγο ή γενικό γιατρό, ενώ η φαρμακευτική παρέμβαση θα συνοδεύεται υποχρεωτικά από διατροφική παρακολούθηση και άσκηση.
Παράλληλα, ανακοίνωσε τη δημιουργία νέας ψηφιακής εφαρμογής για την προώθηση της άσκησης και την αλλαγή συμπεριφορών υγείας, τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες, στο πλαίσιο των δράσεων για την παιδική παχυσαρκία. «Θα έχει βίντεο με προγράμματα άσκησης για όλη την οικογένεια και θα είναι δωρεάν», τόνισε.
«Στο σύστημα φαίνονται ποιες εξετάσεις δικαιούται ο κάθε πολίτης. Τα διαγνωστικά κέντρα το βλέπουν και σε καθοδηγούν. Δεν περιμένεις τίποτα – όλα γίνονται αυτόματα», σημείωσε, διευκρινίζοντας πως μετά την πρώτη εξέταση, το σύστημα εκδίδει αυτόματα το επόμενο παραπεμπτικό, χωρίς καμία ενέργεια από τον πολίτη.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ειδική αιματολογική εξέταση για την πρόληψη της νεφρικής δυσλειτουργίας, η οποία θα προστεθεί στο πρόγραμμα για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη ή αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, καθώς «η πρώιμη νεφρική βλάβη δεν δίνει συμπτώματα και μπορεί να προληφθεί αν εντοπιστεί εγκαίρως».
Σε ερώτηση τηλεθεατών για την αδυναμία συνταγογράφησης καρκινικών δεικτών από τον προσωπικό γιατρό, απάντησε: «Οι συγκεκριμένοι δείκτες δεν αφορούν την πρόληψη, αλλά την παρακολούθηση της πορείας ασθενών με διάγνωση καρκίνου. Είναι clawback εξετάσεις και μπορούν να συνταγογραφούνται μόνο από ογκολόγους».
3,6 εκατομμύρια πολίτες έχουν κάνει εξετάσεις μέσω του «Προλαμβάνω»
Αναφορικά με την έλλειψη συμβεβλημένων διαγνωστικών στην Κω, απέδωσε την κατάσταση σε συντονισμένη αποχώρηση των ιδιωτικών εργαστηρίων από τον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να πιέσουν για καλύτερα συμβόλαια. «Έχουμε ενισχύσει το νοσοκομείο και θα διαθέσουμε κινητές μονάδες υγείας για να καλύψουμε τις ανάγκες των κατοίκων», ανέφερε.
Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι ήδη 3,6 εκατομμύρια πολίτες έχουν κάνει εξετάσεις μέσω του Προλαμβάνω, επισημαίνοντας ότι: «Για πρώτη φορά χτίζεται στην Ελλάδα μια κουλτούρα πρόληψης. Πάμε όταν νιώθουμε καλά – όχι όταν νιώσουμε σύμπτωμα. Η πρόληψη είναι το δώρο που δεν πρέπει να αμελήσουμε».
Πηγή: ΕΡΤ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Λύνουν το πρόβλημα οι ανεμογεννήτριες; Τα ερωτήματα για έναν μη ειδικό είναι πολλά.
«Οι μεταγραφές αεροδρομίου στην πολιτική δεν έχουν το αντίστοιχο αντίκτυπο όπως στο ποδόσφαιρο» σημείωσε
Και πιο συγκεκριμένα, με τα συμφέροντα της πλειονότητας των κατοίκων της χώρας
Πότε μπαίνουν τα χρήματα στα ΑΤΜ
Ένας διανοητής που αναζήτησε κάτω από την πολιτική επιφάνεια τις βαθύτερες πολιτισμικές και ψυχικές δομές και νοοτροπίες μιας κοινωνίας
Κατά τη διάρκεια της άδειας διατηρείται η ασφαλιστική κάλυψη
Το «σαφάρι» φοιτητών και γονέων ξεκίνησε, πάνω από 500 ευρώ τα ενοίκια στην Αθήνα
Τι λεφτά δικαιούνται όσοι εργάζονται αυτό το Σάββατο
Mε αφορμή τον νόμο Παρασκευόπουλου
Πώς θα μπείτε στην εφαρμογή
Η υπουργός Πολιτισμού αποχαιρετά τον φιλόσοφο, που πέθανε σε ηλικία 87 ετών – Η δήλωσή της
Ανοίγουν 11 θέσεις ορισμένου χρόνου για διάφορες ειδικότητες - Οι προθεσμίες
Η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας
Το συλλυπητήριο μήνυμα του πρωθυπουργού
Ξανασυστήνεται ως «συμβιβασμένος Μαδούρο», ζητώντας μια δεύτερη ευκαιρία
Τι πρέπει να κάνετε οπωσδήποτε
«Κινήθηκε σε όλο το φάσμα, από τις θεωρίες της ιστορικής αιτιότητας έως τη δική του πρόσληψη της πλατωνικής φιλοσοφίας»
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αποχαιρετά τον κορυφαίο διανοητή
Αυτοψία της Υπουργού Πολιτισμού σε εμβληματικά έργα του Έβρου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.