- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο Παύλος Μαρινάκης απαντά σε απορίες στο TikTok: «Πόσα χρήματα παίρνουμε πίσω για τη βενζίνη»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξηγεί γιατί δεν προκρίθηκε η μείωση του ΕΦΚ
Παύλος Μαρινάκης για μέτρα στήριξης: Αν ξεφύγει κι άλλο η κατάσταση, δεν θα αφήσουμε την κοινωνία αβοήθητη
Με ανάρτησή του στο TikTok, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης επιχειρεί να απαντήσει στα βασικά ερωτήματα που, όπως ανέφερε, διατυπώνουν οι πολίτες μετά τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις ανατιμήσεις στα καύσιμα και ευρύτερα στην αγορά μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Μέση Ανατολή.
«Έχετε και με το δίκιο σας πολλές απορίες, ή ενστάσεις μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός. Μάζεψα τις πιο βασικές και θα προσπαθήσω να τις απαντήσω», αναφέρει ο κ. Μαρινάκης δίνοντας διευκρινίσεις σε πέντε ερωτήματα:
1. «Πόσα παίρνουμε πίσω;»
«Στην πραγματικότητα παίρνουν πίσω αυτά τα οποία δίνουν παραπάνω για βενζίνη, λόγω των αυξήσεων. Ένας, για παράδειγμα, που δίνει 150 ευρώ τον μήνα για καύσιμα θα πάρει πίσω 25 ευρώ, όσα είναι η αύξηση λόγω των ανατιμήσεων. Ενώ, όσοι χρησιμοποιείτε diesel, τότε αυτή η μείωση είναι στην αντλία, δηλαδή 20 λεπτά κάτω.»
2. «Γιατί δεν μειώνετε τον φόρο, τον ειδικό φόρο κατανάλωσης;»
«Πάμε να δούμε, λοιπόν, ακριβώς τι θα γινόταν, αν μειώναμε τον φόρο και αν θα ήταν καλύτερο για εσάς. Ξεκινάμε με το diesel. Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης είναι στα 41 λεπτά το λίτρο. Πόσο μπορούμε να τον μειώσουμε, με βάση την ευρωπαϊκή οδηγία; 8 λεπτά. Να τον πάμε, δηλαδή, 33. Εμείς το μειώνουμε αντί για 8, 20 λεπτά, άρα το κέρδος είναι μεγαλύτερο. Πάμε τώρα και στην βενζίνη. Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης είναι στα 70 λεπτά. Πόσο μας επιτρέπει η Ευρώπη να τον μειώσουμε; Κατά 34,1 λεπτά, το πολύ. Πόσο τον μειώνουμε; 36 λεπτά και 43 λεπτά για όσους είναι στα νησιά. Άρα και στην βενζίνη, το μειώνουμε παραπάνω».
3. «Γιατί δεν κάνετε αυτό που κάνει και η Ισπανία;
«Πόσο είναι το όφελος στην Ισπανία για τα καύσιμα, μετά τις παρεμβάσεις της; 30 λεπτά. Πόσο είπαμε ότι είναι το κέρδος για 3 στους 4 στη χώρα μας; 36 λεπτά και 43 λεπτά στα νησιά. «Ναι, αλλά στην Ισπανία παίρνουν και άλλα μέτρα»… Σας θυμίζω ότι πριν από λίγους μήνες ανακοινώσαμε τη μεγαλύτερη φορολογική μεταρρύθμιση, όπου μειώθηκε ο φόρος εισοδήματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα, τουλάχιστον κατά 2 μονάδες και πολύ παραπάνω αν έχεις παιδιά ή αν είσαι νέος.
4. «Και μήπως τα χρήματα αυτά καταλήγουν στις εταιρείες;»
«Λογική απορία. Όχι, γιατί έχουμε βάλει και πλαφόν στο μέγιστο περιθώριο κέρδους, άρα θα περάσουν τα μέτρα αυτά στον καταναλωτή».
5. «Θα ανακοινωθούν κι άλλα μέτρα;».
«Όσο συνεχίζουμε να έχουμε παραπάνω φορολογικά έσοδα, ενώ μειώνουμε τους φόρους, κάτι το οποίο είναι καλό, τόσο θα επιστρέφουμε πίσω στην κοινωνία αυτά τα οποία έχει στερηθεί. Τα μέτρα είναι αυτά που έχουν ανακοινωθεί μέχρι τώρα, αλλά αν ξεφύγει κι άλλο η κατάσταση, δεν θα αφήσουμε την κοινωνία αβοήθητη».
@pavlos_marinakis • Βενζίνη ή diesel? • Επιδότηση στην αντλία ή fuel pass? 👉 Πάμε να απαντήσουμε σε όλες τις απορίες για τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός. #pavlosmarinakis #neadimokratia #explanation #economics
♬ πρωτότυπος ήχος - Pavlos Marinakis
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι δηλώσεις από την Ισχυόσκαλα Κερατσινίου
Τι είπε για τις φερόμενες πιέσεις από την Κίμπερλι Γκίλφοϊλ υπέρ αμερικανικών φαρμακευτικών
Με βελτιωτικές αλλαγές εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για φορολογία και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις
Το ΠΑΣΟΚ ζητά ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για ΕΥΠ και Δικαιοσύνη
Όπως συμβαίνει σχεδόν κάθε χρόνο αναμένεται να ανακοινώσουν ξεχωριστά αποτελέσματα
Η πρώην Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη καταγγέλλει μηχανισμούς, ίντριγκες και πολιτικούς εκβιασμούς
Η αναπληρώτρια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επανήλθε στην επικαιρότητα με δηλώσεις που προκάλεσαν αντιδράσεις
θεσμοθετείται για πρώτη φορά ο ρόλος του «Συντονιστή χρήσης ΤΝ» σε κάθε σχολική μονάδα
Για προσωπική δικαίωση κάνουν λόγο η βουλευτής Χανίων της ΝΔ και η κόρη της
Μήνυμα υπέρ της πρόληψης και του εμβολιασμού από τον Άδωνι Γεωργιάδη και την Ειρήνη Αγαπηδάκη
Αντιπαράθεση στη Βουλή μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ
Σημαντική η ολοένα και αυξανόμενη ελληνική κοινότητα στη Βρετανία
Συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον Κροάτη ομόλογό του, Γκόρνταν Γκέρλιτς Ράντμαν
Για μία πολύ σημαντική εκσυγχρονιστική πρωτοβουλία κάνει λόγο ο υπουργός Οικονομίας
Εκδήλωση στις Βρυξέλλες-Έμφαση σε επιστροφές, φύλαξη συνόρων και ευρωπαϊκή συνεργασία
Η λίστα με τις πληρωμές που θα γίνουν
Μήνυμα ενότητας και ισότητας έστειλε ο υπουργός Άμυνας
«Οι εκλογές θα κριθούν από το ποιος μπορεί να εγγυηθεί σταθερότητα»
Πότε πληρώνεται η δεύτερη δόση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.