- CITY GUIDE
- PODCAST
-
21°
Αντώνης Σαμαράς για Τουρκία: Έχουμε ήρεμα νερά όχι επειδή αυτοί δεν προκαλούν, αλλά επειδή εμείς δεν αντιδρούμε
Η ομιλία του στο Πολεμικό Μουσείο
Αντώνης Σαμαράς για Τουρκία: Έχουμε ήρεμα νερά όχι επειδή αυτοί δεν προκαλούν, αλλά επειδή εμείς δεν αντιδρούμε
Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, στο Πολεμικό Μουσείο κατά την παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Σταύρου Λυγερού για το Ουκρανικό, που τιτλοφορείται «Οι αθέατες όψεις του πολέμου στην Ουκρανία».
«Παρών» στο Πολεμικό Μουσείο, είναι και ο πρώην Κώστας Καραμανλής ο οποίος πήρε πρώτος τον λόγο και αναφέρθηκε εκτενώς στην ευρωπαϊκή άμυνα τονίζοντας με έμφαση ότι καμία συμμετοχή δεν μπορεί να έχει η Τουρκία στους μελλοντικούς αμυντικούς μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Εάν συμβεί αυτό, θα αναδειχθεί η βαθιά υποκρισία της Ευρώπης. «Δεν μπορεί να προσπαθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να αυτονομηθεί αμυντικά από τις ΗΠΑ και να εξαρτηθεί αμυντικά από την Τουρκία» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.
Σαμαράς για ελληνοτουρκικά: Δεν είναι ήρεμα νερά, είναι τρικυμία εν κρανίω
Ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι «όποιος αμφισβητεί το κυρίαρχο αφήγημα αντιμετωπίζεται με δυσπιστία», ενώ για τα ελληνοτουρκικά έκανε σημείωσε πως «δεν είναι ήρεμα νερά, είναι τρικυμία εν κρανίω. Και έχουμε ήρεμα νερά όχι επειδή αυτοί δεν προκαλούν, αλλά επειδή εμείς δεν αντιδρούμε».
«Όλα τα επιχειρησιακά δόγματα που γνωρίζαμε ανατράπηκαν. Και από τις δύο πλευρές. Κυρίως από την εκτενέστατη χρήση των drones και των anti-drones. Όπως δεν μελετήσει λεπτομερειακά τις μεγάλες και αλλεπάλληλες τομές που έγιναν στην στρατιωτική τέχνη τα τελευταία 2,5 χρόνια στην Ουκρανία δεν έχει ιδέα που βρισκόμαστε πλέον. Και όποιος δεν μελετήσει πως και γιατί η Ρωσία επιβίωσε των δυτικών κυρώσεων επίσης δεν καταλαβαίνει τίποτα από τη διεθνή οικονομία», συμπλήρωσε.
«Το να συσπειρώνεις όλους εναντίον σου για να διεκδικήσεις κάτι που ποτέ δεν ήταν δικό σου, συνιστά κορυφαίο σφάλμα γεωπολιτικής. Και όμως αυτό το σφάλμα το έκανε η Δύση πριν τρία χρόνια. Τώρα βέβαια, τουλάχιστον οι Αμερικανοί, φαίνεται να το αναθεωρούν. Αλλά η Δύση συνολικά το πλήρωσε πολύ ακριβά», είπε ο Αντώνης Σαμαράς.
Σαμαράς: Η αναφορά στη "σωστή πλευρά της ιστορίας"
«Το δεύτερο συμπέρασμά μου είναι πως ότι εμφανίζεται ανάλογα με τη συγκυρία ως κυρίαρχο αφήγημα δεν είναι αναγκαστικά και η σωστή πλευρά της ιστορίας. Όταν οι Έλληνες ξεσηκώνοντας το 1821 δεν έπαιρναν ενθαρρυντικά μηνύματα απέξω και δεν τους ενδιέφερε αν πήγαιναν με την σωστή πλευρά. Όταν αντιστέκονταν στον Άξονα το 40-41 τη στιγμή που ο άξονας θριάμβευε παντού και πάλι δεν τους ενδιέφερε αν πηγαίνουν με τη σωστή πλευρά της ιστορίας. Δεν τζόγαραν αγωνιζόντουσαν. Το που θα πάνε τελικά τα πράγματα δεν το ξέρεις ποτέ εκ των προτέρων. Και τώρα που η Αμερική προσπαθεί να τα βρει με τη Ρωσία και η Ευρώπη δεν μπορεί πια να στηρίξει μόνη της την Ουκρανία, τώρα οι ευφυείς άνθρωποι αρχίζουν και καταλαβαίνουν ότι μάλλον μας έκανε ζημιά όλος αυτός ο υπερβάλλον ζήλος στήριξης του Ζελένσκι», συμπλήρωσε.
Δείτε live την εκδήλωση από το Πολεμικό Μουσείο:
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι πρέπει να προσέχουν οι παραγωγοί
Ποιοι μπορούν να φύγουν στα 62
Αν ένας φόρος είναι δίκαιος, εφαρμόσιμος και αναγκαίος, δεν χρειάζεται έντονους συναισθηματικούς χαρακτηρισμούς για να δικαιολογηθεί η επιβολή του
Δεν αρκεί η οικονομία να «κινείται»· πρέπει να μετασχηματίζεται. Δεν αρκεί να αυξάνονται οι επενδύσεις· πρέπει να δημιουργούν αξία
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι η Ελλάδα «πλήρωσε ακριβά το παιχνίδι να δίνονται χρήματα δανεικά»
Τι απάντησε η υπουργός Εργασίας στις επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίασε τα έργα ανάδειξης της Αρχαίας Νικόπολης
Ο πρόεδρος της ΕΛΑΣ μίλησε στο γαλλικό «Marianne» για την οικονομία και τις ευρωπαϊκές εξελίξεις
Ορισμένες συσκευές καταναλώνουν ρεύμα ακόμη και όταν δεν τις χρησιμοποιούμε
Η υπουργός τόνισε τη σημασία της πρόληψης, της αναδοχής και της αποϊδρυματοποίησης
Ποιες περιοχές καλύπτει το πρόγραμμα
Η σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ είναι σήμερα «πιο στενή και πιο σταθερή από ποτέ»
«Τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα στο Λεκανοπέδιο» ανέφερε για το κυκλοφοριακό
Πληρώθηκαν 4,9 εκατ. ευρώ σε γιατρούς και εκπαιδευτικούς της περιφέρειας
Πώς άλλαξε η πολιτική συζήτηση για τον λιγνίτη, την ενέργεια και το ενεργειακό κόστος
«Ματαιοπονούν, γιατί ούτε τους φοβόμαστε, ούτε πρόκειται να τους φοβηθούμε» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ
«Είναι συμπαίκτης μου στο τένις» είπε ο υπουργός Υγείας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.