- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Economist: Η Ελλάδα μία από τις ελάχιστες πλήρεις δημοκρατίες για δεύτερη συνεχή χρονιά
Στην κορυφή η Νορβηγία, τελευταίο το Αφγανιστάν
Ανάμεσα στις χώρες που ξεπέρασε η Ελλάδα, περιλαμβάνονται οι: Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, Ιταλία, Γαλλία και Νότια Κορέα
Η τελευταία έκθεση «Democracy Index» του περιοδικού Economist για το 2024 τοποθετεί την Ελλάδα στις 25 πρώτες χώρες σε όλο τον κόσμο που θεωρούνται «πλήρεις δημοκρατίες».
Global democracy is in bad shape, according to the latest index published by @TheEIU, our sister company.
— The Economist (@TheEconomist) February 27, 2025
See where 167 countries rank after the biggest election year in history https://t.co/ElOzAanMu7
Όπως αναφέρει το Economist, η Ελλάδα, με βαθμολογία 8,7 στα 10, κατατάσσεται 25η ανάμεσα σε 167 κράτη για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.
Ανάμεσα στις χώρες που ξεπέρασε η Ελλάδα, περιλαμβάνονται οι: Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, Ιταλία, Γαλλία, Νότια Κορέα και άλλες μεγάλες δυνάμεις.
Συγκεκριμένα, η Γαλλία υπέστη υποβιβασμό και εντάχθηκε στην ομάδα των «ελαττωματικών δημοκρατιών» την χρονιά που ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν έχασε την πλειοψηφία στη Βουλή.
Η Νότια Κορέα, μία ανεπτυγμένη ασιατική οικονομία, επίσης έχασε βαθμούς μετά την αψυχολόγητη κήρυξη στρατιωτικού νόμου τον Δεκέμβριο από τον πρόεδρο Γιουν Σουκ Γέολ, με τη χώρα να βρίσκεται ακόμα στη δίνη πολιτικής κρίσης.
Πρόκειται μόλις για τη δεύτερη φορά από το 2008, δηλαδή μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, που η Ελλάδα τοποθετείται στις «πλήρεις δημοκρατίες». Η πρώτη ήταν στην περσινή έκθεση του Economist, γεγονός που αντικατοπτρίζει τη βελτίωση των επιδόσεων της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με την έκθεση του Economist για το 2024, μόλις το 6,6% του παγκόσμιου πληθυσμού ζούσε σε περιβάλλον πλήρους δημοκρατίας, ενώ το ποσοστό ήταν σχεδόν διπλάσιο, 12,5%, πριν δέκα χρόνια.
Η Ελλάδα πήρε «καθαρό δεκάρι» στις κατηγορίες της εκλογικής διαδικασίας και του πλουραλισμού, ενώ έλαβε 8,82 στις πολιτικές ελευθερίες. Οι χειρότερες βαθμολογίες της Ελλάδας, μεταξύ 7,23 και 7,29, καταγράφηκαν την τριετία 2016 - 2018.
Όσων αφορά στα αυταρχικά καθεστώτα, περίπου το 40% των ανθρώπων ζούσαν πέρυσι σε απολυταρχικές χώρες. Ο παγκόσμιος μέσος όρος μετακινήθηκε σε νέο ιστορικό χαμηλό, στο 5,17 στα 10, έναντι 5,55 που ήταν το 2015, μια μείωση που δείχνει πόσο έχουν αποδυναμωθεί οι δημοκρατικές αξίες σε παγκόσμια κλίμακα.
Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται εννέα χώρες από την Ευρώπη. Η Νορβηγία παρέμεινε στην κορυφή, ενώ ακολουθούν η Νέα Ζηλανδία, η Σουηδία, η Ισλανδία και η Ελβετία.
Στην τελευταία θέση βρίσκεται για μία ακόμα χρονιά το Αφγανιστάν, ενώ η Ρωσία, όπου πέρυσι ο πρόεδρος Πούτιν εξελέγη για πέμπτη θητεία, βρίσκεται στη θέση 150.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νέα μέτρα για SLAPP – Στο τραπέζι και η ταυτοποίηση χρηστών για περιορισμό της τοξικότητας
Επισημαίνει ότι η παραγωγικότητα δεν αυξάνεται με μια νομοθετική πρωτοβουλία για λιγότερες ώρες
Το κόμμα θέτει ερωτήματα προς όσους –όπως αναφέρει– στήριξαν τις μνημονιακές πολιτικές
Η απόφαση ελήφθη στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Οκτακομματική Βουλή και 53% υπέρ συνεργασιών
Κάθε διοργάνωση μεταφράζεται σε πολλαπλασιαστικό όφελος για την αγορά
Οι βασικοί άξονες της Έκθεσης και οι δηλώσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ
«Το επιτελικό κράτος αφορά την εκτελεστική εξουσία»
Σημαντικό βήμα για την απλοποίηση τριών νομοθετικών πράξεων
Οι Βέλγοι στρέφονται σε κοντινούς προορισμούς, με την Ελλάδα στη πεντάδα
Το ρίσκο για την Ελλάδα είναι απείρως μεγαλύτερο από ότι για την Τουρκία
Ο υπουργός Υγείας ενημερώθηκε για το παρασκήνιο της παιδιάτρου που «λύγισε» στα social media
«Από αναβολή σε αναβολή» - Η υπόθεση εκκρεμεί από το 2021
Δικαστικές εξελίξεις, αντιδράσεις και επιπτώσεις στο πολιτικό σκηνικό ενόψει εκλογικού κύκλου
Μια προσέγγιση στις πολλαπλές ερμηνείες του δυτικού πολιτισμού και στις αντιφάσεις που τον συνοδεύουν
Πολιτική αντιπαράθεση και σκάνδαλα στο εσωτερικό, την ώρα που η χώρα ενισχύει τη γεωπολιτική και οικονομική της θέση στο εξωτερικό
Ποια ποσά κερδίζουν οι τυχεροί;
«Μείωση των ωρών, χωρίς μείωση μισθού - Προτεραιότητα η νέα γενιά» - Η ανάρτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.