- CITY GUIDE
- PODCAST
-
24°
Ζαχαράκη για δημογραφικό: Mέτρα στήριξης 20 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία
Η Υπουργός Οικογένειας παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το δημογραφικό
Η υπουργός Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη παρουσίασε στη Βουλή τα μέτρα στήριξης για το δημογραφικό για το 2025
Σύμφωνα με την Υπουργό Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής Σοφία Ζαχαράκη, για την επόμενη δεκαετία η κυβέρνηση σχεδιάζει δέσμη 100 μέτρων συνολικού προϋπολογισμού 20 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.
Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για τον κρατικό προϋπολογισμό 2025, η κα. Ζαχαράκη παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό λέγοντας ότι «δεν νοείται πλέον οικονομική ευμάρεια, χωρίς μια συνεκτική και στοχευμένη δημογραφική πολιτική».
Η κυρία Ζαχαράκη παρουσιάζοντας τα μέτρα στήριξης της οικογένειας για το 2025 είπε μεταξύ άλλων:
- «Επίδομα γέννησης: Από τα 2.000 ευρώ που ήταν το αρχικό οριζόντιο επίδομα, το 2024 αυξήθηκε και κυμαίνεται κλιμακωτά από τα 2.400 έως τα 3.500 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Ένα μέτρο που κοστίζει επιπλέον 31,8 εκατ. ευρώ για το 2025.
- Τα vouchers για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς: Από τα 65 εκατ. ευρώ από τον τακτικό μας προϋπολογισμό το 2024, φτάνουμε στα 77 εκατ. ευρώ για το 2025 και έχουμε κάνει πρόταση να αυξήσουμε την επιχορήγηση ακόμα περισσότερο για να μην μείνει κανένας χωρίς voucher. Την τρέχουσα σχολική χρονιά ο συνολικός αριθμός των vouchers του προγράμματος ανήλθε σε 173.363. Πέρυσι το καταφέραμε.
- Κατορθώσαμε και εξασφαλίσαμε επιπλέον 12 εκ. ευρώ καλύπτοντας όλα τα άτομα με αναπηρία στα ΚΔΑΠ ΑμεΑ.
- Σε συνδυασμό με τα 70 εκατ. ευρώ που θα αξιοποιηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη δημιουργία επιπλέον 20.000 θέσεων σε υφιστάμενους ή νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς, θα καταφέρουμε να εξασφαλιστούν ακόμα περισσότερα παιδιά.
- Το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς». Τις προσεχείς μέρες ολοκληρώνεται το πιλοτικό πρόγραμμα και μετά από μια «γέφυρα» που θα διασφαλίσει την ομαλή εξέλιξή του, θα περάσουμε από το 2025 στην πανελλαδική εφαρμογή του, με προϋπολογισμό 100 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ. Έχουμε διπλάσιο αριθμό συμφωνητικών από τον αρχικό μας στόχο, 976 στον αριθμό.
- Τα Σχολικά μας Γεύματα: Αυξήσαμε φέτος τους δήμους σε 153 (από 133 δήμους πέρυσι) με έμφαση στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας. Εξασφαλίζεται καθημερινά η παροχή των σχολικών γευμάτων από 217.267 που στήριζε μέχρι πρότινος το πρόγραμμα σε 231.062 μαθητές. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος που ανέρχεται σε 115 εκατ. ευρώ από 102 εκατ. που ήταν το 2023, πρόκειται μέσα στη χρονιά να αυξηθεί κι άλλο, περίπου στα 7 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν ακόμα περισσότερα παιδιά σε μια πολύ βασική ανάγκη.
- Δίνουμε μεγάλη έμφαση στην ενίσχυση του Κατασκηνωτικού μας Προγράμματος, που αγκαλιάστηκε το καλοκαίρι από 7.414 παιδιά και ηλικιωμένους, 22% περισσότεροι σε σχέση με το 2023. Το κονδύλι που διαθέτουμε θα αυξηθεί στα 6.000.000€ το 2025 από 3.650.000€ το 2023 προκειμένου να ανοίξουν και άλλες παιδικές εξοχές και να βελτιωθούν οι υποδομές στις υφιστάμενες».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Βγάζουμε 50.000 ανθρώπους από αυτή την ομηρία»
Η Ευρώπη έδωσε το «ok», ο επενδυτής έβαζε τα χρήματα αλλά η υπογραφή δεν μπήκε
Τι απάντησε στις δηλώσεις Γεωργιάδη περί «κβαντικής ιατρικής»
Τι ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το ενδεχόμενο μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης
Έρευνα σε εννέα χώρες αποκαλύπτει σημαντική απόκλιση τιμών, παρά τον υψηλό ΦΠΑ
Δείτε το βίντεο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ
Οι επαγγελματίες πολιτικοί και το πόσο απαραίτητοι είναι στον δημόσιο βίο
Ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές από τις 26 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου
«Η καταστροφή μνημείων πλήττουν την ιστορική μνήμη», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού
«Η Ελλάδα αποπληρώνει το χρέος της με ρυθμούς-ρεκόρ και δανείζεται με χαμηλότερο κόστος από τις ΗΠΑ», δήλωσε ο πρωθυπουργός
Τι προέβλεψε ο πρόεδρος της ΕΔΟΦ, Μιχάλης Σαράντης
«Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποδεχτεί καμία ρύθμιση που θα την υποχρέωνε να αναγνωρίσει κυριότητα του Βρετανικού Μουσείου επί των Γλυπτών» τονίζει ο πρωθυπουργός
Ο υφυπουργός έκανε σαφές ότι ο μετροπόντικας δεν θα ξεκινήσει αν δεν ολοκληρωθούν η μελέτη και τα πρωτόκολλα
«H Ελλάδα επιδιώκει καλές σχέσεις με τους γείτονες – Είμαστε πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή», τόνισε ο πρωθυπουργός
Οι 6 κατηγορίες συνταξιούχων που βγαίνουν κερδισμένοι
Άρχισαν οι πρώτοι καβγάδες μεταξύ ενοίκων και ιδιοκτητών
Πώς σχολιάζει τις προτάσεις Τσίπρα και το κόμμα Σαμαρά
Ποιοι δικαιούνται έως και τέσσερα ενοίκια
Τι περιλαμβάνει το πακέτο των παρεμβάσεων για τη θέρμανση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.