- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Restart στον ΣΥΡΙΖΑ με Φάμελλο νέο αρχηγό και ικανοποίηση για τη συμμετοχή στις κάλπες
Η πρώτη ανάγνωση του αποτελέσματος από την Κουμουνδούρου
Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Νέος πρόεδρος ο Σωκράτης Φάμελλος - Ικανοποίηση για τη συμμετοχή - Πώς διαβάζει η Κουμουνδούρου το αποτέλεσμα
Από την πρώτη Κυριακή - και μετά την απόφαση του Παύλου Πολάκη να μην προχωρήσει σε β' γύρο - ο Σωκράτης Φάμελλος εξελέγη νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας τέλος σε μία παρατεταμένη περίοδο κατά την οποία το κόμμα παρέμεινε «ακέφαλο». Έχοντας στο πλευρό του τούς συνυποψηφίους του, ευρωβουλευτές και στελέχη του κόμματος, ο Σωκράτης Φάμελλος έδωσε την υπόσχεση επανεκκίνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας - με λόγο ενωτικό - ότι το κόμμα «είναι εδώ και είναι όρθιο».
Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μία νέα προσπάθεια για να γυρίσει σελίδα στην ιστορία του, τη στιγμή που έχει χάσει τον θεσμικό ρόλο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αλλά και σημαντικά ποσοστά στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Ο νέος πρόεδρος και τα πρόσωπα που θα βρεθούν στο πλευρό του, καλούνται μέσα σε ένα δύσκολο και ρευστό ακόμη περιβάλλον (μιας και φαίνεται ότι και άλλοι βουλευτές θα ανεξαρτητοποιηθούν το επόμενο διάστημα), να «διαβάσουν» το μήνυμα της εσωκομματικής κάλπης και να ανατρέψουν το κλίμα για το κόμμα, ανακτώντας δυνάμεις. Η Κουμουνδούρου έχει κάνει ήδη μία πρώτη «ανάγνωση» για το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής, δηλώνοντας ικανοποίηση για τη συμμετοχή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ «διαβάζει» τη συμμετοχή στις κάλπες
Κατά την Κουμουνδούρου, οι 70.152 πολίτες που προσήλθαν στις κάλπες μεταφέρουν το μήνυμα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ, ενωμένος και αποφασισμένος, διαψεύδοντας τα σενάρια και τις επιδιώξεις διαφόρων, περί ρευστοποίησης και τέλους του». Μάλιστα, στέκονται στο γεγονός ότι περίπου 11.000 νέα μέλη γράφτηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ, κάποια εκ των οποίων επέστρεψαν. Αριθμοί διόλου ευκαταφρόνητοι αν αναλογιστεί κανείς τις τελευταίες διασπάσεις, το πλήθος βουλευτών που αποχώρησαν, αλλά και τον κόσμο που πήραν μαζί τους η «Νέα Αριστερά» και το «Κίνημα Δημοκρατίας» του Στέφανου Κασσελάκη.
Πληροφορίες θέλουν κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να είχαν θέσει ως ορόσημο συμμετοχής τις 50.000, με το τελικό πλήθος των πολιτών να ξεπερνά τις προσδοκίες, προκαλώντας διάχυτη ικανοποίηση και μια παραπάνω «υποχρέωση» για αλλαγή.
Στην πρώτη του τοποθέτηση, ο Σωκράτης Φάμελλος θέλησε να χαράξει τα όρια της νέας εποχής του ΣΥΡΙΖΑ, επιλέγοντας με ιδιαίτερη προσοχή τις λέξεις που χρησιμοποίησε. Ο νέος πρόεδρος υπογράμμισε μέσα από αυτές τη διαφορά των δύο φάσεων του κόμματος και έκανε λόγο για restart στον ΣΥΡΙΖΑ «για ένα κόμμα συγκροτημένο, μαζικό και λαϊκό». Με αυτήν τη φράση, θέλησε να απαντήσει στις κατά καιρούς αιχμές που άφηνε ο κ. Κασσελάκης. Σε μία πιο φορτισμένη συγκινησιακά αποστροφή του λόγου του, σημείωσε δε ότι την επόμενη ημέρα στο κόμμα «θα επιστρέψει κάτι που μας έλειψε και κάτι που χρειαζόμαστε: η περηφάνια». Ο ίδιος εμφανίστηκε εγγυητής της νέας εποχής: «θα υπηρετήσουμε και την ενότητα στο κόμμα και την κοινωνία».
«Υπήρχε σχέδιο να μην τα καταφέρουμε»
Πολύ περισσότερο, όμως, σύσσωμος ο ΣΥΡΙΖΑ μεταφράζει την ικανοποιητική - όπως κρίνει - συμμετοχή ως «μεγάλη διάψευση» και ταυτόχρονα «απάντηση» στα «σχέδια διάλυσης». Ο Παύλος Πολάκης σχολίασε στη δική του δήλωση ότι «απέτυχε συγκεκριμένο σχέδιο ρευστοποίησης και διάλυσης που συνέλαβαν κύκλοι της ολιγαρχίας και υλοποιήθηκε από πολλές πλευρές». Ο νέος πρόεδρος, στο ίδιο πνεύμα, σχολίασε ότι «καταφέραμε, παρά τα σχέδια που υπήρχαν για το αντίθετο, να ολοκληρώσουμε την εκλογική διαδικασία».
Η επόμενη ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ
Με τον ΣΥΡΙΖΑ δημοσκοπικά να υποχωρεί και το ΠΑΣΟΚ να είναι πλέον Αξιωματική Αντιπολίτευση, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το ποια πρόσωπα θα επιλέξει ο Σωκράτης Φάμελλος για την επόμενη ημέρα στο κόμμα, αλλά και τις συνεργασίες που θα επιδιώξει. Δεν είναι λίγοι αυτοί που στο πρόσωπο του βουλευτή της Β' Θεσσαλονίκης βλέπουν έναν πολιτικό που θα μπορούσε να χτίσει γέφυρες με το ΠΑΣΟΚ, αν και από τη Χαριλάου Τρικούπη δεν φαίνεται να εξετάζουν άμεσα κάποιο τέτοιο σενάριο. Ήδη, πάντως, η Νέα Αριστερά χαρακτήρισε «ευφάνταστα» και «εκτός τόπου και χρόνου» τα σενάρια περί επιστροφής ή συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχει ανάγκη την επιστροφή παλαιών ψηφοφόρων, μέσα από την επανανοηματοδότηση και την εξωστρέφεια. Η Κουμουνδούρου δηλώνει έτοιμη να δώσει έναν νέο αγώνα «με συντροφικό πνεύμα, προγραμματικό λόγο, με πολιτικά επιχειρήματα, με κατάθεση οραμάτων και σχεδίων».
Η επόμενη ημέρα στο κόμμα διαγράφεται σε κλίμα ενότητας. Οι τρεις συνυποψήφιοι του Σωκράτη Φάμελλου δήλωσαν ότι θα βρίσκονται στο πλευρό του, «στρατιώτες του ΣΥΡΙΖΑ».
Διαβάστε επίσης → Σωκράτης Φάμελλος: Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στόχος είναι η επανένταξη στην αγορά εργασίας πολιτών μεγαλύτερης ηλικίας
Το ανακοίνωσε η Όλγα Κεφαλογιάννη
Οδηγός για πολίτες και επιχειρήσεις - Ποια δικαιολογητικά αντικαθίστανται από μια απλή υπεύθυνη δήλωση
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μιλά για κράτος δικαίου, τρομοκρατία και τον θάνατο της Βάγιας Νέστορα
Δείτε τα αποτελέσματα επιλογής, αναπληρωματικών και απορριπτέων - Δωρεάν φιλοξενία με κοινωνικά κριτήρια
«Το φυλάκιο υποβοηθά στη μάχη κατά της παράνομης μετανάστευσης», δήλωσε ο πρωθυπουργός
Εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ έργα 48,4 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη της ακαδημαϊκής κοινότητας και την αγορά εργασίας
10 ερωταπαντήσεις από τον υπουργό Επικρατείας για τον νέο οργανισμό
Το 37,42% άγγιξε η παραβατικότητα στους ελέγχους σε τουριστικές περιοχές
Μετά από έγκληση για εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμιση - Απείχε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας
Μετά τη νέα κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή
Ο έφεδρος είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις Ένοπλες Δυνάμεις και στην ελληνική κοινωνία
Ποιοι συνταξιούχοι πληρώνονται πρώτοι
Πότε μπαίνουν τα χρήματα στα ΑΤΜ
Το νέο credit bureau και η οικονομική ζωή των πολιτών
Οι εισφορές θα πρέπει να καταβληθούν έως και τη Δευτέρα 31 Αυγούστου 2026
Ευκαιρία για αγορές σε χαμηλότερες τιμές
Εμφανίστηκε αμετανόητος για το σεξιστικό σχόλιο εναντίον της Ζωής Κωνσταντοπούλου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.