Πολιτικη & Οικονομια

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης «απέλυσε» τον Τεμπονέρα από επιστημονικό συνεργάτη της Κ.Ο.

Την ώρα που η κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματος είναι έκρυθμη

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Kασσελάκης: «Απέλυσε» τον Τεμπονέρα από επιστημονικό συνεργάτη της Κ.Ο.
© EUROKINISSI (ΑΡΧΕΙΟΥ)

Στέφανος Kασσελάκης: Απέλυσε τον Διονύση Τεμπονέρα από επιστημονικό συνεργάτη της Κ.Ο.

Η ανοιχτή κόντρα μεταξύ τoυ Στέφανου Κασσελάκη και του Διονύση Τεμπονέρα ενόψει συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως έχει παρασκήνιο, καθώς ο πρόεδρος του κόμματος φέρεται να «απέλυσε» τον δεύτερο από τη θέση του επιστημονικού συνεργάτη της ΚΟ.

Η απόλυση Τεμπονέρα φαίνεται πως ήρθε με αφορμή την συμμετοχή του στην εκδήλωση για την Κεντροαριστερά μαζί με την Έφη Αχτσιόγλου και τον Μανώλη Χριστοδουλάκη, στην οποία υπενθυμίζεται πως παρευρέθηκε κι ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Athens Voice, ο Διονύσης Τεμπονέρας ήταν μεν επιστημονικός συνεργάτης του Διονύση Καλαματιανού, ο οποίος είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η σύμβασή του δεν είχε «ενεργοποιηθεί».

Διονύσης Τεμπονέρας: Αν το επιθυμεί ο Κασσελάκης, ας ανοίξει θέμα εκλογής προέδρου

Επισημαίνεται ότι χθες ο Διονύσης Τεμπονέρας στη θυελλώδη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ανέφερε: «"Άλλαξέ τα όλα" δεν σημαίνει "διέλυσέ τα όλα"».

«Με πλήρη συνείδηση των δυσκολιών, παραμείναμε στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και επιμένουμε να εκφράζουμε μαζί με τους συντρόφους μας, την αγωνία και τη συνείδηση της οργανωμένης εκλογικής βάσης και των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Δεν μετανιώσαμε ποτέ για την επιλογή μας αυτή. Έγκαιρα, πριν από 8 μήνες, είχαμε προειδοποιήσει για την ανάγκη διεξαγωγής ενός συνεδρίου, πριν την προεδρική εκλογή προκειμένου, όχι μόνο να γίνει ο απαραίτητος απολογισμός και η αναγκαία αυτοκριτική, αλλά και για να αποτυπωθεί η ιδεολογική ταυτότητα και η φυσιογνωμία του κόμματος, μετά από μια στρατηγική ήττα. Δυστυχώς, η πρότασή μας δεν εισακούστηκε, με αποτέλεσμα σήμερα να τίθεται σε αμφισβήτηση η ιστορική παράδοση και ο προσανατολισμός του κόμματος, όχι με δική μας ευθύνη. Το καταστατικό του κόμματος δεν είναι απλά λέξεις ”ατάκτως ερριμμένες” στο χαρτί. Είναι αποτέλεσμα συλλογικά ειλημμένης δημοκρατικής απόφασης των χιλιάδων μελών μας, που δεσμεύει άπαντες, μέχρι να αλλάξει μέσα από μια νέα, συντεταγμένη καταστατική διαδικασία. Το καταστατικό είναι η ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και δεν υπόκειται σε κανενός είδους ”εργαλειοποίηση”. Σεβασμός στο καταστατικό, σημαίνει σεβασμός στα χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτοι εμείς, σε σχετική συνεδρίαση της ΠΓ πριν 2 μήνες, είχαμε ζητήσει το επικείμενο συνέδριο να είναι και καταστατικό (και να εκλεγεί και νέα ΚΕ-ΠΓ) για να εξετάσουμε το μοντέλο του κόμματος, τη διάρθρωση, τη δομή, τα όργανα και τη λειτουργία του. Η εισήγηση του Προέδρου, ήταν αντίθετη. Ο ίδιος ο Πρόεδρος ζήτησε τη μετατροπή της ΠΓ σε ”πολιτικό κέντρο” για τον καλύτερο συντονισμό στη λήψη των αποφάσεων και για την ανάκτηση μιας περισσότερο πολιτικής λειτουργίας» είπε ο Διονύσης Τεμπονέρας.

«Στην τελευταία συνεδρίαση της ΠΓ-ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ πριν από μία εβδομάδα ουδέποτε τέθηκε το σχετικό ελλειμματικό και αποπροσανατολιστικό ερωτηματολόγιο, υπόψη των μελών του οργάνου. Δεν νοείται αδιαμεσολάβητη σχέση με τα μέλη του κόμματος, δίχως σεβασμό στην κομματική δημοκρατία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει ”μη κόμμα”. Ομόφωνα έχει ψηφιστεί η Ιδρυτική Διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το 2019, που απαντάει σε ζητήματα ιδεολογικού προσανατολισμού και στρατηγικής και παραμένει σε ισχύ μέχρι σήμερα. Η συζήτηση που ανοίγει παραμονές του συνεδρίου, δημιουργεί πολιτική σύγχυση και ενδεχομένως υποκρύπτει ταυτοτικές αλλαγές, που αγνοούν τα μέλη. Τα μέλη δεν έδωσαν ποτέ εξουσιοδότηση για τη μετάλλαξη του κόμματος, σε καμία σοσιαλδημοκρατική ή φιλελεύθερη εκδοχή. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συνέχεια της αριστερής – προοδευτικής του παράδοσης και θέλει να είναι ένα κόμμα της πληθυντικής, συμπεριληπτικής, κυβερνώσας Αριστεράς. Έγκαιρα, χωρίς διχαστικούς αιφνιδιασμούς και με σεβασμό στα μέλη του κόμματος, αλλά και στο σημαντικό επικείμενο συνέδριο που πρέπει να ολοκληρωθεί ομαλά, καταθέσαμε κείμενο συμβολής στον προσυνεδριακό διάλογο(”Μέτωπο Δημοκρατίας”) προκειμένου να συζητηθεί στις οργανώσεις του κόμματος και να είναι αντικείμενο διαλόγου και επεξεργασίας. Τολμήσαμε με θάρρος, να αντιμετωπίσουμε και να εκτεθούμε στην κρίση των μελών, παίρνοντας θέση όχι μόνο με λόγια, αλλά και με έργα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θέλει να ανακτήσει την κυβερνητική του προοπτική και να δώσει διέξοδο στα φτωχά και μεσαία λαϊκά στρώματα» συνέχισε.

Κλείνοντας την ομιλία του, αναφέρθηκε στον πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη. «Αυτή η προοπτική προϋποθέτει αξιοπιστία και συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο και όχι απολιτικές, επικοινωνιακές ακροβασίες. ‘‘Άλλαξε τα όλα” δε σημαίνει ”διέλυσε τα όλα”. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χρίζει ανασυγκρότησης πάνω στην ιστορική του παράδοση, δεν κάνει ένα άλμα στο κενό. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα ήταν ασέβεια προς τον Αλέξη Τσίπρα και στους χιλιάδες ανθρώπους, που αγωνίστηκαν για περισσότερο από μια δεκαετία για να μείνει ζωντανό και να εξελιχθεί ένα πολιτικό εγχείρημα της Αριστεράς. Οφείλουμε να χτίσουμε πάνω στη θετική εμπειρία του παρελθόντος, σε αριστερή-προοδευτική κατεύθυνση. Θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να ξαναφέρουμε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην κυβέρνηση και να κατακτήσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Στο απευκταίο σενάριο, που το αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών εκλογών δεν είναι καλό, όλοι θα έχουμε ένα μερίδιο ευθύνης για την ήττα, όμως οι επιλογές και οι παραλείψεις, αφορούν πρώτα από όλους τον ίδιο τον Πρόεδρο. Είμαστε Αριστεροί. Δεν εκβιαζόμαστε. Δε δίνουμε ποτέ και σε κανέναν λευκή επιταγή. Όλοι κρινόμαστε.

»Προσωπικά δεν έχω πολιτικές ανασφάλειες. Το αποδεικνύει η πολιτική μου διαδρομή. Σκεφτόμαστε και λειτουργούμε πολιτικά. Είμαστε στο ΣΥΡΙΖΑ όχι από ανάγκη, αλλά από επιλογή. Θα στηρίξουμε τον ”Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς – Προοδευτική Συμμαχία” γιατί στηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στηρίζουμε τον εργαζόμενο λαό, τους μικρομεσαίους, τη νεολαία, τους αγρότες, τους ανέργους, τους διανοούμενους, τους μη προνομιούχους. Δεν αντιπολιτευόμαστε τον εαυτό μας. Κοιτάμε έξω και μπροστά και έχουμε μοναδικό μέτωπο απέναντι στα μεγάλα προβλήματα, στην ακρίβεια που κατατρώει το λαϊκό εισόδημα, στη διάλυση της δημόσιας παιδείας και υγείας, στον αφανισμό της αγροτιάς, στην καταπάτηση του Συντάγματος, της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Έχουμε μέτωπο απέναντι στη Δεξιά και στις δεξιές πολιτικές. Θα στηρίξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θα στηρίξουμε το μοναδικό μας σπίτι, για να το κάνουμε αποκούμπι και καταφύγιο για τους ανθρώπους της εργασίας και της δημιουργίας.

»Τέλος, δεν συναινώ στην de facto διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ. Αν το επιθυμεί ο Πρόεδρος έχει κάθε δικαίωμα να ανοίξει καταστατικά τη διαδικασία προεδρικής εκλογής» κατέληξε ο Διονύσης Τεμπονέρας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.