- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Μητσοτάκης στο υπουργικό: «Ιστορική μεταρρύθμιση τα μη κρατικά πανεπιστήμια»
Θα λειτουργούν με αυστηρές προϋποθέσεις σύμφωνα με τον πρωθυπουργό
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο - Τι είπε για τα μη κρατικά πανεπιστήμια
Ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με το νομοσχέδιο για το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αθλητική βία να είναι στο επίκεντρο.
«Ιστορική μεταρρύθμιση στην παιδεία να λειτουργήσουν επιτέλους και στην Ελλάδα μη κρατικά πανεπιστήμια. Το νομοσχέδιο δίνει την προοπτική ο τόπος να γίνει κέντρο προσέλκυσης φοιτητών αλλά και να μείνουν στην πατρίδα πολλοί από τους 40.000 νέους που επιλέγουν αν φύγουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Προτεραιότητά μας το Δημόσιο Πανεπιστήμιο με πρόσθετη χρηματοδότηση θα μπορεί να διευτρύνει τις συνεργασίες με κορυγαλια διεθνή ιδρύματα. Τα μη κρατικά πανεπιστήμια να αποκαταστήσουν μία ιστορική ανορθογραφία. Είμαστε μία χώρα από τι ελάχιστες που υψώνει τείχη.
Ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων τα προγράμματα σπουδών με αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια. Και το ίδιο αυστηρά κριτήρια θα υπάρχουν και για τις εγκαταστάσεις τους.
Και το οικονομικό κομμάτι. Τα έξοδα που κάνουν οι γονείς θα μπορούν αυτά τα χρήματα να μείνουν εδώ και να συνεισφέρουν στην οικονομία της χώρας.
Σήμερα κάνουμε ένα πρώτο αλλά θεμελιώδες βήμα για την αναθεώρηση του άρθρου 16. Να δούμε ποιος είναι στην πράξη και όχι στα λόγια προοδευτικός και εκσυγχρονιστής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισήγησή του.
«Σε αυτή την εποχή της διεθνούς αναστάτωσης που διανύουμε ο φετινός προϋπολογισμός αποδεικνύει έμπρακτα ότι η άλλη όψη της οικονομικής μας πολιτικής είναι η κοινωνική φροντίδα. Η χώρα παραμένει σε μια ανοδική τροχιά. Προβλέπουμε ανάπτυξη μεγαλύτερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το 2023 είπε ο πρωθυπουργός και οι εξαγωγές σημειώνουν ρεκόρ. Οι εργαζόμενοι έχουν ξεπεράσει τα 4 εκατομμύρια, μειώσαμε τους φόρους και αυξάνουμε τον δημόσιο πλούτο», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στη συνέχεια, παραδέχτηκε πως «η κατάσταση δεν είναι εύκολη και ο πληθωρισμός ροκανίζει το εισόδημα των νοικοκυριών», αλλά σημείωσε ότι «στον προϋπολογισμό συμπεριλαμβάνονται μέτρα όπως η μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, αυξήσεις στις συντάξεις αύξηση στον κατώτατο μισθό».
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό αυξήσεις θα δουν και «οι γιατροί του ΕΣΥ και θα συνεχιστούν τα αναχώματα στην ενεργειακή κρίση και τόνισε ότι υπάρχει ένα απόθεμα ενός δισεκατομμυρίου. Προβλέπουμε επίσης τόνισε πρόσθετες ενισχύσεις για αγρότες και κτηνοτρόφους. Για τις αμυντικές δαπάνες την επόμενη διετία είπε προβλέπονται 6 δισ.».
«Τα παραπάνω δεν αλλάζουν τον ανηφορικό δρόμο που έχουμε μπροστά μας. Οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία πιέζουν την παγκόσμια οικονομία. Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι και όσα επικαλούμαστε είναι αφορμή για να κοπιάζουμε αλλά όχι να κομπάζουμε. Ταυτόχρονα δεν είμαστε διατεθειμένοι να υποκύψουμε στα νέα “δώσ’ τα όλα”», ανέφερε.
Ο πρωθυπουργός κλείνοντας την εισήγησή του εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί αναρτήθηκε σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για την Στεγαστική Πολιτική. Ειδικά για τους νέους, σημείωσε ότι είναι μια ολιστική πρωτοβουλία και θα βρει ανταπόκριση στην κοινωνία.
Τα θέματα της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου είναι:
Παρουσίαση από τον υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη του νομοσχεδίου για το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο
Παρουσίαση από τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη του νομοσχεδίου για το Εθνικό Σύστημα Τραύματος
Παρουσίαση από τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση των νομοθετικών πρωτοβουλιών για την αθλητική βία
Παρουσίαση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον υφυπουργό Νίκο Ταγαρά των νομοθετικών πρωτοβουλιών για την πολεοδομική μεταρρύθμιση
Παρουσίαση από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο του νομοσχεδίου για την ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών και την κρατική αρωγή
Εισήγηση από τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο για την έγκριση του ενοποιημένου σχεδίου κυβερνητικής πολιτικής 2024
Εισήγηση από την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη σχετικά με τον καθορισμό υπηρεσιών και ποσοτικών στόχων για την εφαρμογή του συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής των υπαλλήλων κατ' εφαρμογή του ενοποιημένου σχεδίου κυβερνητικής πολιτικής 2024.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι αντιδράσεις και η δημόσια αντιπαράθεση
Η διαχείριση της κρίσης του 1996 και η στάση των Αμερικανών
Το σχέδιο του rebranding και η «κινούμενη άμμος»
Κυριακάτικη ανασκόπηση με αιχμή άμυνα, υποδομές Κρήτης, επιστολική ψήφο, στέγαση και δημόσια υγεία
Από 2 Φεβρουαρίου για επιχειρήσεις άνω του 1 εκατ. ευρώ – Τι ισχύει για δηλώσεις, πρόστιμα και κίνητρα
Μετά την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές, το ΥΠΕΣ σχεδιάζει tablet στα εκλογικά τμήματα και ψήφο από άλλο δήμο
Φορολογικές εκπτώσεις και προκαθορισμένα μισθώματα για νεόδμητα ακίνητα σε δεκαετή μίσθωση
Tίθεται σε δημόσια διαβούλευση
Eκλεγόταν βουλευτής από το 1977 ως το 2000
Με αφορμή την παρουσία του στο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ
Tι είπε για τις εσωκομματικές διαφωνίες
Η ATLANTIC SEE LNG TRADE επισπεύδει τον Κάθετο Διάδρομο – πρώτες ροές LNG από Μάρτιo
Στο περιθώριο του ΕΛΚ, Ελλάδα και Βουλγαρία ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια και διασύνδεση
Έως 6 Φεβρουαρίου καταβάλλονται 74 εκατ. ευρώ σε 99.862 δικαιούχους – αναλυτικά όλα τα ποσά
Σχέδιο τύπου Θεσσαλονίκης, αυστηρότερη εφαρμογή του ΚΟΚ και έξυπνες κάμερες για ανάσα στην Αθήνα
Από τη Λευκωσία, η υπουργός παρουσίασε τον εθνικό διάλογο και τα μέτρα στήριξης του εκπαιδευτικού επαγγέλματος
Τασούλας και Μαρινάκης τονίζουν την αποτροπή, τον διάλογο χωρίς υποχωρήσεις και τις σταθερές κόκκινες γραμμές
Εκτεταμένο πλέγμα δράσεων για το 2025–2026 με επιδοτήσεις προσλήψεων, επιχειρηματικότητα και στοχευμένα προγράμματα απασχόλησης
Τριάντα χρόνια μετά τα Ίμια, σαφές μήνυμα προς Άγκυρα: καμία γκρίζα ζώνη στο Αιγαίο
Αιολικά και ηλιακά ξεπέρασαν τα ορυκτά καύσιμα – Ισχυρή ελληνική παρουσία, άνοδος φυσικού αερίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.