Πολιτικη & Οικονομια

Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός 2024: 158 «ναι», 142 «όχι»

Προηγήθηκαν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
 Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός 2024: 158 «ναι», 142 «όχι»
Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός 2024: 158 «ναι», 142 «όχι» © ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Προϋπολογισμός 2024:  Υπερψηφίστηκε με 158 «ναι» - 142 «όχι» - Προηγήθηκαν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Υπερψηφίστηκε με 158 «ναι» από τη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2024 σε σύνολο 300 ψηφισάντων μετά από την ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία, ενώ με μεγάλη πλειοψηφία υπερψηφίστηκαν οι αμυντικές δαπάνες και τα έξοδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα υπερψηφίστηκαν οι δαπάνες του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας καθώς έλαβαν 249 θετικές ψήφους έναντι 51 αρνητικές καθώς και τα έξοδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, που ψηφίστηκαν με 239 «ναι» έναντι 61 «όχι».

Τα έξοδα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ψηφίσθηκαν από 159 βουλευτές, έναντι 140 που ψήφισαν «όχι».

Τα έξοδα του Υπουργείου Παιδείας - Θρησκευμάτων- Αθλητισμού καθώς και του Υπουργείου Υγείας ψηφίσθηκαν από 158, καταψήφισαν 132 και 10 τάχθηκαν με το «παρών».

Τα έξοδα όλων των υπόλοιπων Υπουργείων ψηφίσθηκαν από 158 βουλευτές ενώ 142 τα καταψήφισαν.

Σημειώνεται ότι η ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού επέχει θέση ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cxqtntjrjald)

Όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, οι συνεδριάσεις κατά την πενθήμερη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2024, διάρκεσαν συνολικά 66 ώρες. Μίλησαν 220 βουλευτές, 34 μέλη κυβέρνησης (23 υπουργοί, 4 αναπληρωτές υπουργοί και 7 υφυπουργοί) οι 9 γενικοί και οι 15 ειδικοί εισηγητές των κομμάτων καθώς και οι 9 κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και οι αρχηγοί των κομμάτων χωρίς καμία σύντμηση χρόνου.

Νωρίτερα σήμερα προηγήθηκαν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών με την αντίστροφη σειρά της δύναμης των εννέα κοινοβουλευτικών ομάδων ενώ η συζήτηση έκλεισε με τις τοποθετήσεις του υπουργού Οικονομίας, Κωστή Χατζηδάκη και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μητσοτάκης: Δύο νέες ανακοινώσεις κατά τη διάρκεια της ομιλίας του 

Κατά την έναρξη της ομιλίας του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, τονίζοντας ότι ένας εθνικός στόχος που αποτέλεσε δέσμευσή του, επιτεύχθηκε, σηματοδοτώντας ότι πέρασε η εποχή της αναξιοπιστίας. «Η πρώτη σελίδα μιας νέας εποχής. Τώρα θα αντιμετωπιστούν χρόνιες παθογένειες, με αποτελέσματα που θα πείθουν. Εκτός συνόρων έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να πρωταγωνιστούμε. Αλλά και στο εσωτερικό μέτωπο, θα θωρακίσουμε την κοινωνία» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Αύξηση 20% στην αποζημίωση εφημεριών των γιατρών στο ΕΣΥ 

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι ξεπαγώνουν οι τριετίες από 1/1/24, ότι έρχεται νέα αύξηση κατώτατου μισθού από 1η Απριλίου, ενώ ανακοίνωσε για τους γιατρούς αύξηση 20% στην αποζημίωση εφημεριών στο ΕΣΥ από αρχές του νέου έτους

Παράλληλα μίλησε για «αύξηση πόρων και ελέγχων στον ΕΟΠΥΥ», σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει τίποτα πιο άρρωστο από την αισχροκέρδεια στην Υγεία».

Νόμος για μη κρατικά ΑΕΙ θα ψηφιστεί εντός Ιανουαρίου

Αναφερόμενος στην Παιδεία, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε δωρεάν ψηφιακό φροντιστήριο για όποιον μαθητή το χρειάζεται και ετοιμάζεται για πανελλαδικές, εντός του 2024. Με αφορμή τα αποτελέσματα του διαγωνισμού PISA, επισήμανε ότι καθίσταται αναγκαία η ταχύτερη προώθηση των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της Παιδείας και υπογράμμισε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η αξιολόγηση.

Παράλληλα, σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η απελευθέρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με στόχο την εξωστρέφεια. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός είπε: «Είναι ανάγκη να εισάγουμε μη κρατικά ανώτατα ιδρύματα» και ανακοίνωσε ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας και θα έχει ψηφιστεί εντός Ιανουαρίου 2024.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cxqt1ljcy3sx)

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε αναπτυξιακό και κοινωνικά δίκαιο τον προϋπολογισμό, ευθυγραμμισμένο με το πρόγραμμα σταθερότητας,  και επισήμανε ότι η επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι αδιαπραγμάτευτη. Στράφηκε, δε, στην αντιπολίτευση και απευθυνόμενος ειδικότερα στον κ. Ανδρουλάκη ζήτησε κοστολογημένες τις προτάσεις, πχ για αύξηση του ΕΚΑΣ, καθώς και να αναφέρεται από πού θα βρίσκονται τα ποσά αυτά ώστε παράλληλα να επιτυγχάνονται τα αναγκαία πρωτογενή πλεονάσματα.

Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή | Προϋπολογισμός 2024

Κωστής Χατζηδάκης: Δίνουμε μόνο όσα αντέχουμε

Ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής απάντησε στην Αντιπολίτευση για τον Προϋπολογισμό 2024.

Υπερασπιζόμενος τον Προϋπολογισμό της κυβέρνησης, ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι «δίνουμε μόνο όσα αντέχουμε» και έκανε λόγο για «σωστό μείγμα οικονομικής πολιτικής με πολιτική σταθερότητα. Δεν υπάρχουν σύννεφα στον πολιτικό ορίζοντα».

Χαρίτσης: Η ζωή στην Ελλάδα του 2023 είναι συνδεδεμένη με την ανασφάλεια

Ο Αλ. Χαρίτσης έκανε λόγο για ανθρώπους που «νιώθουν φτωχοί, ακόμα κι αν δεν είναι» και για μια «κοινωνία που δεν πιστεύει στον εαυτό της», ενώ τόνισε πως ο προϋπολογισμός θα έπρεπε να απαντά στο «πώς θα έχουμε πολιτικές που αμφισβητούν τον πυρήνα της ανισότητας, στο πώς θα σχεδιάσουμε την έξοδο της χώρας μας από την παραγωγική στασιμότητα, στο πώς θα οχυρωθούμε απέναντι στην περιβαλλοντική κρίση που μας απειλεί, και εν τέλει, στο πώς θα θωρακίσουμε τη Δημοκρατία μας από τη μοιρολατρία και τον κυνισμό του "δεν αλλάζει τίποτα και αν αλλάξει κάτι θα είναι μόνο προς το χειρότερο"».

Κωνσταντοπούλου: Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό σε όλα τα πεδία

Δεν προϋπολογίσατε σωστά για το 2024, διότι δεν υπολογίσατε τους πολίτες και την κοινωνία, τόνισε στην καταληκτική ομιλία της, η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ανοίγοντας τον κύκλο των ομιλιών των αρχηγών των κομμάτων επί του κρατικού προϋπολογισμού του 2024 η κα Κωνσταντοπούλου είπε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα της θα τον καταψηφίσει «σε όλα του τα πεδία».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ