Πολιτικη & Οικονομια

Η συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή

Θα διαρκέσει ως την Κυριακή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ολομέλεια της Βουλής
Ολομέλεια της Βουλής © Σωτήρης Δημητρόπουλος / Eurokinissi

Προϋπολογισμός 2024: Η συζήτηση στη Βουλή - Θα διαρκέσει ως την Κυριακή

Ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 το πρωί η συζήτηση του Προϋπολογισμού 2024 στην Ολομέλεια της Βουλής. Θέσεις μάχης έχουν λάβει οι -εννέα πλέον- Κοινοβουλευτικές Ομάδες.

Live η συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή

Από την ΝΔ εισηγητές είναι οι Στέλιος Πέτσας, Διονύσης Ακτύπης, Γιώργος Κωτσός, Νεοκλής Κρητικός και Φώντας Μπαραλιάκος, από τον ΣΥΡΙΖΑ η Κατερίνα Νοτοπούλου, Χρήστος Γιαννούλης, Νίκος Πέππας και Γιώργος Γαβρήλος, από το ΠΑΣΟΚ Παύλος Γερουλάνος, Ελένη Βατσινά, Πάριος Κουκουλόπουλος, από το ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου και Νίκος Καραθανασόπουλος, από την Ελληνική Λύση οι Στέλιος Φωτόπουλος και Βασίλης Βιλιάρδος, από τους Σπαρτιάτες οι Θανάσης Χαλκιάς και Ιωάννης Κόντης, από την Νίκη οι Δημήτρης Νατσιός και Ανδρέας Βορύλλας, από την Πλεύση Ελευθερίας οι Ελένη Καραγεωργοπούλου και Αλέξανδρος Καζαμίας και από την Νέα Αριστερά η κυρία Εφη Αχτσιόγλου.

Οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών θα γίνουν την ερχόμενη Κυριακή και η συζήτηση θα κλείσει με τις τοποθετήσεις του Υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και του πρωθυπουργού Κυριάκος Μητσοτάκη προκειμένου να διεξαχθεί η ψηφοφορία.

Να θυμίσουμε πως το νομοσχέδιο με τίτλο «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2024» έχει ήδη γίνει δεκτό, κατά πλειοψηφία, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Η Νέα Δημοκρατία ψήφισε υπέρ του σχεδίου νόμου, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση – Κυριάκος Βελόπουλος, το Δημοκρατικό Κίνημα «Νίκη» και η Πλεύση Ελευθερίας – Ζωή Κωνσταντοπούλου, το καταψήφισαν, ενώ οι Σπαρτιάτες επιφυλάχθηκαν.

Οι θέσεις των κομμάτων

Η αντιπολίτευση αναμένεται να εξαπολύσει «πυρά» κατά της κυβέρνησης ότι δεν κάνει αρκετά για την αντιμετώπιση της κατακόρυφης ανόδου των τιμών, με ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα των ελέγχων για την αισχροκέρδεια, με το κυβερνητικό επιτελείο να αντιπαραβάλει τα Καλάθια του Νοικοκυριού (λόγω των εορτών μετονομάστηκαν σε Καλάθι των Χριστουγέννων και Καλάθι του Αγίου Βασίλη) και τα άλλα μέτρα που λαμβάνονται για την συγκράτηση των τιμών στα σούπερ μάρκετ, καθώς και τη σειρά επιδομάτων και ενισχύσεων για τη στήριξη έναντι των αυξήσεων στην ενέργεια, για παράδειγμα.

Η κυβέρνηση έχει κατ΄επανάληψη τονίσει ότι ποντάρει στην αύξηση του εισοδήματος των πολιτών, και προς αυτήν την κατεύθυνση προωθεί αυξήσεις μισθών και συντάξεων, «επενδύοντας» πάντως περισσότερο στα ωφέλη της ανάπτυξης της Οικονομίας. Στα «ατού» της είναι η επενδυτική βαθμίδα που έχει κατακτήσει η χώρα, με την αντιπολίτευση να υποστηρίζει ότι δεν έχει φέρει κάποιο απτό αποτέλεσμα.

Παράλληλα, κατά τη συζήτηση των διαφόρων παραμέτρων του Προϋπολογισμού αναμένεται να επαναληφθεί η κόντρα για τα φρεσκοψηφισμένα μέτρα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, με έμφαση στους ελεύθερους επαγγελματίες. 

Η συζήτηση του Προϋπολογισμού θα διαρκέσει 5 ημέρες, από τις 11:00 σήμερα, Τετάρτη (12/12) έως το βράδυ της Κυριακής (17/12), όταν θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία.

Με την προσθήκη της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, η Βουλή διαθέτει πλέον εννέα κοινοβουλευτικές ομάδες με την εξής δύναμη: ΝΔ 158 έδρες, ΣΥΡΙΖΑ 36, ΠΑΣΟΚ 32, ΚΚΕ 21, Ελληνική Λύση 12, Σπαρτιάτες 11, Νέα Αριστερά 11, Νίκη 10, Πλεύση Ελευθερίας 6, ενώ 3 έδρες καταλαμβάνουν ανεξάρτητοι βουλευτές.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ