- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Κυριάκος Πιερρακάκης: Στην τελική ευθεία το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ
«Ιστορικός αναχρονισμός το μονοπώλιο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση»
Κυριάκος Πιερρακάκης - μη κρατικά ΑΕΙ: Στο τελευταίο στάδιο επεξεργασίας το νομοσχέδιο - Οι βασικές προτεραιότητες του υπουργείου Παιδείας.
«Το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της επεξεργασίας του και πολύ σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση», τονίζει σε συνέντευξή του ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης, επιβεβαιώνοντας τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών σχετικά με το τεράστιας σημασίας για την παιδεία και την εκπαίδευση θέμα της ίδρυσης και στην Ελλάδα μη κρατικών ΑΕΙ, έστω και με τη μορφή της συνεργασίας με πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού.
Ο κ. Πιερρακάκης επαναλαμβάνει την πάγια θέση του (και της κυβέρνησης) πως «το κρατικό μονοπώλιο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί έναν ιστορικό αναχρονισμό» και σημειώνει πως «αυτό το γεγονός έχει οδηγήσει τη χώρα να είναι εκπαιδευτικά ανάδελφη».
Σημειώνει πως «θα επιδιώξουμε την αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος ώστε να επιλύσουμε με οριστικό τρόποι αυτή την εκκρεμότητα» και προσθέτει ότι «μέχρι τότε, όμως, σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε το σύνολο των δυνατοτήτων που μας δίνει το Σύνταγμα, το ενωσιακό και το διεθνές δίκαιο, ιδρύοντας στην Ελλάδα παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων».
Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Πιερρακάκης αναλύει τις βασικές προτεραιότητες του για το αναγκαίο ψηφιακό άλμα στην εκπαίδευση και για τον εκσυγχρονισμό των επαγγελματικών δεξιοτήτων, χωρίς βεβαίως να αφήνει εκτός πεδίου το ανοιχτό σχολείο, την διεθνοποίηση των πανεπιστημίων, την δια βίου μάθηση και την καταπολέμηση της σχολικής βίας.
Τέλος, αποκαλύπτει πως «αυτή τη στιγμή επεξεργαζόμαστε τα κριτήρια που θα εξασφαλίσουν πως τα παραρτήματα των ξένων πανεπιστημίων θα λειτουργούν με άρτιες ακαδημαϊκές και υλικοτεχνικές προδιαγραφές ώστε να παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους φοιτητές τους».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποια είναι η τελευταία μέρα προσφορών
«Πλημμυρισμένη η ανασφάλεια των πολιτών», δήλωσε ο Παύλος Χρηστίδης
Στόχος η πλήρης αναβάθμιση με 100% τηλεδιοίκηση, σηματοδότηση και ETCS έως τον Αύγουστο του 2026
Η υπογραφή ενός νόμου είναι μια πράξη έγκρισης με πολιτικό βάρος
Πού παγώνουν οι άδειες Airbnb σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και γιατί η άδεια δεν ακολουθεί πλέον το ακίνητο
Σε πλήρη εξέλιξη η διαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους - Στόχος τα 950 ευρώ έως το 2027
Το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής, πελατολόγιο και ψηφιακή κάρτα εργασίας παντού
Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συνεχίζεται
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Νέα δομή για υιοθεσίες και ανακαίνιση Ξενώνα Βραχείας Φιλοξενίας παιδιών με αναπηρία
Η απάντηση της υπουργού Τουρισμού στα δημοσιεύματα
Όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τα αυθαίρετα
Οι απαντήσεις Φλωρίδη για τη διαδικασία
Η αντίληψη της εξουσίας ως συναδελφική αλληλεγγύη
Ο πρωθυπουργός μίλησε για ΗΠΑ–ΕΕ, Γροιλανδία, κοινή άμυνα και το Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα
Δεν θα είμαι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές
Ο καθηγητής του ΟΠΑ και μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ μιλάει για ανθρώπινο κεφάλαιο, αξιολόγηση στην εκπαίδευση, αγορά εργασίας και το στοίχημα της επιστροφής των νέων στην Ελλάδα
Αύξηση 15,1% στις εκταμιεύσεις – Επτά στα δέκα καταναλωτικά δάνεια μέσω e-banking και m-banking
Νομοσχέδιο για λιγότερη γραφειοκρατία, ταχύτερες διαδικασίες και λύσεις «καθημερινής τρέλας» στο Δημόσιο
Εκπτώσεις σε 35 χώρες, ταξίδια, πολιτισμό και online αγορές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.