- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Οικονομία, μεταναστευτικό και Μεσανατολικό θα κυριαρχήσουν στη συνάντηση Μητσοτάκη - Σολτς
Τι θα απασχολήσει τους δύο ηγέτες
Συνάντηση Μητσοτάκη - Σολτς: Η ατζέντα που θα συζητηθεί - Τι θα απασχολήσει τους δύο ηγέτες
Οικονομία, Μεταναστευτικό, Ενέργεια αλλά και οι περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, ελέω της νέας κρίσης του Μεσανατολικού θα είναι η «ατζέντα» της αυριανής συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, στο Βερολίνο.
Κυβερνητικές πηγές παρατηρούν ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη γερμανική πρωτεύουσα πραγματοποιείται σε μια συγκυρία, κατά την οποία η ελληνική οικονομία έχει περάσει σε άλλη φάση μετά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, την ώρα, που έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη μείωση χρέους στον κόσμο το 2022, σε ό,τι αφορά στο λόγο χρέους και ΑΕΠ και πλέον βρίσκεται σε τροχιά μείωσης του χρέους κάτω από τα επίπεδα του 2012 μέχρι το τέλος του χρόνου, επιδόσεις υψηλότερες από αναπτυγμένες οικονομίες της ευρωζώνης.
Τα προαναφερθέντα επιτεύγματα, όπως τονίζουν τα ίδια πρόσωπα, είναι φυσικό να συμπαρασύρουν και τις ελληνογερμανικές σχέσεις, που έχουν εκ των πραγμάτων περάσει σε άλλη φάση, καθώς η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της τα χρόνια της κρίσης. Αυτό είναι και το μήνυμα που θα εκπέμψει με την επίσκεψη του στο Βερολίνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς τα ζητήματα της Οικονομίας, τόσο τα διμερή, όσο και αυτά που άπτονται της ευρωπαϊκής ατζέντας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.
Ούτως ή άλλως βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ, στην οποία η Ελλάδα διεκδικεί περισσότερους πόρους για το Μεταναστευτικό, αλλά και την προσαρμογή αυτού στην κλιματική αλλαγή και δη στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.
Η Ελλάδα κόμβος μεταφοράς ενέργειας στον Διάδρομο Νότου-Βορρά
Ακόμη ένα ζήτημα που αναμένεται να απασχολήσει τους δύο ηγέτες είναι η ενέργεια και συγκεκριμένα η διασυνδεσιμότητα, καθώς η Ελλάδα αποτελεί κόμβο μεταφοράς ενέργειας στον Διάδρομο Νότου-Βορρά, γέφυρα της Ευρώπης με τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι και την Ουκρανία και επιδιώκει να είναι πάροχος ενεργειακής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.
Προφανώς και το Μεταναστευτικό θα βρεθεί στην ατζέντα των συζητήσεων, ένα ζήτημα, στο οποίο εξαρχής η Ελλάδα επέμενε ότι είναι ευρωπαϊκό και χρήζει συνολικής ευρωπαϊκής απάντησης, με βασική προτεραιότητα την ανάγκη προστασίας των συνόρων, αρχή, που πλέον αποτελεί ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Μητσοτάκης και Σολτς αναμένεται επίσης να ανταλλάξουν απόψεις για τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, με έμφαση στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Δυτικά Βαλκάνια, τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς και όλα τα ζητήματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.
Σήμερα (Δευτέρα) το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής του CDU Φρίντριχ Μερτς. Εν συνεχεία, θα έχουν δημόσια συζήτηση στο Ίδρυμα Konrad Adenauer (KAS), την οποία θα προλογίσει ο πρόεδρος του Ιδρύματος Νόρμπερτ Λάμμερτ με την εκδήλωση να τιτλοφορείται: «Ελλάδα και Ευρώπη- Ένα νέο κεφάλαιο με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη».
Τέλος, το βράδυ της Δευτέρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθίσει στο δείπνο ηγετών (Ελλάδος, Κύπρου, Αυστρίας, Λιθουανίας, Βελγίου και Ουγγαρίας), που φιλοξενεί στην καγκελαρία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στο πλαίσιο άτυπων συζητήσεων ανά ομάδες με τους ηγέτες της ΕΕ για την υιοθέτηση της Στρατηγικής Ατζέντας της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2024.
Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, η συζήτηση για την Στρατηγική Ατζέντα της ΕΕ άνοιξε στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Γρανάδας και αφορά τους τρόπους με τους οποίους θα αντιμετωπίσει η ΕΕ τις γεωπολιτικές προκλήσεις, αλλά και με ποιο τρόπο θα ενισχύσει το γεωπολιτικό της αποτύπωμα, ήτοι η συζήτηση περί διεύρυνσης της ΕΕ, την ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητά της.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι αναφέρουν οι αναλυτές για την Ευρώπη γενικότερα
«Πηγαίνω στο γιατρό και δεν φοβάμαι ότι θα με χρεοκοπήσει», αναφέρει η Κάρα
Πρόκειται για στρατιωτικό μεταγωγικό νέας γενιάς
Ο υπουργός Αμυνας δεν έδωσε λεπτομέρειες για τον αριθμό των αεροσκαφών ή για το ποσό που θα δαπανήσει
Εκδήλωση προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου
Πώς αξιολογούν οι πολίτες τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την εξωτερική πολιτική και την άμυνα της χώρας
Τι λένε για τα κυοφορούμενα κόμματα Καρυστιανού, Τσίπρα, Σαμαρά
Στέλνοντας μήνυμα εσωκομματικής αποφόρτισης
Αφότου η Βουλή δώσει την άδεια
Το απόγευμα θα είναι κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση «Διαχρονία και Οικουμενικότητα»
Μειώθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της πόλης κατά 15%
Τα καρδιαγγειακά νοσήματα εξακολουθούν να αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στην Ευρώπη
Η νέα ρύθμιση του ΕΦΚΑ που μειώνει δραματικά τον χρόνο αναμονής
Στόχος η βελτίωση της κυκλοφορίας στην Αττική μέσω αξιοποίησης προσωπικού και τεχνητής νοημοσύνης
Πότε βγαίνουν τα προσωρινά αποτελέσματα
«Έπρεπε να κρατηθεί προληπτικά αλλά η Δικαιοσύνη πήρε άλλη απόφαση»
Η νέα φάση επεκτείνεται σε 132 δήμους - Πλήρως αναβαθμισμένες υποδομές έως τον Σεπτέμβριο του 2026
«Κάποιοι θα πάνε και στην σελήνη για να μην μιλήσουν»
Στάθηκε στον «ψηφιακό συνταγματισμό», τον οποίο όρισε ως προσπάθεια μεταφοράς των αρχών του κλασικού συνταγματισμού στο ψηφιακό περιβάλλον
«Δεν θα αφήσουμε τη Βουλή να γίνει ένα διαρκές δικαστήριο και να υποταχτούμε σε αυτόκλητους δικαστές»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.