- CITY GUIDE
- PODCAST
-
23°
Standard & Poor’s: Στην επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα
Αναβάθμιση από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης
Επενδυτική βαθμίδα έδωσε ο Standard & Poor’s στην Ελλάδα
Στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας, στη βαθμίδα «BBB-», με σταθερές προοπτικές (από «BB+»), προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s το βράδυ της Παρασκευής (20/10), δίνοντας την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα.
Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, που βάζει ξανά τη χώρα στα επενδυτικά «σαλόνια».
Η αναβάθμιση από τον Standard & Poor’s σε επενδυτική βαθμίδα έρχεται μετά την αντίστοιχη απόφαση της DBRS.
Τον περασμένο μήνα ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, προχώρησε σε διπλή αναβάθμιση στη βαθμίδα «Ba1», ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Υπενθυμίζεται πως ο οίκος Moody’s διατηρούσε μέχρι στιγμής την πιο χαμηλή αξιολόγηση στην Ελλάδα σε σχέση με τους υπόλοιπους μεγάλους οίκους, καθώς κατέτασσε τη χώρα μας τρεις βαθμίδες πιο χαμηλά από το σχετικό ορόσημο.
Πλέον, η ελληνική οικονομία δίνει «ραντεβού» με τον οίκο Fitch την 1η Δεκεμβρίου στο τελικό «στοίχημα» της ελληνικής κυβέρνησης για τη φετινή χρονιά.
Η ανακοίνωση της αναβάθμισης στην επενδυτική βαθμίδα από τον Standard & Poor’s
Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, «τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας βελτιώνονται χάρη στις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης. Από την κρίση χρέους την περίοδο 2009-2015, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση των οικονομικών και δημοσιονομικών ανισορροπιών της Ελλάδας».
«Αναμένουμε πρόσθετες διαρθρωτικές οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, σε συνδυασμό με τα κονδύλια της ΕΕ, τα οποία θα στηρίξουν την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη τα έτη 2023-2026 και θα συνδράμουν στη συνεχή μείωση του δημόσιου χρέους. Ως εκ τούτου, αναβαθμίσαμε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας για την Ελλάδα σε «BBB-/A-3» από «BB+/B», με σταθερές προοπτικές», επισημαίνει ο S&P.
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, οι σταθερές προοπτικές αφορούν τους «ισορροπημένους κινδύνους» στο εξωτερικό περιβάλλον που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την οικονομία της Ελλάδας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων», τόνισε η υπουργός Εργασίας
Τι λένε παραγωγοί και εκπρόσωποι της αγοράς
Η πρώτη αντίδραση μετά την παραπομπή σε Ειδικό Δικαστήριο για τα Τέμπη
Στις 14 Οκτωβρίου η ανακοίνωση των νέων μέτρων
Στα 2,83 εκατ. ευρώ η χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής
Όλοι τους διαγωνίζονται στο ποιος θα πει κάτι για να συγκινήσει το φανατικό κομματικό ακροατήριο, αυτό που βάζει τον σταυρό
Το τρίπτυχο παρεμβάσεων που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και η κριτική στην κυβέρνηση για την ακρίβεια
Οι δύο βασικές προϋποθέσεις για την πληρωμή του Νοεμβρίου
Οι δαπάνες για τρόφιμα, στέγη, μεταφορές και αναψυχή
Μεγάλο πρόγραμμα ανάταξης σχολικών υποδομών σε όλη τη χώρα
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Τι πρέπει να προσέχουν οι παραγωγοί
Ποιοι μπορούν να φύγουν στα 62
Αν ένας φόρος είναι δίκαιος, εφαρμόσιμος και αναγκαίος, δεν χρειάζεται έντονους συναισθηματικούς χαρακτηρισμούς για να δικαιολογηθεί η επιβολή του
Δεν αρκεί η οικονομία να «κινείται»· πρέπει να μετασχηματίζεται. Δεν αρκεί να αυξάνονται οι επενδύσεις· πρέπει να δημιουργούν αξία
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι η Ελλάδα «πλήρωσε ακριβά το παιχνίδι να δίνονται χρήματα δανεικά»
Τι απάντησε η υπουργός Εργασίας στις επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίασε τα έργα ανάδειξης της Αρχαίας Νικόπολης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.