- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Για άλλη μια φορά, χάρη σε μια κάμερα ξέρουμε την αλήθεια
«Σκεφτείτε μόνο το περιστατικό χωρίς την εικόνα»
Ο Μάνος Βουλαρίνος γράφει για το έγκλημα στο Blue Horizon και γιατί οι κάμερες είναι ωφέλιμες.
Σε σχέση με το έγκλημα στον καταπέλτη του Blue του Horizon καμία έκπληξη δεν είναι κατανοητή. Τέτοιου είδους περιστατικά αναγκαστικά θα πληθαίνουν σε μια κοινωνία στην οποία κυριαρχεί η ασυδοσία εξαιτίας της παντελούς έλλειψης ουσιαστικής αστυνόμευσης και επιβολής των νόμων. Όταν ο καθένας μπορεί να φερθεί όπως γουστάρει χωρίς καμία απολύτως συνέπεια (ή με συνέπειες ασήμαντες σε σχέση με τη βαρύτητα της πράξης του) κάποιοι, αργά ή γρήγορα, θα πετάξουν κι έναν άνθρωπο στη θάλασσα επειδή άργησε να επιβιβαστεί. Ακριβώς όπως θα πάνε στο γήπεδο εξοπλισμένοι με σουγιάδες τους οποίους αργά ή γρήγορα θα γεμίσουν με το αίμα κάποιου που δεν θα γουστάρουν τη φάτσα ή την ομάδα του. Ακριβώς όπως θα πάνε ανάποδα σε μονόδρομο και ακριβώς όπως θα κατέβουν να δείρουν τον πρώτο που θα τολμήσει να τους κάνει παρατήρηση. Ακριβώς όπως θα κάνουν μπάρμπεκιου στο δάσος και γενικά όπως θα παραβιάσουν κάθε κανόνα μικρό ή μεγάλο. Με τις αρχές να απουσιάζουν ή να είναι παρούσες όπως ένα κακοφτιαγμένο σκιάχτρο που δεν τρομάζει κανέναν. Ο υπουργός Ναυτιλίας μπορεί να μην το καταλαβαίνει (δεν έχω απαιτήσεις) αλλά είναι χειρότερο να «υπήρχε άνθρωπος του λιμενικού» στην περιοχή του συμβάντος γιατί αυτό θα δείχνει πόσο αδιάφορη είναι η παρουσία του για όσους υποτίθεται ότι ελέγχει.
Ευτυχώς αυτό που σίγουρα υπήρχε στην περιοχή του εγκλήματος ήταν μια κάμερα. Και έτσι, για άλλη μια φορά, χάρη σε μια κάμερα κανείς δεν μπορεί ούτε να κρυφτεί ούτε να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα. Για άλλη μια φορά, χάρη σε μια κάμερα έχουμε την ελπίδα ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη (ή τέλος πάντων αυτή η φιλική προς τους θύτες δικαιοσύνη που και πάλι είναι καλύτερη από την καθόλου δικαιοσύνη).
Σκεφτείτε μόνο το περιστατικό χωρίς την εικόνα. «Τραγικό ατύχημα με επιβάτη που προσπάθησε να επιβιβαστεί την ώρα που το πλοίο αναχωρούσε. Πνίγηκε παρά τις προσπάθειες του πληρώματος» θα ήταν η είδηση και θα περνούσε στα ψιλά. Στην καλύτερη περίπτωση θα υπήρχαν κάποιες μαρτυρίες από ανθρώπους που κάτι θα είχαν δει αλλά «μάλλον δεν θα είχαν δει καλά αφού είναι ανήκουστο ναυτικοί να δείξουν τέτοια συμπεριφορά».
Φυσικά ούτε η ευεργετική συνέπεια της παρουσίας κάμερας είναι έκπληξη. Μόλις πριν λίγες ημέρες έγραφα ότι οι κάμερες στους δημόσιους χώρους θα είναι τόσο ωφέλιμες όσο το VAR στο ποδόσφαιρο και όπως το VAR στο ποδόσφαιρο αυτούς που κυρίως θα προστατεύσουν θα είναι τους αδύνατους. Το έγκλημα στον Πειραιά που χάρη σε μια κάμερα δεν το μάθαμε ως «ατύχημα» είναι άλλη μια, από τις πάρα πολλές, επιβεβαίωση του πόσο ωφέλιμες είναι για την κοινωνία οι κάμερες στους δημόσιους χώρους. Και του τι ακριβώς θέλουν και ποιους στην πραγματικότητα υπερασπίζονται όσοι δεν τις θέλουν. Και μπράβο τους.
Αν λοιπόν κανείς θέλει να κάνει κάτι ωφέλιμο, αντί για εκδηλώσεις συντριβής και μελό λογύδρια για την «απανθρωπιά» (λες και υπάρχει άλλο ον με τέτοιες συμπεριφορές), καλά θα κάνει να απαιτήσει επιβολή των νόμων. Και φυσικά κάμερες παντού.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Ντροπή», έγραψε χαρακτηριστικά η σύζυγος του πρωθυπουργού
Ο ηθοποιός πέθανε σε ηλικία 82 ετών
Δημοσίευμα παρουσίαζε την κόρη του πρωθυπουργού να έχει επιστρέψει με ιδιωτικό τζετ και κόστος 50.000 ευρώ
Η αναφορά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ μετά την καταδικαστική απόφαση του Εφετείου για τη Χρυσή Αυγή
Ισχυρή επίδοση της ελληνικής οικονομίας – Επενδύσεις +9%, μισθοί +6,6% και βελτίωση εμπορικού ισοζυγίου
Kαταβάλλονται 70 εκατ. ευρώ σε 73.000 δικαιούχους – Αναλυτικά όλα τα ποσά
Ανάρτηση του πρωθυπουργού για τη νέα ρύθμιση που θα ισχύσει από τις επόμενες εθνικές εκλογές
Κλιμάκωση ΗΠΑ - Ιράν και φόβοι για κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ ωθούν το Brent σε νέα άνοδο
Συντονισμένη επιχείρηση της ΔΙ.Μ.Ε.Α. και της ΕΛ.ΑΣ. σε Πάτρα, Κάτω Αχαΐα, Κόρινθο και Κατερίνη
Η υπουργός παρουσιάζει την ψηφιακή δράση που στοχεύει στην εκπαίδευση 10.000 ωφελούμενων
Ιστορικό ρεκόρ στην ασφαλιστική αγορά με παραγωγή άνω των 6 δισ. ευρώ και πρόστιμα 55 εκατ. ευρώ για τους παραβάτες
«Ανέδειξε τον πολιτισμό σε κεντρικό στοιχείο για την Ελλάδα της Αλλαγής» σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Με αφορμή τη μεταφορά πυραύλων Patriot στην Κάρπαθο
Τι αναφέρει σε ανάρτησή του στο Χ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας
«Το μήνυμα των 200 της Καισαριανής ήταν ένα, η ελεύθερη και δημοκρατική Ελλάδα» - Η ανάρτηση του πρωθυπουργού
Όσα δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Για την Ελλάδα, ο πόλεμος αποτελεί ταυτόχρονα απειλή και ευκαιρία
Πώς η κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο, η στάση της κυβέρνησης και η μετατόπιση της κοινής γνώμης επαναφέρουν το δίλημμα της κυβερνησιμότητας στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.