- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Εκλογές 2023 - Δημοσκόπηση MRB: Η «ακτινογραφία» των αναποφάσιστων ψηφοφόρων
Το προφίλ των αναποφάσιστων ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου 2023, σκιαγραφεί το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης που διενήργησε η MRB για το OPEN.
Η μεγάλη πλειοψηφία της συγκεκριμένης μερίδας του εκλογικού σώματος (11,9% στην πρόθεση ψήφου του πρώτου μέρους της δημοσκόπησης που παρουσιάστηκε την Πέμπτη) απαντά πως δεν έχει αποφασίσει ακόμα πότε θα ψηφίσει. Επιπρόσθετα, οι περισσότεροι εκ των αναποφάσιστων απαντούν «κανένας» στην ερώτηση για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός.
- Το 37,1% όσων δεν έχουν αποφασίσει, θεωρεί πως θα μειωθεί το ποσοστό της ΝΔ, το 20,7% πως θα αυξηθεί και το 20,1% πως θα μείνει στάσιμο.
- Το 48,4% απαντά πως θα μειωθεί το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, το 19,7% πως θα μείνει στάσιμο και το 10,9% πως θα αυξηθεί.
- Αντίστοιχα, το 39,2% απαντά πως θα μειωθεί το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ, το 24,9% πως θα αυξηθεί και το 16,2% πως θα παραμείνει στάσιμο.
- Το 35,2% εκτιμά πως θα μειωθεί το ποσοστό του ΚΚΕ, το 25,4% πως θα μείνει στάσιμο και το 19,8% πως θα αυξηθεί.
- Το 37,1% απαντά πως θα μειωθεί το ποσοστό της Ελληνικής Λύσης, το 23,7% πως θα μείνει στάσιμο και το 18% πως θα αυξηθεί.
- Το 38,1% εκτιμά πως η Πλεύση Ελευθερίας θα μπει στη Βουλή και το 28,9% εκτιμά πως δεν θα πιάσει το όριο του 3%.
- Το 37,6% εκτιμά πως δεν θα μπει στη Βουλή το κόμμα Νίκη, ενώ το 22,4% εκτιμά πως θα πιάσει το όριο εισόδου.
- Το 52% των αναποφάσιστων θεωρεί πως το ΜέΡΑ25 δεν θα μπει στη Βουλή και το 15,1% πως θα μπει.
Ποιον θεωρούν καταλληλότερο πρωθυπουργό
Από τους αναποφάσιστους, το 20,5% θεωρεί καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το 6% το Νίκο Ανδρουλάκη, το 4,8% τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και το 0,8% τον Αλέξη Τσίπρα.
Το 49,1% απαντά «κανένας».
Στο ερώτημα για το συναισθήματα που νιώθουν αλλά και το πότε θα αποφασίσουν αν ψηφίσουν. Το 54,8% των αναποφάσιστων αισθάνεται απογοήτευση, το 32,9% φόβο, το 32,4% οργή, το 21,7% ελπίδα, το 12,6% σιγουριά και το 1,9% υπερηφάνεια.
Το 41,7% των αναποφάσιστων, απαντά πως δεν ξέρει πότε θα αποφασίσει για την ψήφο του, το 24,8% πως θα αποφασίσει έως την Παρασκευή πριν τις εκλογές, το 17% την Κυριακή πριν πάει να ψηφίσει και το 16,5% πως θα αποφασίσει στο παραβάν.
Το 56,9% απαντά πως είναι απίθανο να μην ψηφίσει, ενώ το 27,8% πως είναι αρκετά πιθανό. Τέλος, το 55,3% των αναποφάσιστων αξιολογεί αρνητικά το αποτέλεσμα των εκλογών και το 21,1% το αξιολογεί θετικά.
Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο μέρος της δημοσκόπησης που παρουσιάστηκε την Πέμπτη, στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκέντρωνε 36,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 17,6%, το ΠΑΣΟΚ 10%, το ΚΚΕ 6,2%, η Πλεύση Ελευθερίας 4,2%, η Ελληνική Λύση 3,9%, το κόμμα Νίκη 4,2%, και το ΜέΡΑ25 2,1%. Στο 11,9% η αδιευκρίνιστη ψήφος.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ισχυρή επίδοση της ελληνικής οικονομίας – Επενδύσεις +9%, μισθοί +6,6% και βελτίωση εμπορικού ισοζυγίου
Kαταβάλλονται 70 εκατ. ευρώ σε 73.000 δικαιούχους – Αναλυτικά όλα τα ποσά
Ανάρτηση του πρωθυπουργού για τη νέα ρύθμιση που θα ισχύσει από τις επόμενες εθνικές εκλογές
Κλιμάκωση ΗΠΑ - Ιράν και φόβοι για κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ ωθούν το Brent σε νέα άνοδο
Συντονισμένη επιχείρηση της ΔΙ.Μ.Ε.Α. και της ΕΛ.ΑΣ. σε Πάτρα, Κάτω Αχαΐα, Κόρινθο και Κατερίνη
Η υπουργός παρουσιάζει την ψηφιακή δράση που στοχεύει στην εκπαίδευση 10.000 ωφελούμενων
Ιστορικό ρεκόρ στην ασφαλιστική αγορά με παραγωγή άνω των 6 δισ. ευρώ και πρόστιμα 55 εκατ. ευρώ για τους παραβάτες
«Ανέδειξε τον πολιτισμό σε κεντρικό στοιχείο για την Ελλάδα της Αλλαγής» σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Με αφορμή τη μεταφορά πυραύλων Patriot στην Κάρπαθο
Τι αναφέρει σε ανάρτησή του στο Χ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας
«Το μήνυμα των 200 της Καισαριανής ήταν ένα, η ελεύθερη και δημοκρατική Ελλάδα» - Η ανάρτηση του πρωθυπουργού
Όσα δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Για την Ελλάδα, ο πόλεμος αποτελεί ταυτόχρονα απειλή και ευκαιρία
Πώς η κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο, η στάση της κυβέρνησης και η μετατόπιση της κοινής γνώμης επαναφέρουν το δίλημμα της κυβερνησιμότητας στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής
«Δεν είχαμε ενημέρωση των Ισραηλινών και Αμερικανών για το Ιράν», συμπλήρωσε ο ΥΠΕΞ
Ιδιωτική δωρεά καλύπτει μηνιαία ενίσχυση για γιατρούς σε 47 νησιά έως 4.000 κατοίκους
«Δύσκολα θα υπάρξει αντίρρηση», ανέφερε σε συνέδριο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Λεμεσού
Τέσσερα F-16, ATR-72, CN-235 και UAV πέταξαν στο Αιγαίο – Αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.