Πολιτικη & Οικονομια

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο

Την Κυριακή η ορκωμοσία της Βουλής της μίας μέρας

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο
© EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Εκλογές 2023: Μητσοτάκης, Τσίπρας, Ανδρουλάκης, Κουτσούμπας, Βελόπουλος συναντήθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο για να σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά την κατάθεση των τριών διερευνητικών εντολών σχηματισμού κυβέρνησης, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 3 εδάφιο γ΄ του Συντάγματος. Η σύσκεψη διάρκεσε μόλις μισή ώρα.

Στη σύσκεψη αυτή, διαπιστώθηκε η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνηση, που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Οι αρχηγοί των κομμάτων απέρριψαν επίσης τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών. Κατόπιν τούτου, η κυρία Σακελλαροπούλου ανακοίνωσε ότι θα αναθέσει στον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές.

Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Ανδρουλάκης, Δημήτρης Κουτσούμπας και Κυριάκος Βελόπουλος αποχώρησαν χωρίς να κάνουν δηλώσεις. Κατά την αποχώρησή τους, είχαν σχηματιστεί δύο «πηγαδάκια»: ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συνομιλούσε με τους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ και της Ελληνικής Λύσης, ενώ πιο πίσω ακολουθούσαν ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-csud2g42s8ax)

Oι αφίξεις των πολιτικών αρχηγών

Πρώτος προσήλθε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μάλιστα δήλωσε και έκπληξη που ήταν μόνος του στην αίθουσα της συνεδρίασης. Ακολούθησαν οι Κυριάκος Βελόπουλος, Νίκος Ανδρουλάκης, Κυριάκος Μητσοτάκης και τελευταίος έφτασε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Προεδρικό Μέγαρο
© EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στο Προεδρικό Μέγαρο
© EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Ο Νίκος Ανδρουλάκης στο Προεδρικό Μέγαρο
© EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Ο Κυριάκος Βελόπουλος φτάνει στο Προεδρικό Μέγαρο
© EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Μετά τη άφιξη όλων των πολιτικών αρχηγών, στην αίθουσα της σύσκεψης προσήλθε η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-csud6wr3hf35)

Την Κυριακή η ορκωμοσία της Βουλής της μίας μέρας

Εξάλλου, επισπεύδεται κατά τέσσερις ημέρες η σύγκληση της Βουλής που προήλθε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023.

Σύμφωνα με νεότερο διάταγμα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και μετά από σχετική πρόταση της ΝΔ, η Βουλή θα συγκληθεί σε Α' τακτική Σύνοδο, την Κυριακή 28 Μαΐου, αντί της Πέμπτης 1η Ιουνίου, όπως είχε οριστεί με το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της προηγούμενης Βουλής.

Συγκεκριμένα, στις 6 μμ της Κυριακής 28 Μαΐου, θα διεξαχθεί η ορκωμοσία των βουλευτών, ενώ την επόμενη, Δευτέρα 29 Μαΐου, στις 10:30 πμ, οι βουλευτές θα εκλέξουν τον Πρόεδρο του σώματος.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται με ονομαστική ψηφοφορία και με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Αν κανείς δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους και εκλέγεται αυτός που έλαβε τις περισσότερες ψήφους.

Πότε προκηρύσσονται οι εκλογές

Έως το βράδυ της Τρίτης, θα δημοσιευθεί το προεδρικό διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής και της νέας προσφυγής στις κάλπες στις 25 Ιουνίου.

Ένας από τους προέδρους των τριών ανωτάτων δικαστηρίων θα οριστεί ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός προκειμένου να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Το πρόσωπο αυτό θα είναι - εκτός απροόπτου - ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαλμάς, καθώς είναι ο αρχαιότερος εκ των προέδρων των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας.

Στο προεδρικό διάταγμα θα αναφέρεται και η ημέρα σύγκλησης νέου κοινοβουλίου μετά τις κάλπες της 25ης Ιουνίου. Το διάταγμα θα προσυπογράφεται φυσικά και από το μεταβατικό υπουργικό συμβούλιο.

Η έναρξη της προεκλογικής περιόδου συμπίπτει με τη θυροκόλληση του προεδρικού διατάγματος, οπότε και τίθενται σε ισχύ νόμοι, κανόνες και μια σειρά από διαδικασίες και προθεσμίες στον δρόμο προς τις κάλπες.

Υπενθυμίζεται ότι το εκλογικό σύστημα της 25ης Ιουνίου θα είναι η ενισχυμένη αναλογική. Οι βουλευτές δεν θα προκύψουν με επιλογή από τους ψηφοφόρους, αλλά με λίστα που θα έχουν καταρτίσει τα ίδια τα κόμματα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ