Πολιτικη & Οικονομια

Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών μετά τις κάλπες

Τι είπαν Μητσοτάκης, Τσίπρας, Ανδρουλάκης, Κουτσούμπας, Βελόπουλος και Βαρουφάκης

62224-137655.jpg
Newsroom
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εκλογές 2023
© ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εκλογές 2023: Όσα είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί αφού ψήφισαν

Το εκλογικό τους δικαίωμα άσκησαν το πρωί της Κυριακής οι πολιτικοί αρχηγοί και αναμένουν τώρα το τέλος της ψηφοφορίας στις 7 το απόγευμα και, φυσικά, τα αποτελέσματα των εκλογών.

Μητσοτάκης: Σήμερα ψηφίζουμε για το μέλλον μας

Στο 361ο εκλογικό τμήμα, στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς, προσήλθε και ψήφισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Μαζί του ήταν και τα παιδιά του, Κωνσταντίνος και Δάφνη, όπως επίσης και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμώς.

Μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, ο πρωθυπουργός έκανε την εξής δήλωση: «Καταρχάς, χρόνια πολλά στις εορτάζουσες και στους εορτάζοντες, στις Κωνσταντίνες, στους Κωνσταντίνους, στις Ελένες. Σήμερα ψηφίζουμε για το μέλλον μας. Ψηφίζουμε για ψηλότερους μισθούς, ψηφίζουμε για περισσότερες και καλύτερες δουλειές. Ψηφίζουμε για ένα πιο αποτελεσματικό Εθνικό Σύστημα Υγείας, για μία κοινωνία με λιγότερες ανισότητες, για μία πατρίδα πιο ισχυρή, με σημαντικό ρόλο στην Ευρώπη, με προστατευμένα σύνορα».

Και πρόσθεσε: «Οι εκλογές είναι η γιορτή της δημοκρατίας. Σήμερα, η ευθύνη για τη διακυβέρνηση του τόπου περνά σε εσάς, στους πολίτες, αλλά είμαι απολύτως σίγουρος ότι αύριο θα ξημερώσει μία ακόμα καλύτερη ημέρα για την πατρίδα μας. Να είστε καλά, χρόνια πολλά και καλή ψήφο. Ευχαριστώ πολύ».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-csrsornmt015)

Τσίπρας: Οι πολίτες να ανοίξουν τον δρόμο για μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας

«Η αλλαγή είναι σήμερα στα χέρα του λαού μας», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωση του αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός του στο 27o & 30o Δημοτικά Σχολεία Αθηνών, στην Κυψέλη.

Ο κ. Τσίπρας, καταρχάς, ευχήθηκε «χρόνια πολλά» στους εορτάζοντες και τις εορτάζουσες, προσθέτοντας: «Ας ελπίσουμε σήμερα το βράδυ να γιορτάζει μαζί τους και ο ελληνικός λαός, γιατί σήμερα είναι ημέρα ελπίδας».

Τόνισε ειδικότερα ότι «οι πολίτες έχουν στα χέρια τους τη δυνατότητα να γίνει πράξη το πλειοψηφικό αίτημα να αλλάξει πορεία η χώρα. Να αφήσουμε πίσω μια σκληρή, δύσκολη τετραετία ανισοτήτων, αδικίας, αισχροκέρδειας, εργασιακής ανασφάλειας, πλειστηριασμών, αναξιοπρέπειας για τους συνταξιούχους, στοχοποίησης για τους νέους ανθρώπους. Να αφήσουν πίσω τους μια κυβέρνηση αλαζονική που δεν νιώθει τις ανάγκες των πολλών και να ανοίξουν τον δρόμο για μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας σε ένα πρόγραμμα κοινωνικής δικαιοσύνης. Για να υπάρξει ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Μια κυβέρνηση η οποία θα έχει νέα πρόσωπα, κυρίως όμως νέο ήθος και ύφος διακυβέρνησης».

«Η Αλλαγή είναι σήμερα στα χέρια του λαού μας», υπογράμμισε καταληκτικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-csrs9y67ztnd)

Ανδρουλάκης: Kάποιοι είναι ικέτες των ψήφων της ΧΑ, άλλοι έχουν στήσει παρακράτος

Στο εκλογικό τμήμα 431, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου, που στεγάζεται σε κοντέινερ μετά τον καταστροφικό σεισμό του Σεπτεμβρίου 2021, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης. Ο κ. Ανδρουλάκης έφτασε στο εκλογικό τμήμα λίγο πριν τις 10 το πρωί και ευδιάθετος χαιρέτησε τους πολίτες που του ευχήθηκαν καλή επιτυχία.

«Ήρθε η ώρα του κυρίαρχου ελληνικού λαού» είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης, προσθέτοντας: «Καλώ κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, με ελπίδα και αισιοδοξία να στηρίξει τη νέα προσπάθεια που κάνουμε και δεσμεύομαι ότι θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος που θα μειώσει τις ανισότητες, με δημόσια υγεία, δημόσια παιδεία, με ίσες ευκαιρίες για όλα τα ελληνόπουλα και βέβαια με μια βιώσιμη ανάπτυξη που θα σέβεται τον άνθρωπο και το περιβάλλον».

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κάλεσε τους πολίτες «να γυρίσουν την πλάτη στην τοξικότητα, τη διχόνοια, να γυρίσουν την πλάτη σε όσους περιφρονούν τα πραγματικά τους προβλήματα, σε όσους τα κάνουν όλα μόνο για την εξουσία» συμπληρώνοντας ότι «είναι ικανοί να γίνουν ικέτες των ψήφων της Χρυσής Αυγής και από την άλλη να στήσουν ένα παρακράτος εις βάρος της δημοκρατίας και του ελληνικού λαού».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-csrro2j2ckw1)

Για την επιλογή του να ψηφίσει στο Αρκαλοχώρι που είναι και τόπος καταγωγής του πατέρα του, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι το έπραξε για να υπογραμμίσει ποιο ήταν, όπως τόνισε, «το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη. Ήταν ένα περίβλημα του χάους και του πελατειασμού και αυτό αποδεικνύεται δυο χρόνια μετά το σεισμό, που οι πολίτες συνεχίζουν να ζουν κάτω από δραματικές συνθήκες στα κοντέινερ».

Απευθυνόμενος στους πολίτες κατέληξε: «Ελληνικέ λαέ σου αξίζουν πολύ περισσότερα κι είμαστε εδώ στη νέα προσπάθεια, να στα προσφέρουμε».

Αμέσως μετά, ο κ. Ανδρουλάκης επισκέφθηκε το ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης που εορτάζει. Ο ναός υπέστη σημαντικές φθορές από το σεισμό και φιλοξενείται σε πρώην τραπεζικό κατάστημα.

Αφού ολοκλήρωσε την προεκλογική εκστρατεία από το Ηράκλειο και πέρασε επίσης την παραμονή των εκλογών στην γενέτειρα του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να αναχωρήσει το μεσημέρι για την Αθήνα.

Κουτσούμπας: Ο ελληνικός λαός τα έχει δει και τα έχει δοκιμάσει όλα

Στη γενέτειρα του, τη Λαμία, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα λίγο μετά τις 10 το πρωί, ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Ο Δ. Κουτσούμπας προσήλθε στο 152ο εκλογικό τμήμα της Λαμίας, στην πρώην Παιδαγωγική Ακαδημία, συνοδευόμενος από κομματικά στελέχη της περιοχής.

Μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, αφού ευχήθηκε «χρόνια πολλά για κάθε Κωνσταντίνο κάθε Κωνσταντίνα κάθε Ελένη, σ΄όλη την Ελλάδα», ο κ. Κουτσούμπας τόνισε: «Ο ελληνικός λαός τα έχει δοκιμάσει όλα. Ειδικά την τελευταία δεκαετία τα έχει δει όλα. Πλέον έχει αποκτήσει μια μεγάλη, μια τεράστια πείρα».

«Εμείς τον καλούμε σήμερα να έρθει να ψηφίσει, να πάει στις κάλπες και να ψηφίσει δυναμώνοντας ενισχύοντας το ΚΚΕ που θα είναι η δύναμη για να είναι δυνατός ο ίδιος ο Ελληνικό λαός την επόμενη μέρα», κατέληξε.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-csrrr4ghmgup)

Βελόπουλος: Υπάρχει ενδεχόμενο νοθείας

Αφού ψήφισε στο Κορδελιό στη Θεσσαλονίκη, ο Κυριάκος Βελόπουλος δήλωσε ότι το κόμμα του έχει στήσει μηχανισμό παράλληλης καταγραφής των αποτελεσμάτων, σημειώνοντας ότι υπάρχει ενδεχόμενο νοθείας.

Κάλεσε επίσης νέους και μεγάλους να ψηφίσουν την Ελληνική Λύση «όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη την Ελλάδα» και για να «μπουν φυλακή όσοι έχουν κοροϊδέψει τους Έλληνες».

«Ακαταδίωκτο για εμάς δεν υπάρχει», είπε χαρακτηριστικά.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-csru3heppze1)

Βαρουφάκης: Δεν υπάρχουν αδιέξοδα στην πολιτική

Από το Πέραμα, όπου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, Γιάνης Βαρουφάκης, προέβη αμέσως μετά στην εξής δήλωση: «Μαγική στιγμή πίσω από το μπλε παραβάν, εξασφαλίζει μια ελπίδα τίποτε παραπάνω. Μια ελπίδα κυρίαρχης απόφασης του λαού μας μια φορά στα τέσσερα χρόνια. Τα λαϊκά εισοδήματα είναι λιγότερο από τα μισά από εκείνα που ήταν πριν από 13 χρόνια. Έχουμε "χάσει" σχεδόν ένα εκατομμύριο παιδιά που συνεχίζουν να φεύγουν στο εξωτερικό. Έχουμε δεκάδες χιλιάδες, για να μην πω εκατοντάδες χιλιάδες, που αυτή τη στιγμή δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας στη Ρόδο, στην Κρήτη, στα τουριστικά θέρετρα. Στους οποίους η εξουσία έχει στερήσει το δικαίωμα που εγώ είχα σήμερα, να ψηφίσω. Παρόλ' αυτά η ελπίδα αυτή, πιστεύω, σήμερα να ευοδωθεί. Θα δώσει τη θέση της σε κάτι πιο στέρεο. Πάντως, μέχρι να τελειώσει η διαδικασία, καλές κάλπες σε όλες και όλους. Η Δημοκρατία είναι ατελής, κολοβή, αλλά είναι ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να έχουμε. Θυσιάσθηκαν γενιές ολόκληρες, πρέπει να την κάνουμε πραγματική».

Απαντώντας σε ερώτηση για τα σενάρια της επόμενης ημέρας, ανέφερε «πάντα η ζωή έχει Plan B», σημειώνοντας πως «δεν υπάρχουν αδιέξοδα, ιδίως στην πολιτική».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-csrr5dl1we5l)

Η δήλωση της Προέδρου της Δημοκρατίας

Στο 104ο εκλογικό τμήμα, στο 44o δημοτικό σχολείο Αθηνών (Μηλιαράκη 57-59 & Κουρτίδου), άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Αμέσως μετά, προέβη στην εξής δήλωση: «Εύχομαι και ελπίζω να έχουμε την πιο πλατιά συμμετοχή, θα είναι η καλύτερη επιβεβαίωση για τη Δημοκρατία». Τέλος, ευχήθηκε χρόνια πολλά στους εορτάζοντες και τις εορτάζουσες.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-csru8vtx9f4p)

Λακωνικοί οι πρώην πρωθυπουργοί

Το εκλογικό τους δικαίωμα άσκησαν και οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής, Αντώνης Σαμαράς, Γιώργος Α. Παπανδρέου και Κώστας Σημίτης.

Όπως συνηθίζει, ο κ. Καραμανλής πήγε πρώτος από όλους τους πολιτικούς για να ψηφίσει στη Θεσσαλονίκη και αποχώρησε χωρίς δηλώσεις.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-csrqe1cn11sx)

«Όλα θα πάνε καλά», ήταν το μόνο που είπε ο κ. Σαμαράς από την πατρίδα του, τη Μεσσηνία, όπου ψήφισε.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-csrqudfe6qmh)

Πιο ομιλητικός ήταν ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος είναι εξάλλου και υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ. ««Η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, στο 538ο εκλογικό τμήμα του δήμου Πατρών, το οποίο στεγάζεται στο 2ο γυμνάσιο της πόλης.

«Η Ελλάδα, ο Ελληνισμός έχουν τεράστιες δυνατότητες. Μπορούμε να φτιάξουμε μία κοινωνία πιο δίκαιη, πράσινης ανάπτυξης, συμμετοχική και βέβαια με πολιτισμό και αξιοπρέπεια για όλους και ελπίδα για τους νέους. Αλλά όμως πρέπει να αλλάξει η Ελλάδα. Με την ψήφο μας σήμερα και την συμμετοχή μας καθημερινά. Αλλιώς θα συνεχίσουμε τη λεηλασία την πελατειακή του πλούτου του ελληνικού λαού υπέρ των λίγων και ισχυρών, τον αφελληνισμό της οικονομίας μας, την υπονόμευση των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων. Και βέβαια θα ζούμε και συνεχείς κρίσεις, αχρείαστες. Για αυτό εύχομαι σε όλους, από αυτά εδώ τα σχολεία, στο χώρο της παιδείας, να είναι σύμμαχος όλων μας η γνώση στην άσκηση του εκλογικού μας δικαιώματος», κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-csrsr5sbb5a9)

Τέλος, από το Κολωνάκι όπου ψήφισε, ο κ. Σημίτης ευχήθηκε να κυλήσει σωστά η μέρα και να εκφράσει ο λαός την επιθυμία του.

Ειδικότερα, επίσης, ευχήθηκε «να δώσει περισσότερο κίνημα στην προοδευτική ελληνική πολιτική». Και κατέληξε: «Ελπίζω ότι μπορεί να γίνει αυτό για να δούμε λύσεις στα δύσκολα προβλήματά μας».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ