- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Goldman Sachs: Πιθανό η Ελλάδα να πάρει την επενδυτική βαθμίδα από τη Standard & Poor's στις 21 Απριλίου
Αυξημένες οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας
Goldman Sachs - Ελλάδα - Επενδυτική βαθμίδα από Standard & Poor's - Στις 21 Απριλίου η ημερομηνία «κλειδί»
H Goldman Sachs δεν αποκλείει η αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s να γίνει στις 21 Απριλίου.
Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, η ελληνική οικονομία είναι ανθεκτική λόγω της αύξησης των δανείων στην πραγματική οικονομία, η οποία συνέβαλε στην αύξηση των επενδύσεων κατά 14,7% το 2022.
Τα δάνεια αυξήθηκαν σημαντικά το 2022 για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια. Επίσης, οι επενδύσεις αναμένεται να στηριχθούν και από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, που αντιστοιχούν στο 17% του ΑΕΠ και είναι διαθέσιμοι έως το 2026.
Παράλληλα, κάνει την πρόβλεψει ότι η ελληνική οικονομία έχει ισχυρές βάσεις και θα βγει αλώβητη από την πρόσφατη αναταραχή στο τραπεζικό σύστημα.
«Αν δεν επιδεινωθούν οι πρόσφατες ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές εντάσεις πέρα από ό,τι αναμένουμε, η Ελλάδα παραμένει σχετικά ανθεκτική, χάρη στη θετική ανάπτυξη των δανείων στον ιδιωτικό τομέα, τη συνεχή ανάκαμψη των επενδύσεων και τη βελτίωση του δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ, ο οποίος βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία ακόμη και εν μέσω αύξησης του κόστους εξυπηρέτησής του» αναφέρει.
Το ελληνικό χρέος είναι λιγότερο ευάλωτο απ' ό,τι άλλων χωρών, μιας και η μέση διάρκειά του είναι 17,5 χρόνια, ενώ παράλληλα το ονομαστικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κοντά στο 4% έως το 2024. Επίσης, αναφέρει πως θα υπάρξει πλεόνασμα το 2023, το οποίο μάλιστα θα αυξηθεί το 2024.
Αναφερόμενη στις εκλογές της 21ης Μαΐου η Goldman Sachs τονίζει ότι είναι πιθανό να ακολουθήσουν δεύτερες κάλπες, με αυξημένη πιθανότητα να υπάρξει τότε μία κυβέρνηση συνασπισμού της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν λέει ποιος φταίει...» σημείωσε
Τι κάνουν όσοι θα ήθελαν αντιπολίτευση της προκοπής;
«Γονάτιζε μπροστά στους ξένους και υπέγραψε το χειρότερο από τα τρία μνημόνια» τόνισε
Τι να προσέξουν οι δικαιούχοι
Σε υψηλούς τόνους η κατάθεση στην εξεταστική επιτροπή
H απάντηση στα περί εργασιακής σχέσης της Σεμερτζίδου με το γραφείο της
600.000 ευρώ περισσότερα από το 2024
Είναι η τρίτη εκδήλωση του πρώτου κύκλου δημόσιων συζητήσεων του Books Journal και του Ωδείου Αθηνών
Ο πρωθυπουργός μίλησε σε εκδήλωση του υπουργείου
Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας
Η κατάθεση Μαγειρία στη Βουλή για επιδοτήσεις και ελέγχους
Κλειστά σχολεία σε Αττική και άλλους δήμους την Παρασκευή
Η δωρεά του ενισχύει σημαντικά τα οικονομικά του κόμματος του
Στόχος είναι η προσθήκη 258.000 νέων καταναλωτών και άνω των 2.000 χιλιομέτρων δικτύου
Σύντομα το πλαίσιο για τη μείωση του ενεργειακού κόστους
«Πότε επιτέλους θα παραδοθεί στους πολίτες;» ρωτά ο δήμαρχος Αθηναίων
Ο δήμαρχος Αθηναίων έκανε λόγο για καθυστερήσεις
Δήλωσε απόλυτα δικαιωμένος από την Εξεταστική του ΟΠΕΚΕΠΕ
Η διαδικασία και τα πρόστιμα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.