- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Goldman Sachs: Πιθανό η Ελλάδα να πάρει την επενδυτική βαθμίδα από τη Standard & Poor's στις 21 Απριλίου
Αυξημένες οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας
Goldman Sachs - Ελλάδα - Επενδυτική βαθμίδα από Standard & Poor's - Στις 21 Απριλίου η ημερομηνία «κλειδί»
H Goldman Sachs δεν αποκλείει η αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s να γίνει στις 21 Απριλίου.
Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, η ελληνική οικονομία είναι ανθεκτική λόγω της αύξησης των δανείων στην πραγματική οικονομία, η οποία συνέβαλε στην αύξηση των επενδύσεων κατά 14,7% το 2022.
Τα δάνεια αυξήθηκαν σημαντικά το 2022 για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια. Επίσης, οι επενδύσεις αναμένεται να στηριχθούν και από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, που αντιστοιχούν στο 17% του ΑΕΠ και είναι διαθέσιμοι έως το 2026.
Παράλληλα, κάνει την πρόβλεψει ότι η ελληνική οικονομία έχει ισχυρές βάσεις και θα βγει αλώβητη από την πρόσφατη αναταραχή στο τραπεζικό σύστημα.
«Αν δεν επιδεινωθούν οι πρόσφατες ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές εντάσεις πέρα από ό,τι αναμένουμε, η Ελλάδα παραμένει σχετικά ανθεκτική, χάρη στη θετική ανάπτυξη των δανείων στον ιδιωτικό τομέα, τη συνεχή ανάκαμψη των επενδύσεων και τη βελτίωση του δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ, ο οποίος βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία ακόμη και εν μέσω αύξησης του κόστους εξυπηρέτησής του» αναφέρει.
Το ελληνικό χρέος είναι λιγότερο ευάλωτο απ' ό,τι άλλων χωρών, μιας και η μέση διάρκειά του είναι 17,5 χρόνια, ενώ παράλληλα το ονομαστικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κοντά στο 4% έως το 2024. Επίσης, αναφέρει πως θα υπάρξει πλεόνασμα το 2023, το οποίο μάλιστα θα αυξηθεί το 2024.
Αναφερόμενη στις εκλογές της 21ης Μαΐου η Goldman Sachs τονίζει ότι είναι πιθανό να ακολουθήσουν δεύτερες κάλπες, με αυξημένη πιθανότητα να υπάρξει τότε μία κυβέρνηση συνασπισμού της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι μισθωτοί
Στα εγκαίνια του πανεπιστημίου Λευκωσίας στην Αθήνα ο πρωθυπουργός
Ποια είναι και πώς θα τα αναγνωρίσετε
Έως 46.000 ευρώ με το νέο «Ανακαινίζω» για ανακαίνιση και ιδιοκατοίκηση
Τα εγκαίνια πραγματοποιούνται στον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης
Μέχρι πότε οι αιτήσεις, τι να προσέξετε
Έρχονται νέες ανατιμήσεις στην αντλία
Ένα αστικό τοπόσημο αφιερωμένο στη μνήμη του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη
O ευρωβουλευτής είχε διαγραφεί πριν λίγους μήνες από τον ΣΥΡΙΖΑ
Διέξοδος σε πολίτες που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε χρονοβόρες δικαστικές διενέξεις
Νέα μέτρα για SLAPP – Στο τραπέζι και η ταυτοποίηση χρηστών για περιορισμό της τοξικότητας
Επισημαίνει ότι η παραγωγικότητα δεν αυξάνεται με μια νομοθετική πρωτοβουλία για λιγότερες ώρες
Το κόμμα θέτει ερωτήματα προς όσους –όπως αναφέρει– στήριξαν τις μνημονιακές πολιτικές
Η απόφαση ελήφθη στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Οκτακομματική Βουλή και 53% υπέρ συνεργασιών
Κάθε διοργάνωση μεταφράζεται σε πολλαπλασιαστικό όφελος για την αγορά
Οι βασικοί άξονες της Έκθεσης και οι δηλώσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ
«Το επιτελικό κράτος αφορά την εκτελεστική εξουσία»
Σημαντικό βήμα για την απλοποίηση τριών νομοθετικών πράξεων
Οι Βέλγοι στρέφονται σε κοντινούς προορισμούς, με την Ελλάδα στη πεντάδα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.