- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η τραγωδία στην Τουρκία άνοιξε τη γραμμή επικοινωνίας Μητσοτάκη-Ερντογάν
«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την Τουρκία»
Σεισμός στην Τουρκία: Την πρώτη επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν, μετά από πολλούς μήνες, είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τη Δευτέρα (6/2), με αφορμή την τραγωδία που σημειώνεται στη γείτονα.
Πρόκειται για την πρώτη επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών, έπειτα από μήνες σιωπής, την οποία επέβαλε ο Τούρκος πρόεδρος με το περίφημο «Μητσοτάκης γιοκ».
Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία φορά που μίλησαν Ερντογάν και Μητσοτάκης ήταν όταν είχαν συναντηθεί τον Μάρτιο 2022 στην Κωνσταντινούπολη.
Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους σήμερα, Δευτέρα, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη θλίψη του για τον φονικό σεισμό στην Τουρκία και μετέφερε στον πρόεδρο της Τουρκίας τη συμπαράσταση και τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για την απώλεια ανθρώπινων ζωών.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει άμεσα την Τουρκία με κάθε τρόπο -και πέραν της ομάδας που έχει αναχωρήσει ήδη για την περιοχή- στην αντιμετώπιση των συνεπειών του καταστροφικού σεισμού.
Ο κ. Ερντογάν ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη συμπαράσταση και την άμεση βοήθεια.
Σακελλαροπούλου: Η Ελλάδα στέκεται αλληλέγγυα στον δοκιμαζόμενο τουρκικό λαό
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επικοινώνησε επίσης με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του εξέφρασε τα συλλυπητήριά της για τα θύματα του καταστροφικού σεισμού.
Η κα Σακελλαροπούλου ευχήθηκε να αναρρώσουν γρήγορα οι τραυματίες και να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές. Επεσήμανε, ακόμη, ότι η Ελλάδα στέκεται αλληλέγγυα στον δοκιμαζόμενο τουρκικό λαό και στηρίζει έμπρακτα τις επιχειρήσεις διάσωσης.
Ο Τούρκος Πρόεδρος ευχαρίστησε την κα Σακελλαροπούλου τόσο για τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού, όσο και για τη βοήθεια που ήδη εστάλη.
Overwhelmed by the images of destruction caused by earthquake in 🇹🇷 and 🇸🇾. On behalf of the Greek people and myself, I express my condolences to the families of the victims. We stand in solidarity, support the work of the rescue teams, and wish speedy recovery to the injured.
— President GR (@PresidencyGR) February 6, 2023
Νωρίτερα, επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, προκειμένου να του μεταφέρει τα συλλυπητήριά του και την ετοιμότητα της χώρας να στηρίξει την Τουρκία.
«Σε συνέχεια του καταστροφικού σεισμού στη νότια Τουρκία, επικοινώνησα με τον Τούρκο ομόλογό μου Μεβλούτ Τσαβούσογλου και μετέφερα τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των θυμάτων», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο twitter.
«Εξέφρασα την ετοιμότητα της Ελλάδας να παράσχει άμεσα συνδρομή στις έρευνες διάσωσης και στην αντιμετώπιση των ζημιών», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας.
Following the devastating earthquake in Southern #Türkiye, I communicated w/ my 🇹🇷 counterpart @MevlutCavusoglu and I conveyed my condolences to the grieving families. I expressed 🇬🇷’s readiness to provide assistance immediately in the rescue efforts & coping with the damage.
— Nikos Dendias (@NikosDendias) February 6, 2023
Ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ στην Τουρκία και το «ευχαριστώ» της τουρκικής πρεσβείας
Αναχώρησε, νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας (06.02), από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας με C-130 η αποστολή βοήθειας της Ελλάδας για την Τουρκία.
Η αποστολή αποτελείται από ομάδα 21 πυροσβεστών από την 1η ΕΜΑΚ με δύο διασωστικούς σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα. Επίσης, την ομάδα συνοδεύει ένας αξιωματικός-μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, 5 γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ καθώς και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.
Η αποστολή έφτασε λίγο πριν τις 18:30 στην αεροπορική βάση του Ιντζιρλίκ, που βρίσκεται έξω από τα Άδανα της νοτιοανατολικής Τουρκίας, και στη συνέχεια θα μεταβεί οδικώς σε πόλη στην νοτιοανατολική Τουρκία κοντά στα σύνορα με την Συρία.
Την ίδια ώρα, τη συνδρομή της χώρας με κάθε τρόπο στις προσπάθειες αντιμετώπισης των συνεπειών του καταστροφικού σεισμού με στόχο να σωθούν ζωές, επισήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με την πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα να απαντά, εκφράζοντας τις ευχαριστίες της για την ανταπόκριση και τα μηνύματα αλληλεγγύης.
«H ελληνική αποστολή έτοιμη για αναχώρηση για παροχή βοήθειας στους σεισμόπληκτους της Τουρκίας. Συνδράμουμε με κάθε τρόπο στις προσπάθειες αντιμετώπισης συνεπειών του καταστροφικού σεισμού με στόχο να σωθούν ζωές», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης στην ανάρτησή του.
📍Στο αεροδρόμιο Ελευσίνας
— Χρήστος Στυλιανίδης - Christos Stylianides (@StylianidesEU) February 6, 2023
H 🇬🇷 αποστολή έτοιμη για αναχώρηση για παροχή βοήθειας στους σεισμόπληκτους #Τουρκία
🇬🇷 Συνδράμουμε με κάθε τρόπο στις προσπάθειες αντιμετώπισης συνεπειών του καταστροφικού σεισμού με στόχο να σωθούν ζωές
🔗 https://t.co/kvfj8oHcQE@GreeceInTurkiye pic.twitter.com/klK6ckt2cJ
«Σας ευχαριστούμε για την άμεση ανταπόκριση σας και τα μηνύματα αλληλεγγύης προς την Τουρκία μετά τον καταστροφικό σεισμό που χτύπησε τη χώρα μας», επισημαίνει η πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Σας ευχαριστούμε για την άμεση ανταπόκριση σας και τα μηνύματα αλληλεγγύης προς την Τουρκία μετά τον καταστροφικό σεισμό που χτύπησε τη χώρα μας. @StylianidesEU @GreeceInTurkiye https://t.co/SAwMGnrnPM
— Turkish Embassy in Athens (@TC_Atina) February 6, 2023
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πιέζουν για περισσότερα ευρωομόλογα
Σφραγίζοντας έτσι ένα πυκνό διήμερο διπλωματικών επαφών
Υπογράμμισε ιδιαίτερα δε την ισχυροποίηση των διμερών σχέσεων και συνεργασιών
Kατά την ομιλία του Ελληνο-Γαλλικό Οικονομικό Φόρουμ στο ΚΠΙΣΝ
«Μην αναρωτιέστε τι θα κάνουμε. Θα είμαστε στο πλευρό σας» είπε με έμφαση ο Γάλλος πρόεδρος
«Όχι» του δημάρχου Αθηναίων στον υπερτουρισμό - Προτείνει αυστηρούς περιορισμούς
Oι δύο ηγέτες υπογράμμισαν τη σημασία αμυντικής συνδρομής απέναντι στις παγκόσμιες προκλήσεις
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη παρουσίασε τα στοιχεία στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
Στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, η πρόεδρος του Δικτύου ανέλυσε τις ευρωπαϊκές προκλήσεις
Μητσοτάκης και Μακρόν επικύρωσαν τη διεύρυνση της συνεργασίας σε άμυνα, ενέργεια και παιδεία
Παρέμβαση με αιχμές για μεταρρυθμίσεις, θεσμούς και προκλήσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη
Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν δηλώσεις για τους ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας-Γαλλίας και τη στρατηγική συνεργασία
Άριστη κρίνεται η μετεγχειρητική κατάσταση της συζύγου του πρωθυπουργού μετά την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε τους ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών
Μετά την επίσκεψη στη φρεγάτα Κίμων, οι δύο ηγέτες επικυρώνουν τη νέα αμυντική συμφωνία
Στο κατάστρωμα της νέας ναυαρχίδας του Πολεμικού Ναυτικού οι δύο ηγέτες πριν τις υπογραφές στο Μαξίμου
Στον Πειραιά οι δύο ηγέτες για την επιθεώρηση του νέου αποκτήματος του Πολεμικού Ναυτικού
Οι συζητήσεις και τα πρόσωπα
Τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνόδευσε η μικρότερη κόρη του, Δάφνη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.