- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Μητσοτάκης: Ώρα να πάρουμε τολμηρές αποφάσεις για τις τιμές της ενέργειας
Το μήνυμα του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. τόνισε ότι ήρθε η ώρα για αποφάσεις σχετικά με το κόστος της ενέργειας
Την κρισιμότητα της Συνόδου Κορυφής τόνισε ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο ξεκινά σήμερα θα είναι κρίσιμο, διότι έχει έρθει πια η ώρα να πάρουμε ευρωπαϊκές αποφάσεις για την αντιμετώπιση του πιο κρίσιμου ζητήματος που απασχολεί όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Και αναφέρομαι στο υψηλό κόστος ενέργειας, το οποίο προκαλεί αλυσιδωτές επιπτώσεις, με πολύ υψηλά επίπεδα πληθωρισμού», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι μετά από πολλή δουλειά προεργασίας έχουμε φτάσει πια στο σημείο να έχουμε στη διάθεσή μας ένα πακέτο προτάσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Και πιστεύω, πραγματικά, ότι θα μπορέσουμε να πείσουμε και τους πιο καχύποπτους μετέχοντες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι τώρα είναι η ώρα να πάρουμε αυτές τις τολμηρές αποφάσεις. Να επιβάλλουμε ένα πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, στο επίπεδο του TTF, έτσι ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε μία απάντηση σε όσους εργαλειοποιούν την ενέργεια για να επιβάλλουν αχρείαστο πόνο στις ευρωπαϊκές κοινωνίες».
Και συνέχισε: «Σε κάθε περίπτωση, θέλω να επαναλάβω ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα εξακολουθεί να στηρίζει την ελληνική κοινωνία και κυρίως τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας για να ξεπεράσουμε όλοι μαζί αυτόν τον δύσκολο χειμώνα. Έχουμε δαπανήσει πάνω από 7 δισ. μόνο το 2022 -ένα σημαντικό μέρος των οποίων έχει προέλθει από τους ίδιους τους παραγωγούς ενέργειας- και με αυτόν τον τρόπο έχουμε καταφέρει να συγκρατήσουμε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος σε αποδεκτά επίπεδα. Είναι εξάλλου κάτι το οποίο διαπιστώνουν όλοι οι Έλληνες πολίτες όταν λαμβάνουν τους λογαριασμούς τους. Βλέπουν το ποσό της επιδότησης και αντιλαμβάνονται τι θα πλήρωναν εάν δεν υπήρχε αυτή η σημαντική κρατική παρέμβαση».
Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε πως «οι προτάσεις που έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση».
Και πρόσθεσε: «Μιλάμε για ένα συνολικό πακέτο, τμήμα του οποίου είναι αυτό που αποκαλούμε ένα «πλαφόν τιμών» ή ένας «διάδρομος τιμών», που θα θέσει όριο στην ακραία μεταβλητότητα που έχουμε δει στον δείκτη TTF. Πιστεύω πως υπάρχουν τρόποι να ξεπεράσουμε αυτό που θα μπορούσε να συνιστά εύλογη ανησυχία από τα κράτη-μέλη που φοβούνται για την εφοδιαστική ασφάλεια. Πιστεύω πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει σκεφτεί καλά τις προτάσεις της και θα προσδοκούσα πως μέχρι το τέλος της Συνόδου Κορυφής θα υπάρξει συμφωνία ώστε να αναθέσουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει με αυτές τις προτάσεις, οι οποίες θα συμπεριλάμβαναν αυτό που αποκαλούμε «πλαφόν στον δείκτη TTF». Πιστεύω πως αυτό απαιτείται σήμερα στο επίπεδο της ευρωπαϊκής ηγεσίας. Θεωρώ ότι ήδη έχουμε χάσει πολύ χρόνο. Έχουμε πληρώσει στη Ρωσία αχρείαστα ποσά όσον αφορά τις υπερβολικές τιμών φυσικού αερίου. Και εάν θέλουμε να στείλουμε μήνυμα στις ευρωπαϊκές κοινωνίες ότι υπάρχει ευρωπαϊκή λύση σε κάτι που ουσιαστικά συνιστά ευρωπαϊκό πρόβλημα, θα πρέπει να δράσουμε τώρα».
Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για την παραίτηση της Λιζ Τραζ. «Μόλις το πληροφορήθηκα, συνεπώς δεν έχω δει τις δηλώσεις της. Δεν θέλω να τοποθετηθώ δημοσίως για το ζήτημα αυτό. Αρκεί να υπογραμμίσουμε ότι πάντα υποστηρίζαμε μια παραγωγική σχέση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου. Και ελπίζω ότι αυτή η πολιτική αστάθεια που μαστίζει το Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και αρκετό καιρό επιτέλους θα λήξει. Σας ευχαριστώ».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με παιδιά που δοκίμαζαν τη νέα πίστα dry slope
Ποιους αφορά - Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να συμμετάσχουν
«Ποιον εξυπηρετεί αυτή η αλλαγή;» – Η ανάρτηση του προέδρου των «Δημοκρατών» για την προστασία των παιδιών
Η συνομιλία με πολίτες στον πεζόδρομο της πόλης
Πώς σχολιάζει τα ρούχα που επέλεξε να φορέσει ο πρώην πρωθυπουργός στις διαδηλώσεις
«Η Ευρώπη δεν μπορεί παρά να αναζητήσει λύσεις ικανές να της παρέχουν ενεργειακή αυτονομία και επάρκεια»
Από πότε αναμένεται να εφαρμοστεί
Διαβάστε την εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού
Πώς στην πολιτεία με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους απερρίφθησαν προτάσεις για έξτρα φόρους
Όλο το κόλπο είναι να μη δημιουργηθεί αναστάτωση στους χώρους των ΑΕΙ και ειδικά παραμονές εκλογών
Οι έξι προτάσεις του πρώην πρωθυπουργού - Ανάμεσά τους προτείνει την επαναλειτουργία της λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5
Τα 10 πράγματα που θα πρέπει να έχετε κατά νου πριν προχωρήσετε σε αγορές
Στα σταθερά τιμολόγια ρεύματος μόλις το 31,6% των νοικοκυριών
«Ας κάνουμε το πρώτο βήμα. Στην άθληση και στη ζωή μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός
«Ενωμένοι σαν μια γροθιά στα μεγάλα και τα σπουδαία», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Η ανάρτηση του υπουργού Υγείας για τη νέα μορφή του ΕΣΥ
Η ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας για την επίσκεψη Τσίπρα στη Γαλλία
«Την επόμενη φορά να συγκρίνετε τι χώρα παραδώσατε το 2019 και πώς είναι η Ελλάδα σήμερα»
Η τετράδα ζυμαρικών κοστίζει περισσότερο από τέσσερα χωριστά πακέτα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.