- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αναλένα Μπέρμποκ: Ενσυναίσθηση απέναντι στην Ελλάδα από την Γερμανίδα ΥΠΕΞ
Όσα είπε για τις ελληνογερμανικές και ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι εντυπωσιακά
Αναλένα Μπέρμποκ: Θετικές εντυπώσεις από τις δηλώσεις της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών για τις σχέσεις Ελλάδας - Γερμανίας και Ελλάδας - Τουρκίας.
Η Αναλένα Μπέρμποκ είναι πρόεδρος των πρασίνων και η Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας. Σε δημοσκοπήσεις βγαίνει με διαφορά η πιο δημοφιλής υπουργός της κυβέρνησης Σολτς και ο βασικότερος λόγος γι’ αυτό, όπως έγραψαν αρθρογράφοι της κυριακάτικης Welt, είναι ότι «σε περιόδους πολέμου δείχνει ενσυναίσθηση προς τα μέσα και προς τα έξω».
Αυτή η πολύ μικρή εισαγωγή για τη Γερμανίδα ΥΠΕΞ έχει μεγάλη σημασία σε σχέση με αυτά που είπε πριν λίγες ώρες στην επίσκεψή της στην Ελλάδα. Στεκόταν δίπλα στον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, και είπε: «Η δική μου κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να υπάρξει καμία αμφιβολία ότι στεκόμαστε αλληλέγγυοι στην Ελλάδα. Είναι σημαντικό να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός της κυριαρχίας και σήμερα, όταν μιλάμε για το διεθνές δίκαιο, θα πρέπει ακόμη και όταν είναι πολύ περίπλοκα τα ζητήματα κάποια είναι πάρα πολύ σαφή: Τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό». Εντυπωσιακό! Πρώτη φορά ΥΠΕΞ της Γερμανίας παίρνει καθαρά θέση υπέρ της Ελλάδας και ίσως πρώτη φορά μεταπολεμικά δεν κρατάει ίσες αποστάσεις στις διαφορές Ελλάδας - Τουρκίας, κάτι που ως γνωστόν πάντοτε ευνοεί αυτόν που παρανομεί, δηλαδή στην περίπτωσή μας την Τουρκία. Μάλιστα συνδυάζοντάς το με αυτά που συμβαίνουν στην Ουκρανία, απευθύνθηκε προς τους Σοσιαλδημοκράτες εταίρους της λέγοντας: «Είναι σημαντικό να αφουγκραζόμαστε και να δούμε τι έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια και τι σημαίνει αυτό και για τις σχέσεις Γερμανίας και Τουρκίας».
Όλη αυτή η δήλωση θα αρκούσε για να είναι μια πολύ θετική επίσκεψη, όμως υπήρξε και κάτι ακόμα πολύ εντυπωσιακό σε σχέση με τις γερμανικές αποζημιώσεις. Απαντώντας στον Νίκο Δένδια, ο οποίος της έθεσε καθαρά το ζήτημα, είπε: «Καταλαβαίνω ότι, σε αντίθεση με τη Γερμανία, η ελληνική κυβέρνηση δεν θεωρεί λήξαν το νομικό αυτό θέμα. Θεωρώ ότι έχουμε μια καλή βάση πάνω στην οποία μπορούμε να χτίσουμε περισσότερο… Είναι σημαντικό να δούμε πού μπορούν να υπάρξουν επενδύσεις σε πόλεις και χωριά που επλήγησαν από τη γερμανική κατοχή, καθώς και η στήριξη της εβραϊκής κοινότητας». Και πάλι εντυπωσιακό! Έστω και με διπλωματική γλώσσα και προσεκτικές εκφράσεις, η Ανναλένα Μπέρμποκ άφησε ανοιχτό ουσιαστικά το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.
Πηγή του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών μας είπε: «Για να γίνουν όλα αυτά όμως και να φθάσουμε στη μεταστροφή και της Γερμανίας ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, χρειάσθηκε να γίνει μία συστηματική δουλειά επί τρία χρόνια στην εξωτερική πολιτική της χώρας και να αναβαθμισθεί το διπλωματικό κεφάλαιό της. Κάτι που έρχεται σε συνέχεια άλλων σημαντικών εξελίξεων, όπως η συμφωνία με ΗΠΑ για την Αλεξανδρούπολη που οχυρώνει τα βορειανατολικά μας σύνορα, η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την Γαλλία που λειτουργεί ως παράγοντας αποτροπής, αλλά και μία σειρά από συμφωνίες με άλλες χώρες. Το ελληνικό brand name αναβαθμίστηκε και αυτό αποδεικνύεται πλέον σε σχεδόν καθημερινή βάση».
Η ενσυναίσθηση οδηγεί αναπόφευκτα τη Γερμανίδα ΥΠΕΞ σε αλλαγή στάσης απέναντι στην Ελλάδα…
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η εκπρόσωπος της ΝΔ για Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, Λαζαρίδη και δημοσκοπήσεις - Έμφαση στη θεσμική αξιοπιστία
Μια καινοτόμα ψηφιακή διαδικασία αξιολόγησης σε θέματα καταπολέμησης των διακρίσεων
Διαδικτυακή αντιπαράθεση σχετικά με τη δικαστική διαμάχη των δύο
«Είναι κάτι το οποίο έχω ζητήσει κι ε΄γω στο παρελθόν»
Σφοδρή αντίδραση ΠΑΣΟΚ, κατηγορεί τον υπουργό για επιθέσεις και φόβο ελέγχου επί των σκανδάλων
Υπήρξε συνεχής παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο, από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων
Σταθερό προβάδισμα ΝΔ - Δεύτερο το ΠΑΣΟΚ, τρίτη η Καρυστιανού στην πρώτη της καταγραφή
Οι υψηλές τιμές των καυσίμων πλήττουν τη βιωσιμότητα των δρομολογίων και τις ακυρώσεις των αεροπορικών εταιρειών
Συνάντηση του προέδρου του Eurogroup με αρχηγούς των Διπλωματικών Αποστολών της ΕΕ
Επί ελληνικής προεδρίας οι τελικές αποφάσεις της ΕΕ για τον προϋπολογισμό 2028-2034
Ποια άλλα επιδόματα πληρώνονται
Τι δήλωσαν οι πολιτικοί αρχηγοί
«Δεν μας έφτανε το ριφιφί στον ΟΠΕΚΕΠΕ, φτάσαμε στο σημείο να θρηνούμε την καταστροφή ζωικού κεφαλαίου»
«Δεν τολμάει κανείς να το πει ανοιχτά ούτε από την αντιπολίτευση» ισχυρίζεται ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
Όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Η νέα ανάρτησή του για την κριτική στην Ευρωπαία Εισαγγελέα
«"Πρόχειρη" και "ανεπαρκής" η αξιολόγηση που έκανε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία», είπε ο βουλευτής
Οι δικαιούχοι και με ποια κριτήρια δίνεται
Ποιος μπορεί να εκφράζεται υπέρ του κόμματος και της ιδεολογίας του;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.