- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Καθησυχαστικός ο Ρέγκλιγκ του ESM: Υπερβολικό να μιλάμε για νέα κρίση χρέους
Με φόντο την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού
Κλάους Ρέγκλινγκ: Υπερβολικές οι εκτιμήσεις για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ευρωπαϊκές χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος δεν αντιμετωπίζουν βραχυπρόθεσμο κίνδυνο από την αύξηση των επιτοκίων και ότι οι συζητήσεις για νέα κρίση χρέους είναι «εντελώς υπερβολικές».
Οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών υποχώρησαν περαιτέρω τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές ανησύχησαν για το κόστος του χρέους της Ρώμης που ανέβηκε υψηλότερα ενόψει της πρώτης αύξησης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εδώ και πάνω από μια δεκαετία.
Μιλώντας σε συνέδριο, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας είπε ότι οι αγορές περνούν δύσκολες μέρες προσαρμογής μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ την Πέμπτη ότι θα αυξήσει τα επιτόκια τον Ιούλιο και αργότερα μέσα στη χρονιά, όπως αναφέρει το Reuters.
Ωστόσο, «η συζήτηση για μια νέα κρίση χρέους είναι εντελώς υπερβολική», είπε ο Ρέγκλινγκ, σημειώνοντας ότι παρά τα υψηλά επίπεδα χρέους σε ορισμένες χώρες της ευρωζώνης, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, το κόστος εξυπηρέτησης των χρεών ήταν ιστορικά χαμηλό και τα χρέη είχαν μακρά λήξη.
Ο Ρέγκλινγκ πρόσθεσε ότι οι χώρες με υψηλό χρέος θα πρέπει, ωστόσο, να είναι προσεκτικές μακροπρόθεσμα για να βεβαιωθούν ότι είναι προετοιμασμένες σε περίπτωση που χτυπήσει μια νέα κρίση.
ESM: Πρόταση για τη σύσταση Ταμείου Σταθερότητας της Ευρωζώνης 250 δισ. ευρώ
O Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας πρότεινε εξάλλου προ μερικών ημερών τη σύσταση ενός Ταμείου Σταθερότητας της Ευρωζώνης, συνολικού ύψους έως 250 δισ. ευρώ, το οποίο θα μπορεί να δίνει χαμηλότοκα δάνεια σε κράτη – μέλη που αντιμετωπίζουν προβλήματα από εξωτερικά σοκ.
Η πρόταση παρουσιάζεται σε μελέτη των στελεχών του ESM, Florian Misch και Martin Rey, με τίτλο: «Το επιχείρημα για ένα Ταμείο Σταθερότητας της Ευρωζώνης που θα βασίζεται στη χορήγηση δανείων», ενώ και ο διευθύνων σύμβουλος του ESM είχε ταχθεί τα τελευταία χρόνια υπέρ της δημιουργίας ενός τέτοιου Ταμείου, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Τα στελέχη του ESM αναφέρουν ότι υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που πιέζουν για τη σύσταση δημοσιονομικού ταμείου σταθεροποίησης για την Ευρωζώνη.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποιοι έχουν έκπτωση έως 50%, για ποιους ιδιοκτήτες ο φόρος είναι μηδενικός
Συμμετοχή άνω των 150.000 πολιτών δείχνουν τα πρώτα στοιχεία
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ευχαρίστησε τα μέλη για τη μαζική συμμετοχή στην ψηφοφορία ανάδειξης συνέδρων
«Θα μάθετε να σέβεστε τους θεσμούς», διαμηνύει ο υπουργός Υγείας
Έντονο ενδιαφέρον και αυξημένη συμμετοχή - Έως τις 19:00 ψηφίζουν τα μέλη του κόμματος
Η εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού - Οι παρεμβάσεις στην αγορά και η συζήτηση για μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες
Η τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε για πρώτη φορά στο αν απογοητεύτηκε που δεν προτάθηκε ξανά για το αξίωμα
Η κυβέρνηση εφαρμόζει μόνιμες φοροελαφρύνσεις για ιδιοκτήτες, μισθωτούς, οικογένειες και επαγγελματίες
Πόλεις-εργαστήρια της εθνικιστικής δεξιάς, ισλαμιστές υποψήφιοι και ο βαθύς ύπνος της γαλλικής κοινωνίας
Θα επιλέξει τον δρόμο της θεσμικής ευθύνης ή θα παρασυρθεί από τον πειρασμό της εύκολης αντιπολίτευσης;
Το «πάμε για έναν καφέ» δεν είναι πια μία απλή πρόταση για χαλάρωση και φιλικότητα
Η ανάρτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου
«Αναμένω τη δημόσια απολογία του μέσου και την άμεση απόσυρση του δημοσιεύματος» - Η ανάρτηση της κόρης του πρωθυπουργού
«Έπεσα από τα 108 στα 56 κιλά, χωρίς φάρμακα και ήταν πάρα πολύ δύσκολο»
Μια ύστατη ευκαιρία να σταλεί ένα σαφές πολιτικό μήνυμα στην ελληνική κοινωνία
Ξεκίνησε το Διεθνές Συνέδριο Πολιτιστικής Συνταγογράφησης στην Αθήνα
Επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων και την 110 Πτέρυγα Μάχης
Εθνοπατριωτικό λεξιλόγιο, περιστέρια της ειρήνης, καταγγελία των γερακιών του Τελ Αβίβ — ποτέ της Τεχεράνης
Τέλος στην εκκρεμότητα δεκαετιών βάζει νέα ρύθμιση της Σοφίας Ζαχαράκη - Ποιους αφορά η διαδικασία
Ο οίκος επιβεβαιώνει το αξιόχρεο αναγνωρίζοντας μεταρρυθμίσεις, ανάπτυξη και συνεχή αποκλιμάκωση του χρέους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.