Πολιτικη & Οικονομια

Eurogroup: Κοντά στην έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία η Ελλάδα

Εκταμιεύεται δόση ύψους 748 εκατ. ευρώ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στο Eurogroup αποφασίζεται η έξοδος της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία τον Αύγουστο
Στο Eurogroup αποφασίζεται η έξοδος της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία τον Αύγουστο © EUROKINISSI

Στο Eurogroup ανοίγει ο δρόμος για την έξοδο της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία. Αναμένεται η έγκριση της προτελευταίας δόσης, ύψους 748 εκατ. ευρώ.

Τη θετική για την Ελλάδα 14η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας θα χαιρετίσει το Eurogroup, που συνεδριάζει σήμερα στο Λουξεμβούργο, ενώ αναμένεται και η έγκριση της προτελευταίας δόσης, ύψους 748 εκατ. ευρώ, για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας.

Στο Λουξεμβούργο βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προκειμένου να συμμετάσχει σήμερα και αύριο στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin, καθώς και στις ετήσιες συνόδους των Συμβουλίων Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, στα τέλη Αυγούστου η Ελλάδα αναμένεται να δει το τέλος της διαδικασίας στενής μακροοικονομικής παρακολούθησης που της επιβλήθηκε τον Αύγουστο του 2018. «Η Ελλάδα έχει διανύσει ένα απίστευτα μακρύ δρόμο τα τελευταία 12 χρόνια και τώρα βρίσκεται σε μια βιώσιμη πορεία. Αυτό είναι το αποτέλεσμα προσπαθειών και αποφασιστικότητας πολλών ετών και αξίζει να αναγνωριστεί» ξεκαθάρισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος. Και πρόσθεσε: «Το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας θα είναι άλλο ένα ορόσημο για την Ελλάδα για να ολοκληρώσει την πορεία της στην ευρωπαϊκή κανονικότητα».

Eurogroup: Οι 3 ελληνικές δεσμεύσεις μετά την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία

Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι προς το τέλος του καλοκαιριού, η Επιτροπή αναμένεται να πει ότι δεν υπάρχει λόγος να παραταθεί το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα και να ανακοινώσει τη λήξη της διαδικασίας τον Αύγουστο.

«Αυτή είναι μια σημαντική στιγμή, αν και το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας δεν σημαίνει ότι η δουλειά έχει ολοκληρωθεί πλήρως» σημείωσε ο αξιωματούχος, λέγοντας ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν δεσμευτεί ότι:

  1. Θα συνεχίσουν να ακολουθούν μια σταθερή και συνετή δημοσιονομική πολιτική,
  2. θα συνεχίσουν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες,
  3. θα εφαρμόσουν τις εναπομείνασες εκκρεμότητες στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ο ίδιος αξιωματούχος εξήγησε ότι οι πολιτικές δεσμεύσεις της Ελλάδας θα επιτηρούνται στο πλαίσιο της τακτικής μετα-προγραμματικής παρακολούθησης και στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου.

Ελληνικό χρέος: Τι θα γίνει με την τελική δόση

Όσον αφορά την τελική δόση από τα μέτρα που αφορούν στο ελληνικό χρέος, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι θα αξιολογηθεί στο πλαίσιο της πρώτης μετα-προγραμματικής έκθεσης τον Νοέμβριο.

«Αναμένω το Eurogroup να είναι πολύ υποστηρικτικό για τις εκταμιεύσεις των δόσεων που αφορούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και για την κανονική εποπτεία της Ελλάδας» πρόσθεσε και σημείωσε ότι αυτό θα αποτυπωθεί σε δήλωση του Eurogroup.

H αύξηση στα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ και ο διάδοχος του Ρέγκλινγκ στον ESM

Στο σημερινό Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ενημερωθούν για την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να αυξήσει σταδιακά τα βασικά της επιτόκια, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο υψηλός πληθωρισμός. Ωστόσο, το Eurogroup δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει σήμερα την πρόσφατη άνοδο των επιτοκίων των μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης.

Τέλος, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον διάδοχο του Κλάους Ρέγκλινγκ ως επικεφαλής του ESM. O νέος υποψήφιος αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα τον Οκτώβριο. Τρεις είναι οι υποψήφιοι που διεκδικούν την ηγεσία του ESM:

  • Ο πρώην υπουργός οικονομικών του Λουξεμβούργου, Πιερ Γκραμένια, 64 ετών,
  • ο πρώην υπουργός οικονομικών της Πορτογαλίας, Χοάο Λεάο, 48 ετών και
  • ο 65χρονος Ιταλός Μάρκο Μπούτι, επικεφαλής του Γραφείου του Επιτρόπου Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι.

Στην τελευταία ψηφοφορία που έγινε το Μάιο, ο Ιταλός υποψήφιος, Μάρκο Μπούτι, λέγεται ότι έλαβε τους λιγότερους ψήφους. Για να διοριστεί ένας υποψήφιος νέος διευθύνων σύμβουλος του ESM, θα πρέπει να λάβει περισσότερο από το 80% των ψήφων στο Συμβούλιο των Διοικητών του ESM. Η κάθε χώρα της Ευρωζώνης έχει σταθμισμένη ψήφο ανάλογα με το μερίδιό της στο κεφάλαιο του ταμείου διάσωσης.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ