- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Aντεπίθεση από την ΕΚΤ: Νέος μηχανισμός στήριξης και επανεπενδύσεις του προγράμματος ομολόγων
Τι άλλο αποφασίστηκε που αφορά και την Ελλάδα
ΕΚΤ για τα ομόλογα: Νέος μηχανισμός και επανεπενδύσεις του PEPP.
Η κεντρική τράπεζα έδωσε εντολή να σχεδιαστεί ένα εργαλείο που θα έχει στόχο να αμβλύνει τα μεγάλα spread μεταξύ των ευρωπαϊκών ομολόγων. Η απόφαση επιταχύνθηκε μετά το sell-off ομολόγων το οποίο τροφοδοτήθηκε εν πολλοίς από την απουσία ενός συγκεκριμένου σχεδίου από πλευράς ΕΚΤ.
«Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι θα εφαρμόσει ευελιξία στην επανεπένδυση των ομολόγων που λήγουν στο χαρτοφυλάκιο PEPP (πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων), με σκοπό τη διατήρηση της λειτουργίας του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής», αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΚΤ.
«Επιπλέον, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να δώσει εντολή στις αρμόδιες επιτροπές του Ευρωσυστήματος και στις υπηρεσίες της ΕΚΤ να επιταχύνουν την ολοκλήρωση του σχεδιασμού ενός νέου εργαλείου κατά του κατακερματισμού», συνεχίζει η ανακοίνωση.
Η κεντρική τράπεζα έχει υπογραμμίσει πολλές φορές στο παρελθόν ότι δεν θα επιτρέψει τον κατακερματισμό στη ζώνη του ευρώ – όταν κάποιες χώρες αντιμετωπίζουν σημαντικά υψηλότερο κόστος δανεισμού σε σύγκριση με άλλες της ομάδας του ευρώ – που εμποδίζει την ομαλή μετάδοση της νομισματικής της πολιτικής.
Η κεντρική τράπεζα επανέλαβε εξάλλου στην τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής την προηγούμενη εβδομάδα ότι «οι επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP μπορούν ανά πάσα στιγμή να προσαρμοστούν με ευελιξία ως προς τον χρόνο, τις κατηγορίες στοιχείων ενεργητικού και τις χώρες», σε περίπτωση νέου κατακερματισμού στις αγορές που σχετίζεται με την πανδημία.
Πάντως, από την αντίδραση των ιταλικών ομολόγων φαίνεται ότι η αγορά δεν ικανοποιήθηκε από τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς επέστρεψε στο 4%, αντιστρέφοντας την πτώση που εμφάνιζε από το πρωί.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τέσσερα F-16 στην Κύπρο, για ενίσχυση της άμυνας- Μετάβαση Δένδια και Α/ ΓΕΕΘΑ στη Λευκωσία
Παγωμένα κονδύλια και βέτο, η δοκιμασία των ευρωπαϊκών αξιών
Όσα είπε στο Face2Face και την Κατερίνα Παναγοπούλου για την πολιτική επικαιρότητα και τις προσωπικές στιγμές που σημάδεψαν την πορεία της
Διυπουργική πρωτοβουλία για ταχύτερη εξυπηρέτηση πολιτών και απλούστευση διαδικασιών
Διακοπή ενός μήνα στα Στενά του Ορμούζ μπορεί να διπλασιάσει τις τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Tα συστήματα που έχουν οι ελληνικές φρεγάτες
Συνεχής ενημέρωση της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών από τον Γιώργο Γεραπετρίτη
Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τις πρεσβείες και τα προξενεία για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Τι αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Βελτιώνονται οι υποδομές πρόσβασης για όσους επισκέπτες αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα
Σπεύδουν δύο ελληνικές φρεγάτες στην Κύπρο
Παρακαλούνται οι πολίτες να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών
Το εθνικό πρόγραμμα υλοποιείται από το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την UNICEF
Συνολικά 325 πλοία ελληνικών συμφερόντων βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή
Πιο «ψύχραιμη» αντίδραση στην Ευρώπη
H Περιφέρεια υλοποιεί σειρά έργων υποδομής που ωφελούν περισσότερους από 600.000 κατοίκους
Παπαστεργίου: Στρατηγική επένδυση εθνικής σημασίας
Θυσιάζονται τα ψήγματα αλήθειας στον βωμό της υπεραπλούστευσης της πραγματικότητας
Για τις τελευταίες εξελίξεις στο Ιράν και τη Μέση Ανατολή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.