- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Aντεπίθεση από την ΕΚΤ: Νέος μηχανισμός στήριξης και επανεπενδύσεις του προγράμματος ομολόγων
Τι άλλο αποφασίστηκε που αφορά και την Ελλάδα
ΕΚΤ για τα ομόλογα: Νέος μηχανισμός και επανεπενδύσεις του PEPP.
Η κεντρική τράπεζα έδωσε εντολή να σχεδιαστεί ένα εργαλείο που θα έχει στόχο να αμβλύνει τα μεγάλα spread μεταξύ των ευρωπαϊκών ομολόγων. Η απόφαση επιταχύνθηκε μετά το sell-off ομολόγων το οποίο τροφοδοτήθηκε εν πολλοίς από την απουσία ενός συγκεκριμένου σχεδίου από πλευράς ΕΚΤ.
«Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι θα εφαρμόσει ευελιξία στην επανεπένδυση των ομολόγων που λήγουν στο χαρτοφυλάκιο PEPP (πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων), με σκοπό τη διατήρηση της λειτουργίας του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής», αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΚΤ.
«Επιπλέον, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να δώσει εντολή στις αρμόδιες επιτροπές του Ευρωσυστήματος και στις υπηρεσίες της ΕΚΤ να επιταχύνουν την ολοκλήρωση του σχεδιασμού ενός νέου εργαλείου κατά του κατακερματισμού», συνεχίζει η ανακοίνωση.
Η κεντρική τράπεζα έχει υπογραμμίσει πολλές φορές στο παρελθόν ότι δεν θα επιτρέψει τον κατακερματισμό στη ζώνη του ευρώ – όταν κάποιες χώρες αντιμετωπίζουν σημαντικά υψηλότερο κόστος δανεισμού σε σύγκριση με άλλες της ομάδας του ευρώ – που εμποδίζει την ομαλή μετάδοση της νομισματικής της πολιτικής.
Η κεντρική τράπεζα επανέλαβε εξάλλου στην τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής την προηγούμενη εβδομάδα ότι «οι επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP μπορούν ανά πάσα στιγμή να προσαρμοστούν με ευελιξία ως προς τον χρόνο, τις κατηγορίες στοιχείων ενεργητικού και τις χώρες», σε περίπτωση νέου κατακερματισμού στις αγορές που σχετίζεται με την πανδημία.
Πάντως, από την αντίδραση των ιταλικών ομολόγων φαίνεται ότι η αγορά δεν ικανοποιήθηκε από τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς επέστρεψε στο 4%, αντιστρέφοντας την πτώση που εμφάνιζε από το πρωί.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Παραμένει διασωληνωμένος»
«Πρέπει κάποιοι που δολοφονούν χαρακτήρες να κοιταχτούν στον καθρέφτη - Θα κερδίσει τη μάχη ο Γιώργος Μυλωνάκης»
«Ανάληψη πολιτικής ευθύνης χωρίς παραίτηση, είναι λόγια του αέρα» επισημαίνει η Χαριλάου Τρικούπη
Παραμένει διασωληνωμένος στη ΜΕΘ
«Μπορούμε να διαφωνούμε χωρίς να επιδιώκουμε την πολιτική ή τη φυσική εξόντωση των αντιπάλων μας» σημειώνει
Τι είπε από το βήμα της Βουλής
«Σε αυτή την εκστρατεία λάσπης σε βάρος μου, το ένα ψέμα, διαδέχεται το άλλο» επεσήμανε ο υπουργός
«Ζούμε σε περίοδο τοξικότητας άνευ προηγουμένου» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός
Πρόταση για κοινό όριο ηλικίας και ευρωπαϊκή επαλήθευση και νέο πλαίσιο από το 2027
Κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ της ταινίας για την άνοδο του Σουμάχερ
Ο δείκτης νομοθέτησης δείχνει βελτίωση, ωστόσο παραμένουν παθογένειες στις τροπολογίες
«Δείτε το και βγάλτε τα συμπεράσματά σας», γράφει ο υπουργός Υγείας
Η ΝΔ απαντά στον διχασμό - Με έργο, θεσμικότητα και αιχμές για το πολιτικό κλίμα
Συνεδρίαση τέλη Απριλίου εν μέσω πιέσεων – Ο Δ. Μαρκόπουλος αντικαθιστά τον Μ. Λαζαρίδη
Παρέμβαση του ευρωβουλευτή της ΝΔ στην Επιτροπή Αλιείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
«Πραγματικά γελάω, γελάω μαζί σας με την απόλυτη ειρωνεία»
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας συνέδεσε την κριτική της με το ζήτημα του κράτους δικαίου
Συνεχίζουν να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη οι οδηγοί
Τι ανέφερε το νέο ιατρικό ανακοινωθέν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.