Πολιτικη & Οικονομια

Μιχαηλίδου για δολοφονία 7χρονου: Οι αρχές όφειλαν να ψάξουν

«Καθήκον και της εισαγγελίας και των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου ήταν να αναζητήσουν τι γινόταν και με το άλλο παιδί», ανέφερε η υπουργός

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου
Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου © EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Δόμνα Μιχαηλίδου: Οι δηλώσεις της υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τη δολοφονία του 7χρονου στην Κυψέλη - Τι λέει για τη στάση των υπηρεσίων

Στη δολοφονία του 7χρονου Ανδρέα στην Κυψέλη πριν από πέντε χρόνια αναφέρθηκε η υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, σημειώνοντας ότι οι αρμόδιες αρχές έπρεπε να ψάξουν πού βρίσκεται ο μικρός μετά τις καταγγελίες για κακοποιητική συμπεριφορά που δεχόταν η αδελφή του. 

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή της στο Πρώτο Πρόγραμμα η Δόμνα Μιχαηλίδου ανέφερε ότι από τη στιγμή που οι αρμόδιες αρχές γνώριζαν ότι υπήρχε κακοποιητική συμπεριφορά εις βάρος του ενός παιδιού και άρα υπήρχε υποψία ότι αυτή η κακοποιητική συμπεριφορά θα υπάρχει και εις βάρος του άλλου παιδιού, όφειλαν να ψάξουν πού είναι το άλλο παιδί και να το μεταφέρουν μακριά από τη βιολογική του οικογένεια.

«Η παιδική προστασία στη χώρα μας είναι ένας χώρος που έχει κενά και προβλήματα. Έχει όμως και πολύ καθαρές ευθύνες και σε αυτό όλοι έχουμε τον ρόλο μας. Η κεντρική πολιτεία είναι αυτή που ρυθμίζει και οργανώνει, η τοπική αυτοδιοίκηση είναι αυτή η οποία είναι δίπλα στον πολίτη, είτε οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων οι οποίες είναι πάνω από τον πολίτη είτε ο κοινωνικός σύμβουλος των περιφερειών οι οποίοι είναι πάνω από δομές. Οι πολίτες έχουμε όλοι τις ευθύνες μας ώστε να μεταφέρουμε την πληροφορία εκεί που χρειάζεται, υπενθυμίζω τη γραμμή παιδικής προστασίας 1107 η οποία είναι ανοιχτή όλο το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, έτσι ώστε να μπορούμε όλοι μας να πάρουμε και συμβουλευτική για το τι κάνουμε σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά και να τις καταγγείλουμε ώστε να πάει η πληροφορία στις αρμόδιες αρχές. Στη συγκεκριμένη περίπτωση του 7χρονου και την αδερφή του από τη στιγμή που υπήρχε η εισαγγελική απόφαση η οποία μετέφερε το παιδί, την αδερφή του, από τη βιολογική της οικογένεια σε έναν φορέα παιδικής προστασίας και μετά σε μια ανάδοχη οικογένεια, αυτό που περιμέναμε τόσο από την εισαγγελία όσο και από τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου είναι να γίνει το ίδιο ή να ψάξουν το τι θα γίνει για τον αδερφό του κοριτσιού» υπογράμμισε η κ. Μιχαηλίδου.

«Από τη στιγμή η εισαγγελία και οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου γνώριζαν ότι υπήρχε κακοποιητική συμπεριφορά εις βάρος του ενός παιδιού και άρα υπάρχει υποψία ότι αυτή η κακοποιητική συμπεριφορά θα υπάρχει και εις βάρος και του άλλου παιδιού, να ψάξουν που είναι το άλλο παιδί και να το μεταφέρουν μακριά», είπε Δόμνα Μιχαηλίδου. 

«Καθήκον και της εισαγγελίας και των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου ήταν να αναζητήσουν τι γινόταν και με το άλλο παιδί», ξεκαθάρισε η κ. Μιχαηλίδου. «Το τι έγινε, το κατά πόσο η δικαιολογία των γονιών ότι το παιδί είναι στην Πολωνία είναι κάτι που έψαξαν οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου και δεν κατάφεραν να βρουν οποιοδήποτε τεκμήριο ότι πράγματι ήταν έτσι, είναι κάτι που δεν το γνωρίζω».

Δόμνα Μιχαηλίδου: Υπάρχουν κενά στην παιδική προστασία

«Υπάρχουν κενά στην παιδική προστασία, είμαι η πρώτη που θα το πει, είμαι από τους λίγους που τα έχουν βρει και από τους λίγους που προσπαθώ μαζί με την ομάδα μου, το υπουργείο και τις υπηρεσίες να τα καλύψουμε αυτά τα κενά», είπε και συνέχισε: «Στο κομμάτι των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου υπάρχει η μεταπαρακολούθηση αλλά και η παρακολούθηση των κακοποιητικών συμπεριφορών των πολιτών. Αυτό είναι ένα κομμάτι στο οποίο ο δήμος μπορεί ή δεν μπορεί να έχει απόλυτη εικόνα. Η πολιτεία έχει πάρει την απόφαση να είναι αποκεντρωμένος ο έλεγχος και η παρακολούθηση των πλέον ευάλωτων στους δήμους, οι οποίοι είναι πιο κοντά στον πολίτη», δήλωσε η Δόμνα Μιχαηλίδου. 

Η υπουργός σημείωσε παράλληλα ότι το υπουργείο δεν μπορεί να έχει σαφή εικόνα για το τι γίνεται σε μια πόλη, καθώς αυτή η ευθύνη εμπίπτει στις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, που πρέπει να βρίσκονται κοντά στον πιο ευάλωτο, εφόσον έχουν τα εργαλεία, τη χρηματοδότηση από το κεντρικό κράτος. «Όταν υπάρχουν κακοποιητικές συμπεριφορές εις βάρος ενός παιδιού και έχουν τη γνώση ότι υπάρχει και άλλο παιδί στην οικογένεια, είναι υπεύθυνοι να βλέπουν τι γίνεται στο άλλο παιδί, στην περίπτωση που ο εισαγγελέας δεν έχει διατάξει την απομάκρυνση του άλλου παιδιού. Είμαστε εδώ για να αναμορφώσουμε το σύστημα έτσι ώστε να προλάβουμε τέτοιου τύπου περιπτώσεις».

Αναφερόμενη στα μέχρι πρόσφατα κενά που υπήρχαν γύρω από την παιδική προστασία, είπε «ξέρετε ότι ως τον Νοέμβριο μου έλεγαν ότι δεν μπορούν να μπουν μέσα σε ιδρύματα και να μετρήσουν πόσα είναι τα παιδιά, άρα να δούμε αν έχει χαθεί κάποιο, γιατί δεν ήταν μέσα στο καθηκοντολόγιο του κοινωνικού συμβούλου να μετράει τα παιδιά στα ιδρύματα; Δεν ήταν σαφές μέσα στον νόμο μέχρι τον Νοέμβριο. Εμείς το αλλάξαμε, έτσι ώστε κανείς να μην μπορεί να κρύβεται πίσω από τις ευθύνες του». 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ