Πολιτικη & Οικονομια

Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Επενδύσεις και νέα έργα με οφέλη για όλους

Ο Όμιλος πρωταγωνιστεί στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης στην Ελλάδα

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 801
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ανεμογεννήτρια

Ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ πρωταγωνιστεί στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης στην Ελλάδα με επενδύσεις και νέα έργα που δημιουργούν οφέλη για όλους.

Επενδύσεις σε βιώσιμες και ενεργειακές υποδομές, ιδιαίτερα η παραγωγή και αποθήκευση καθαρής ενέργειας από ΑΠΕ, αποτελούν το κλειδί για τη δημιουργία βιώσιμης ευημερίας για όλους. Ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ πρωταγωνιστεί, με συνολικό επενδυτικό αποτύπωμα 6,5 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία και ανεκτέλεστο που φτάνει τα 4,5 δισ. ευρώ, δημιουργώντας νέες, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Ηγέτης στην παραγωγή και αποθήκευση καθαρής ενέργειας

Οι επενδυτικές προτεραιότητες του Ομίλου έχουν διαμορφωθεί εδώ και δεκαετίες: η θυγατρική του ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ αξιοποιεί όλες τις ώριμες τεχνολογίες ΑΠΕ και αποθήκευσης, προκρίνει όμως όσες διαθέτουν υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία και υψηλό πολλαπλασιαστή, όπως τα αιολικά πάρκα, χερσαία και θαλάσσια, η αντλησιοταμίευση και τα υδροηλεκτρικά έργα. Με στόχο τα 3000 MW στην παραγωγή και αποθήκευση καθαρής ενέργειας την επόμενη πενταετία, ο Όμιλος πρωταγωνιστεί στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης στην Ελλάδα. Τα νέα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, το επενδυτικό σχέδιο αποθήκευσης, η κοινοπραξία με την Ocean Winds για πλωτά θαλάσσια  αιολικά πάρκα αθροίζουν συνολικά σε νέα έργα 7 GW, 5 GW από τα οποία έχουν ήδη πρώτες άδειες και θα αρχίσουν σταδιακά να υλοποιούνται.

Καθετοποίηση στην ενέργεια

Παράλληλα, ο Όμιλος δραστηριοποιείται στην παραγωγή ενέργειας από το καύσιμο της πράσινης μετάβασης, το φυσικό αέριο, και συμμετέχει στον διαγωνισμό για την υποθαλάσσια αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα. Με τις μονάδες ΗΡΩΝ Ι και ΗΡΩΝ ΙΙ και την επένδυση 375 εκατ. ευρώ με την Motor Oil για τη νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο στην Κομοτηνή, εξασφαλίζει συνολική ισχύ της τάξης των 1,5GW. Ταυτόχρονα, κατέληξε πρόσφατα σε συμφωνία για το 100% των μετοχών του Ομίλου ΗΡΩΝ, διευρύνοντας την ηγετική παρουσία του στην ενέργεια με την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών και προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου σε ένα διαρκώς διευρυνόμενο πελατολόγιο και επιτάχυνση της μετάβασης σε ένα μέλλον με λιγότερο άνθρακα.

Ηγέτης στις βιώσιμες υποδομές και την κυκλική οικονομία

Ο Όμιλος επενδύει ακόμη στην κυκλική οικονομία, με πρότυπα έργα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων. Μετά το ΣΔΙΤ ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων Ηπείρου, κατασκευάζει το αντίστοιχο έργο της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Επίσης, «τρέχει» το ηλεκτρονικό εισιτήριο Θεσσαλονίκης, μετά τη σύμβαση που ολοκλήρωσε και λειτουργεί στην Αθήνα. Παράλληλα διεκδικεί νέα έργα σχετικά με νέες τεχνολογίες, τηλεπικοινωνίες και την ψηφιακή μετάβαση, ενώ συμμετέχει, μαζί με άλλους ισχυρούς ελληνικούς Ομίλους, στο πρόγραμμα White Dragon για την ανάπτυξη ενός καινοτόμου, ολοκληρωμένου έργου πράσινου υδρογόνου στην Ελλάδα.

Κυρίαρχος στις παραχωρήσεις και τις υποδομές

Με την προσθήκη της Εγνατίας Οδού, ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος των παραχωρήσεων στην Ελλάδα και ένας από τους μεγάλους παίκτες στην Ευρώπη. Η Νέα Οδός, η Κεντρική Οδός (Ε65) και το μερίδιό του στην Ολυμπία Οδό τού δίνουν μερίδιο άνω του 50% στους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους, ενώ κατασκευάζει ήδη το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Κρήτης και συμμετέχει στην επένδυση στο Ελληνικό με το έργο ανάπτυξης ολοκληρωμένου τουριστικού συγκροτήματος με καζίνο.

Με κοινωνική ευαισθησία

Ο Όμιλος βρίσκεται πάντα στο πλευρό της κοινωνίας με ένα τακτικό πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που αγκαλιάζει ευπαθείς ομάδες, τοπικές κοινωνίες, το περιβάλλον και τους νέους. Στο πλαίσιο αυτό, έσπευσε στο πλευρό των σεισμοπλήκτων της Θεσσαλίας μόλις χρειάστηκε να ξανακτιστεί το σχολείο στο Δαμάσι. Επιπλέον, από την πρώτη στιγμή της πανδημίας στήριξε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, έχοντας ήδη κάνει δωρεές Μονάδων Εντατικής Θεραπείας αξίας άνω των 500 χιλιάδων ευρώ, τις οποίες θα συνεχίσει για όσο θα υπάρχει ανάγκη. Παράλληλα, με δωρεά αξίας άνω των 3,5 εκατ. ευρώ προς τις Ένοπλες Δυνάμεις, υλοποιεί την πρώτη στον κόσμο πράσινη ελληνική αεροπορική εγκατάσταση, στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα της Κρήτης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ